Μπάμια ένα αγαπημένο φαγητό για τους μισούς, για τους άλλους μισούς ένα μισητό φαγητό. Η γλίτσα που μπορεί να βγάζει κάποιους τους αρέσει πολύ και κάποιοι το σιχαίνονται. Θα μιλήσουμε σήμερα για αυτούς που τους αρέσει!!
Έχουμε δεχθεί πολλά ερωτήματα για προβλήματα στην καλλιέργεια της μπάμιας, τα συγκεντρώσαμε και δίνουμε απαντήσεις. Αν δεν έχετε διαβάσει τις καλλιεργητικές τεχνικές της μπάμιας καλό είναι πρώτα να τις δείτε πατήστε εδώ. Η μπάμια μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.
Επιλέξτε ποικιλία ανάλογα πως σας αρέσει η μπάμια να την τρώτε. Κάποιες γίνονται χοντρές, κάποιες με γωνίες, κάποιες με σάρκα. Η Πυλαίας γίνεται ψηλό φυτό σε σχέση με του Κιλκίς που γίνεται κοντύτερη. Πλέον υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ρωτήστε από εκεί που θα τις πάρετε για τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, για ανθεκτικότητες κ.α.
Δεν φυτρώνει ο σπόρος
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντάμε στους κήπους. Οι σπόροι της μπάμιας φυτρώνουν σε θερμοκρασίες άνω των 16°C. Αρέσκεται στον ήλιο και προτιμούμε μέρη που τα <βλέπει> ο ήλιος. Οι αποστάσεις σποράς 50 cm για τη γραμμή από γραμμή και φυτό από φυτό 25-30 cm. Βάθος σποράς 2 με 4 cm.
Μία από τις κύριες αιτίες της μη φυτρωτικότητας είναι ότι έχει σπαρθεί όταν οι θερμοκρασίες δεν έχουν γίνει ιδανικές δηλαδή άνω των 16°C. Επίσης μία άλλη αιτία είναι ότι δεν του φτάνει η υγρασία στα κρίσιμα στάδια όταν φυτρώνει.
Λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να βάλετε τους σπόρους σε υγρασία από το βράδυ (10-12 ώρες) πριν τα σπείρετε. Κάποιοι τα βάζουνε στο νερό σε ένα μπολ άλλοι σε βρεγμένες χαρτοπετσέτες. Αυτή η διαδικασία μας βοηθά να πάρει την κατάλληλη υγρασία ο σπόρος ώστε να βγάλει την φύτρα χωρίς να χρειάζεται να την πάρει την υγρασία από τον έδαφος ( πολλές φορές ανομοιομορφία στην υγρασία κ.α). Γενικά επειδή είναι δύσκολη στο φύτρωμα καλύτερα βάλτε παραπάνω σπόρο και μετά αραιώστε τα φυτά.
Ανθόπτωση
Πολλές φορές βλέπουμε να πέφτουν τα άνθη και τα μπουμπούκια. Συνήθως η αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Αν έχετε αυτό το πρόβλημα διαβάστε το άρθρο, Ανθόπτωση: Αιτίες και λύσεις πατήστε εδώ.
Επηρεάζεται επίσης και η γονιμοποίηση των φυτών, θα έχουμε χαμηλή γονιμοποίηση σε ακραίες θερμοκρασίες. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμοποίηση είναι η έλλειψη νερού, η περίσσεια αζώτου, ότι δεν το βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες την ημέρα κ.α.
Σκεφτείτε όλα τα παραπάνω και προσπαθήστε εκεί που θα σπείρετε την μπάμια εκτός από τα παραπάνω, να του έχετε την κατάλληλη τροφή με κάποιο βιολογικό λίπασμα, κομπόστ, τύρφη, κοπριά κ.α.
Να κρατάτε καθαρές τις θέσεις φύτευσης από ζιζάνια ώστε να μην ανταγωνίζονται για τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.
Πότισμα
Την άνοιξη αραιά ποτίσματα να μην στεγνώσει το χώμα αλλά το καλοκαίρι τακτικά ποτίσματα με μικρή ποσότητα νερού. Αν το φυτό στερηθεί από πότισμα <πετάει> τα φύλλα του και μένει γυμνό. Ιδανικό πότισμα με σταγόνα.
Μυκητολογικά προβλήματα και διαχείριση τους
Ασθένειες: Ωίδιο, ανθράκνωση, σηψιριζίες, φουζάρια, αδρομυκώσεις κ.α. Δημιουργούνται προβλήματα στους κήπους όταν τα εδάφη κρατούν υγρασία.
Αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών
- Να αποφεύγετε να βρέχονται τα φύλλα κατά το πότισμα
- Όταν αγοράζετε σπόρο να ρωτάτε αν έχουν ανθεκτικότητες σε ασθένειες μην παίρνεται ότι σας δίνουν
- Αμειψισπορά καλλιεργειών, καλό είναι να μην ξαναφυτέψετε στον ίδιο χώρο του χρόνου μπάμια
- Επιλέξτε θέσεις φύτευσης σε εδάφη που στραγγίζουν
- Τα υπολείμματα καλλιεργειών αν έχουν μυκητολογικές ασθένειες τα βγάζετε εκτός κήπου και τα καταστρέφετε.
- Σε ασθένειες φυλλώματος αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα μολυσμένα φύλλα
Για τον κήπο σε μεγάλες μολύνσεις προτείνονται τα βιολογικά μυκητοκτόνα ρωτήστε το τοπικό γεωπόνο να σας προμηθεύσει σκευάσματα για ερασιτεχνική χρήση (βιολογικός χαλκός κ.α).
Αντιμετώπιση εχθρών
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί το πράσινο σκουλήκι όπου δημιουργεί οπές στον καρπό. Οι αφίδες επίσης δημιουργούν προβλήματα κάνοντας συστροφή των φύλλων, προβλήματα στους καρπούς. Επίσης ο τετράνυχος προσβάλει τα φύλλα της μπάμιας, βρωμούσες κ.α.
Καλό είναι να ελέγχετε συχνά για έντομα και όταν εντοπίζεται και αν χρειάζεται να κάνετε τους κατάλληλους ψεκασμούς μετά από πρόταση του γεωπόνου σας. Για τον κήπο χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα για ερασιτεχνική χρήση όπως φυσικό πύρεθρο, αζαδιρακτίνη, βάκιλους κ. ά.
Μην απογοητεύεστε
Όσοι καλλιεργείτε χρόνια μπάμια σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα προβλήματα. Ο τακτικός έλεγχος θα σας σώσει από πολλά από τα προβλήματα. Δείτε τι λάθη κάνατε πέρσι και προσπαθήστε να τα διορθώσετε.
Καλή προσπάθεια !!! Τις μπάμιες τις κόβουμε όσο είναι μικρά (3-6 εκατοστά) ώστε να βγάζει συνέχεια!!
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο
Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο
Categories: Καλλιεργητικές Τεχνικές, Κήπος, Χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο