Geoponoi.Gr

Δυόσμος: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Ο δυόσμος ένα φυτό ποώδες που το συναντάμε στην μεσόγειο, πολυετές (έως και 10 χρόνια) με πολλές χρήσεις στην μαγειρική. Από την αρχαιότητα γνώριζαν τις ιδιότητες του και το χρησιμοποιούσαν. Το άρωμα του είναι υπέροχο και δεν λείπει από πολλά μεσογειακά φαγητά αλλά και σε καλοκαιρινά κοκτέιλ. Καλλιεργείτε εμπορικά και δεν λείπει από τα μανάβικα, αλλά είναι πολύ εύκολο να το καλλιεργήσετε τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Στο εμπόριο το συναντάμε σαν ματσάκι φρέσκου δυόσμου επίσης όχι τόσο συχνά τον συναντάμε και αποξηραμένο, επίσης ο δυόσμος χρησιμοποιείται και από την αρωματοποιία. Είναι μια καλλιέργεια που έχει δυναμική και θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Δεν γίνεται αν ο κήπος σας ή το παρτέρι σας δεν έχει δυόσμο, εύκολο στην καλλιέργεια που κυριαρχεί στο μέρος όπου θα σπαρθεί.

Λατινική ονομασία: Mentha spicata της οικογένειας Lamiaceae, δηλαδή ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της μέντας.

Πολλαπλασιασμός: Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται είτε με σπόρο, είτε με μοσχεύματα, είτε με παραφυάδες.

Οι σπορές σε σπορεία  αρχές του χρόνου και μετά γίνεται μεταφύτευση περίπου αρχές άνοιξης.

Η φύτευση παραφυάδων από προ υπάρχουσα φυτά γίνεται κυρίως τον φθινόπωρο πριν τον Νοέμβριο και την άνοιξη αλλά δεν συνίσταται τότε γιατί θα φέρει χαμηλή συγκομιδή τον πρώτο χρόνο. Τα μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τον φθινόπωρο ή την άνοιξη τα μεταφυτεύουμε. Η μεταφύτευση γίνεται και με μηχανές.

Η αποστάσεις φύτευσής έχουν να κάνουν για το που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά ή ως αποξηραμένο ή για αιθέρια έλαια). Ενδεικτικές αποστάσεις σποράς 30 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70  cm γραμμή από γραμμή.

Ανθοφορία Ανθίζει από τον Ιούνιο στις νότιες περιοχές έως τον Σεπτέμβριο για την βόρεια Ελλάδα.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Έχει ανάγκες σε ηλιοφάνεια ώστε να αποκτήσει την έντονη γεύση δηλαδή την μέγιστη ποσότητα σε αιθέρια έλαια, δεν εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Για τον κήπο ή το μπαλκόνι έχει καλή ανάπτυξη και σε σκιερά μέρη.

Καλλιεργητικά: Σε γενικές γραμμές όταν τον συγκομίζουμε κάνουμε αυστηρή συγκομιδή και καθαρισμό των ξερών κλάδων, επίσης αφού κάνει ανθοφορία τον συγκομίζουμε πάλι αυστηρά.

Εδαφολογικές συνθήκες:   Έδαφος, μεσαίας σύστασης εδάφη, οργανικά με καλή στράγγιση. Η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να είναι τέτοια όπου θα έχει πολλές ώρες ηλιοφάνεια. Ιδανικό pH της καλλιέργειας 6 έως 7,5.

Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι μεγάλες περίπου 8 μονάδες Ν , 7 μονάδες P, 7 μονάδες K. Ίσως να χρειαστεί και επιφανειακή λίπανση μετά την πρώτη συγκομιδή. Για τους ερασιτέχνες πριν την εγκατάσταση μπορείτε να βάλετε κομπόστ, κοπριά ή κάποιο βιολογικό λίπασμα. Στην αρχή της άνοιξης κάποιο βιολογικό σκεύασμα και μετά το κόψιμο μπορεί να χρειαστεί επίσης κάποιο βιολογικό λίπασμα.

Άρδευση:  ‘Έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε μόνο σε ποτιστικά χωράφια. Τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι αναλόγως των θερμοκρασιών, επίσης μεγάλες ανάγκες σε νερό κατά την μεταφύτευση του και μετά από τις συγκομιδές. Επίσης είναι ευαίσθητο σε υψηλές ποσότητες νερού, δημιουργεί σήψεις. Για εμπορικούς λόγους προτιμάται το πότισμα με σταγόνα για να μην έχουμε μυκητολογικά προβλήματα. Στους κήπους συχνά ποτίσματα και μικρή ποσότητα.

Εχθροί: Εντομολογικές προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα, αφίδες, θρίπες τετράνυχος κ.α. Για τον κήπο αν έχουμε έντονα προβλήματα μπορούμε να ψεκάσουμε με κάποιο βιολογικό εντομοκτόνο (φυσικό πύρεθρο, σάπωνες, αιθέρια έλαια φυτών κ.α) αφού συμβουλευτούμε τον τοπικό γεωπόνο

Ασθένειες: Γενικά εντοπίζονται κάποια μυκητολογικά προβλήματα όταν έχουμε πυκνή φύτευση και υψηλή σχετική υγρασία. Έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα σε σηψιρριζίες και σκωριάσεις. Για τον κήπο αν έχουμε έντονα προβλήματα μπορούμε να ψεκάσουμε με κάποιο βιολογικό μυκητοκτόνο αφού συμβουλευτούμε τον τοπικό γεωπόνο

Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους  η έναρξη συγκομιδής όταν προορίζεται για αποξηραμένο συλλέγεται πριν την ανθοφορία και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να δώσει έως τρεις συγκομιδές την ίδια χρονιά. Το κόψιμο βλαστού ειδικά την πρώτη κοπή να γίνει περίπου 15 εκατοστά περίπου από το έδαφος. Για φρέσκο δυόσμο το συγκομίζουμε όταν φτάσει στο εμπορικό μέγεθός που θέλει η αγορά. Για τον κήπο το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαστούμε και προτιμούμε τα τρυφερά φύλλα.

Για αιθέριο έλαιο το συλλέγουμε όταν έχουμε ανθοφορία. Γενικά η μέγιστη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο είναι στην ανθοφορία.

Ξήρανση-Αποθήκευση: Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο.

Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο, μέντα, μαντζουράνα

Exit mobile version