Καλλιεργητικές Τεχνικές

Λάχανο: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Το λάχανο είναι φυτό του χειμώνα με ανθεκτικότητα στο κρύο.

Λατινική ονομασία: Της οικογένειας των Brassicaceae με το λατινικό όνομα  Brassica oleracea l var capitataL. Στην αρχαία Ελλάδα είχε σημαντική θέση στην διατροφή των ανθρώπων. Πολλές αναφορές από συγγραφείς της εποχής και ιδιαίτερη προσοχή στις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Εποχή σποράς: Η εποχή σποράς στην Βόρεια Ελλάδα γίνεται τον Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο, ανάλογα με την επιθυμητή περίοδο συγκομιδής. Πρώτα φυτεύετε στο φυτώριο (σπορεία) και μετά γίνεται μεταφύτευση στο χωράφι, 6 εβδομάδες από την σπορά. Σε πιο ζεστές περιοχές η σπορά και η μεταφύτευση γίνονται νωρίτερα. Ιδανικό μέγεθος φυτών για μεταφύτευση 10 εκατοστά και να έχουν 4 με 6 πραγματικά φύλλα. Αποστάσεις φύτευσης 50 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70cm γραμμή από γραμμή. Οι όψιμες σπορές μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%bf

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 10-20 °C. Θερμοκρασίες κάτω του μηδενός  για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν προβλήματα στο προϊόν. Καλλιεργητικές τεχνικές «ψησίματος» των νεαρών φυτών (σταδιακές εκθέσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες) παρατείνουν την αντοχή του στο κρύο.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH εδάφους 6,0-6,5. Το λάχανο καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη. Η επιλογή τύπου χωραφιού εξαρτάται από την επιδιωκόμενη περίοδο συγκομιδής. Οι πρώιμες συγκομιδές έχουν την μεγαλύτερη τιμή στην αγορά. Όπως ισχύει στο σύνολο των καλλιεργειών τα εδάφη που στραγγίζουν και έχουν υψηλή οργανική ουσία έχουν την μέγιστη παραγωγή.

Λίπανση: Οι απαιτήσεις της καλλιέργειας είναι 20 μονάδες Ν, 10 μονάδες P2O2 και 22 μονάδες K2O. Απαραίτητη είναι ανάλυση εδάφους για ελλείψεις ιχνοστοιχείων. Η φυτομάζα  που βγαίνει από ένα στρέμμα από την καλλιέργεια (ολόκληρο το φυτό) είναι κοντά στους 10 τόνους και οι ελλείψεις στοιχείων δημιουργούν προβλήματα στην ποιότητα και στην ποσότητα. Το βόριο όταν βρίσκεται σε έλλειψη δημιουργεί τροφοπενείες και δεν σχηματίζεται ο καρπός.

Εχθροί: Εχθροί εμφανίζονται κυρίως πιερίδα, αφίδες, πλουτέλλα, αγρότιδα, νηματώδεις κ.α.

Ασθένειες: Ασθένειες αδρομυκώσεις, περονόσπορος, σκληρωτινίαση κ.α.

Αποθήκευση: Σε θερμοκρασία 0 °C  έως 3-4 μήνες με σχετική υγρασία 95% και άνω.

 

 

 

1 reply »

  1. Τα παντα θελουν προσοχη και ελεγχο στους εχθρους και στις ασθενειεςπου ποτε δεν ξεχνουν και ευκολα κανουν τις επιθεσεις τους σε καθε αμελεια μας η αδιαφορια μας ……!

Απάντηση