Κηπευτικά

Μπρόκολο: Καλλιεργητικές Τεχνικες

Το μπρόκολο είναι φυτό που τρώγεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Το καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας αρχίζει το βάζει στην διατροφή του και αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του.

Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία του Brassica οleracea var. botrytis asparagoides D.C και ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών.

Εποχή σποράς: Η σπορά ξεκινά στο φυτώριο τον Ιούλιο. Μετά από 4 εβδομάδες περίπου γίνεται μεταφύτευση στο χωράφι.  Ιδανικό μέγεθος φυτών για μεταφύτευση 4 με 6 φύλλα. Αποστάσεις φύτευσης 30-60 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 50-80 cm γραμμή από γραμμή. Μία τυπική φυτεία μπρόκολου έχει 3500 φυτά στο στρέμμα.

 

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:   Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης 15-20°C. Θερμοκρασίες μεγαλύτερες δημιουργούν ταχεία ανάπτυξη του φυτού και μη σταθερές ανθοκεφαλές με τάση για άνθηση. Καλλιεργητικές τεχνικές «ψησίματος» των νεαρών φυτών πριν την μεταφύτευση (σταδιακές εκθέσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες) παρατείνουν την αντοχή του στο κρύο.

%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-3

Φωτογραφία 2: Καλλιέργεια μπρόκολου

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH εδάφους 6,0-6,5. Το μπρόκολο καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη αρκεί να στραγγίζουν. Το κλίμα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της περιοχής εγκατάστασης της καλλιέργειας. Να αποφεύγονται περιοχές με μεγάλη υγρασία γιατί είναι δύσκολή η καταπολέμηση των ασθενειών.

Λίπανση: :  Για την καλλιέργεια απαιτούνται 19 μονάδες Ν, 10 μονάδες P , και 24 μονάδες Κ. Για την επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος και τις ποσότητας που θα χρησιμοποιηθεί καλό θα ήταν να υπάρχει μία εδαφολογική ανάλυση. Σημαντικά προβλήματα με τροφοπενείες αζώτου επίσης  σημαντικά προβλήματα με υπερβολική λίπανση αζώτου. Με την δημιουργία του κεφαλιού του μπρόκολου απαραίτητοι ψεκασμοί με βόριο για την αποφυγή κούφιασματος του στελέχους. Επίσης και ελλείψεις μολυβδαίνιου δημιουργούν αδυναμία εμφάνισης ανθοκεφαλών, παραμορφώσεις φύλλων.

Εχθροί: Κύριοι εχθροί είναι Αφίδες και επίσης και τα Λεπιδόπτερα ( πράσινο σκουλήκι, πλουτέλλα, πιερίδα), Αγρότιδες, σιδηρουσκούληκα.

Ασθένειες: Κύριες ασθένειες είναι η Αλτερναρίωση, ο Περονόσπορος και η Σκληρωτινίαση.

Αποθήκευση: Η θερμοκρασία αποθήκευσης 0oC και η σχετική υγρασία 95-97% για τρεις εβδομάδας με καλό αερισμό του χώρου αποθήκευσης. Μετά το κόψιμο από το χωράφι σημαντική παρατήρηση η άμεση πρόψυξη του σε 0-4 oC. Κατα την μεταφορά το φορτηγό ψυγείο θα πρέπει να μπορεί να αερήσει τον χωρο αποθήκευσης ώστε να μην δημιουργούνται υγρασίες και δημιουργηθούν προβλήματα απο δευτερογενείς μυκητολογικέςς ασθένειες και επίσης προβλήματα μαράνσεων.

Οφέλη για την υγεία και θρεπτική αξία μπρόκολου πάτησε εδώ

Πηγές

Ολύμπιος Χ.Μ., 2009. Τα λαχανικά της Οικογένειας των Σταυρανθών: Χαρακτηριστικά, απαιτήσεις, καλλιεργητική τεχνική. Γεωργία-Κτηνοτροφία, τεύχος 10, 14-28.

Πηγές φωτογραφίας

Από αρθρογράφο στις περιοχές Απολλωνίας Θεσσαλονίκης

1 reply »

Απάντηση