Εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να βρεθεί στα παρτέρια, στις άκρες των χωραφιών, στα αρδευτικά κανάλια, στις άκρες των δρόμων, στο δάσος. Είναι ευχάριστο έδεσμα για τα οικόσιτα ζώα. Αναφέρεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, εδώ το εξετάζουμε ως ζιζάνιο στις καλλιέργειες μας.
Λατινική ονομασία: Silybum marianum L. Gaertner της οικογένειας των Asteraceae
Εποχή εμφάνισης: Ετήσιο ή διετές ζιζάνιο, χειμερινό και εαρινό και η ανάπτυξη του φθάνει έως και 150 cm. Κυρίως ανθίζει τον Ιούνιο έως Αύγουστο. Το χρώμα των ανθέων είναι μοβ.
Καλλιέργειες που εντοπίζεται: Χειμερινές και εαρινές καλλιέργειες
Εδάφη προτίμησης: Κυρίως οργανικά εδάφη πλούσια σε θρεπτικά με μεγάλες ανάγκες σε νερό.
Τρόποι αναπαραγωγής: Με τον σπόρο, μεταδίδεται κυρίως με κάποιο μεταφορέα (άνθρωπο, ζώα, μηχανήματα, μη καθαρότητα σπόρου καλλιεργούμενου) και λιγότερο με τον άνεμο. Οι περισσότεροι σπόροι θα βλαστήσουν αφού πέσουν από το φυτό με τις πρώτες βροχές, κάποιοι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν έως τις αρχές της άνοιξης.
Αντιμετώπιση: Η καταστροφή των ζιζανίων με μηχανικά μέσα η με καθολικά ζιζανιοκτόνα όταν βρίσκεται στις άκρες των χωραφιών ή στα κανάλια. Η κοπριά που αν τυχόν ρίξετε στο χωράφι σας να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει σπόρους ζιζάνιών. Κόψιμό των νεαρών ανθέων και απομάκρυνση τους από το χωράφι. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται ότι εχθρός της καλλιέργειας είναι το σκαθάρι Rhinocyllus conicus και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του ζιζανίου.
Καταπολέμηση: Με χημικά ζιζανιοκτόνα. Συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο πιο ζιζανιοκτόνο έχει έγκριση για την καλλιέργεια που σας ενδιαφέρει, και διαβάστε και στην ετικέτα ότι αναφέρει ότι έχει έγκριση στην καλλιέργεια που έχετε.
Categories: Ζιζάνια