Κηπευτικά

Αγκινάρα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Αγκινάρα ένα λαχανικό το οποίο είναι γευστικός μεζές ο οποίος έχει θέσει σε πολλά φαγητά, πλούσιος διατροφικά και τον απολαμβάνουμε φρέσκο της άνοιξη.

Η αγκινάρα είναι ποώδες φυτό, η καλλιέργεια της αγκινάρα είναι ψυχρής εποχής, ευαίσθητο στους παγετούς, πολυετείς καλλιέργεια με 3 χρόνια καλλιεργητική διάρκεια. Το προϊόν της είναι οι ανθοφόροι βλαστοί (ανθοκεφαλές). Στην Ελλάδα η βρώσιμη αγκινάρα θεωρείται ο πάτος αγκινάρας δηλαδή η βάση του ανθούς.

Καλλιεργείται και στην νότια Ελλάδα αλλά και στην βόρεια Ελλάδα. Εποχή συγκομιδής Νοέμβριο έως Μάιο για νότια Ελλάδα και Απρίλιο έως Ιούνιο για βόρεια Ελλάδα

Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία της είναι Cynara scolymus L.

%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b1

Φωτογραφία αγκινάρας: Ανθοκεφαλή έτοιμη να συγκομισθεί, από την περιοχή Ναυπλίου

Ποικιλίες: Υπάρχουν ποικιλίες ελληνικές (Αργίτική, Αττικής) αλλά και υβρίδια που καλλιεργούνται στο εξωτερικό.

Εποχή σποράς: Ιδανική εποχή μεταφύτευσης είναι τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο αλλά και Μάρτιο με Απρίλιο κυρίως μόνο για μεταφύτευση φυτών την άνοιξη. Επίσης εκτός της μεταφύτευσης δηλαδή της σποράς με σπόρο σε φυτώρια και μετά μεταφύτευση, η φύτευση μπορεί να γίνει με παραφυάδες (δηλαδή τμήμα του λαιμού που έχει μάτια) ή με ξηρόφυτα (τμήμα του υπόγειο φυτού που έχει οφθαλμούς).

Αποστάσεις φύτευσης 100 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  150 cm γραμμή από γραμμή.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 15 °C – 20 °C. Ευαίσθητο σε παγετούς, για αυτό επιλέγουμε ποικιλίες ανθεκτικές για την περιοχή όπου καλλιεργούμε. Ακόμα και να παγώσει το φυτό τον χειμώνα και να ξεραθεί το υπέργειο μέρος, την άνοιξη βγάζει νέα βλάστηση.

Εδαφολογικές συνθήκες:  Βασικό είναι τα εδάφη να στραγγίζουν,  αλλά να είναι και γόνιμα. Ιδανικό pH εδάφους 6-6,8

Άρδευση:  Το πότισμα με σταγόνες έχει αποδειχθεί ότι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λίπανση: Οι απαιτήσεις της καλλιέργειας είναι 10 μονάδες N, 6 μονάδες P, και 12 μονάδες Κ. Επιφανειακή λίπανση πριν την παραγωγική εποχή δηλαδή φθινόπωρο για Νότια Ελλάδα και άνοιξη για βόρεια Ελλάδα.

Εχθροί αγκινάρας: Αφίδες πράσινες αλλά και μαύρες το κυριότερο πρόβλημα.

Ασθένειες αγκινάρας: Κύρια προβλήματα περονόσπορος, ραμουλάρια, ωίδιο.

Αποθήκευση αγκινάρας: Μετά την συγκομιδή των ανθοκεφαλών σε 0 °C για 10 ημέρες με σχετική υγρασία 90-95%. Όταν καθαριστεί η αγκινάρα άμεση κατανάλωση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Γλυκό Καλαμπόκι: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Απάντηση