Αρωματικά φυτά

Σκόρδο: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Καλλιεργείτε σε όλη την Ευρώπη, περιέχει το σκορδέλαιο (αιθέριο έλαιο) που του δίνει την ιδιαίτερη οσμή. Χρησιμοποιείται σε πληθώρα φαγητών και από την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία του είναι Allium sativum  και ανήκει στην οικογένεια Alliaceae

Εποχή σποράς: Η φύτευση γίνεται με μηχανές από τον  Οκτώβριο έως Νοέμβριο και από Φεβρουάριο έως αρχές της άνοιξης όταν επιτρέψει ο καιρός. Μία συνηθισμένη γεωργική πρακτική είναι να γίνονται οι φυτεύσεις 2 εβδομάδες πριν τις παγωνιές ώστε ο βολβός να μπορέσει να εγκατασταθεί και να αντέξει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτεύουμε τις σκελίδες του σκόρδου (βολβός, αγενής πολλαπλασιασμός) με το μυτερό άκρο να κοιτά επάνω.

Αποστάσεις σποράς και φύτευσης 20 cm περίπου φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  35-40 cm περίπου γραμμή από γραμμή.  Βάθος σποράς σε θερμές περιοχές 2 εκατοστά, σε πιο ψυχρές περιοχές 3 με 4 εκατοστά.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Το σκόρδο έχει ανάγκες από ήλιο, για αυτό επιλέγουμε θέση σποράς σε ηλιόλουστα μέρη, όχι πολύ σχετική υγρασία (φόβοι για μυκητολογικές ασθένειες) αποφυγή υγρών περιοχών. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 10 °C με 24 °C. Οι θερμοκρασία και η φωτοπερίοδος έχουν μεγάλη επίδραση στον σχηματισμό βολβών και σκελίδων. Υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την διαδικασία και δημιουργούν ανωμαλίες στου βολβούς.

Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί να στραγγίζει καλά και να είναι μεσαίας και ελαφριάς σύστασης με υψηλή οργανική ουσία. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες και επίσης θα διαταράσσεται η φυσιολογική ανάπτυξη των βολβών (παραμορφώσεις βολβών). Το pH εδάφους 6 με 7,3.

Λίπανση: Η περίοδος καλλιέργειας στο χωράφι είναι 180 με 240 ημέρες άρα έχει ανάγκες να έχει όλη την διάρκεια αυτή θρεπτικά συστατικά.  Απαιτήσεις της καλλιέργεια 10 μονάδες Ν, 8 μονάδες P, 10 μονάδες Κ. Επιφανειακή λίπανση πριν την έναρξη της βολβοποίησης. Οι ελλείψεις ιχνοστοιχείων δημιουργούν τροφοπενείες και ανωμαλίες στους βολβούς.

Εχθροί: Σημαντικότεροι εχθροί είναι η Υλέμια (μύγα), ο κρεμμυδοφάγος , ο θρίπας ( thrips tabaci) και οι νηματώδεις.

Ασθένειες: Αξιόπιστο γενετικό υλικό απαραίτητο για αποφυγή ασθενειών. Δεν φυτεύουμε σκόρδο σε χωράφια που έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια καλλιέργειες του γένους Allium ( κρεμμύδια, πράσο κ.α) και τα εντάσσουμε σε πρόγραμμα αμειψισποράς με δημητριακά και κηπευτικά.

Σημαντικότερες ασθένειες ο περονόσπορος, Σκωριάσεις, Σκληρωτίνια, Βοτρύτης και άλλες. Οι μετασυλλεκτικές ασθένειες επίσης είναι πολύ σημαντικές γιατί υποβαθμίζουν το προϊόν και μειώνουν τον χρόνο αποθήκευσης.

Μία συμβουλή για τους κηπουρούς, με το που βλέπετε κιτρινισμένα φύλλα πριν την περίοδο συγκομιδής τα απομακρύνετε από τον κήπο σας για να μην σας μεταδώσουν την ασθένεια αν τυχόν έχουν.

Συγκομιδή: Η κατάλληλη εποχή για συγκομιδή του σκόρδου είναι όταν

  • Από το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών έχει ξεραθεί το υπέργειο μέρος (φύλλωμα) του φυτού. Έχει προηγηθεί μία εβδομάδα πριν σταμάτημα του ποτίσματος.
  • Τα φυτά εκριζώνονται και αφήνονται στο χωράφι να ‘ψηθούν’, το λεγόμενο στάδιο μεθωρίμανσης των βολβών. Σημαντικό στάδιο για την ‘σκληραγώγηση’ των βολβών για την μακροβιότερη αποθήκευση των βολβών.
  • Συγκομιδή με μηχανικά μέσα των βολβών όπου κόβονται τα φύλλα του φυτού και μένει μόνο βολβός.

Αποθήκευση:

Αφού έχει γίνει διαλογή των βολβών αποθηκεύονται. Ιδανικές θερμοκρασίες 0°C για 5-6 μήνες με σχετική υγρασία 60-65%.

Απάντηση