Γεωπονικοί Προβληματισμοί

Γιατί θέλουν το χιόνι τα φυτά και ποιες καλλιέργειες το χρειάζονται

%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf

Το χιόνι δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα αλλά μας προσφέρει και πολλά θετικά στην φύση και στα φυτά μας.  Βέβαια μεγάλο ρόλο παίζει η διάρκεια της χιονοκάλυψης και το πάχος του χιονιού.

  • Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία ‘κουβέρτα΄ για τα φυτά που υπάρχουν στους κήπους. Ουσιαστικά μονώνει το έδαφος και την βλάστηση κάτω από το χιόνι.
  • Βοηθά στο φύλλωμα των αειθαλών δέντρων που χάνουν την υγρασία τους τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και από τους ισχυρούς ανέμους, να μην έχουν πρόβλημα με τις ακτίνες του ηλίου και τα στεγνώσει και τα ξηράνει. Η υψηλή αντανακλαστικότητα της κάλυψης χιονιού μειώνει την καθαρή ακτινοβολία.
  • Αποφεύγουν το στρες της ξηρασίας τους χειμερινούς μήνες. Σε ξηρούς χειμώνες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το παγωμένο έδαφος εμποδίζει τα φυτά να πάρουν υγρασία από το έδαφος (όπως ήταν ο φετινός χειμώνας) το χιόνι έχει ευεργετικές ιδιότητες προσφέροντας υγρασία.
  • Προσφέρει σταθερή υγρασία στα φυτά μας και στο έδαφος κατά την διάρκεια που λειώνει το χιόνι.

Πιο συγκεκριμένα για τα καλλιεργούμενα φυτά,

Στα χειμερινά σιτηρά το χιόνι βοηθά σαν μονωτικό και το προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και δίνει την κατάλληλη υγρασία στο έδαφος ώστε να επανεκκίνηση την ανάπτυξη του.  Μη κάλυψη χιονιού σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργεί προβλήματα στην πρώιμη ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Στα λαχανικά  το χιόνι βοηθά στο να μονώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την προστασία τους μέχρι τη συγκομιδή. Οι καλλιέργειες που μπορούν να επιζήσουν κάτω από το χιόνι είναι λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια, λάχανο, καρότο, σπανάκι, κρεμμύδια, μαϊντανός, ραπανάκια και μερικά ακόμα.

sitari

 

1 reply »

Απάντηση