Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πως διατηρείς και για πόσο καιρό σπόρους ανά φυτικό είδος

Πολλές φορές παίρνουμε σπόρους και για τον έναν και τον άλλον λόγο δεν τους φυτεύουμε. Εδώ θα δούμε κάποιες οδηγίες για την σωστή διατήρηση των σπόρων και ένα μπούσουλα για το πόσο αντέχει ο σπόρος στην αποθήκη.

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί αν ένας σπόρος που έχουμε στην αποθήκη μας είναι κατάλληλος για σπορά.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διατηρούν τους σπόρους μας για το μέγιστο χρόνο που αντέχουν ανά είδος είναι, η υγρασία και η θερμοκρασία. Ένας γενικός κανόνας για την διατήρηση των σπόρων των λαχανικών είναι 4-5 βαθμούς Κελσίου σε όλο τον χώρο που βρίσκονται οι σπόροι με χαμηλή σχετική υγρασία. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε απόλυτα αυτό στην αποθήκη μας αλλά μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην μακροβιότητα των σπόρων είναι η φυσιολογική κατάσταση του σπόρου όταν συλλέχθηκε. Δηλαδή αν είχε την κατάλληλη υγρασία συλλογής ο σπόρος (όσο πιο λιγότερη καλύτερα αποτελέσματα), αν πέρασε την κατάλληλη επεξεργασία (καλιμπράρισμα), αν η εφαρμογή με μυκητοκτόνα έγινε σωστά μην αφήνοντας υγρασία στους σπόρους. Και επίσης να έχει περάσει τα τεστ φυτρωτικότητας και βλαστικότητας σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή φυτρωτικότητα (germination) πάνω από 85% αλλά και βλαστικότητα (vigour) κατάλληλη, δηλαδή το απαραίτητο σθένος για να αναπτυχθεί το νεαρό φυτό.

Τα χρόνια που αντέχει κάθε σπόρος σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης αναγράφονται παρακάτω, “”όχι άφησα τον σπόρο πάνω στο καρότσι έξω στον κήπο και να περιμένω μετά να φυτρώσει””.

ΕίδοςΔιατηρησιμότητα σε χρόνια
Κρεμμύδι1 χρόνο
Μαϊντανός1 χρόνο
Πεπόνια και αγγούριαΈως 5 χρόνια
Καλαμπόκι2 χρόνια
Φασόλια2 με 3 χρόνια
Σπανάκι1 με 2 χρόνια
Μαρούλι2-4 χρόνια
Παντζάρια, σέσκουλα, τεύτλα2 με 3 χρόνια
Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι3-4 χρόνια
Κολοκυθάκια, τομάτα3 χρόνια
Μελιτζάνα4 χρόνια

Ο παραπάνω πίνακας δίνει μία ένδειξή για την βιωσιμότητα τους. Τα στοιχεία πάρθηκαν από εταιρίες σπόρων και από την εμπειρία μας.

Για τους επαγγελματίες αγρότες, αρμόδιος είναι ο γεωπόνος σας που θα σας πει, αφού εξετάσει έναν παλιό σπόρο αν είναι κατάλληλος για σπορά ή όχι.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλους τους σπόρους, ακόμα και για αυτούς που μαζέψατε από τον κήπο σας. Όσο καιρό το αφήνουμε στην αποθήκη χάνει την φυτρωτικότητα του. Στα στοιχεία που αναφέρουμε πιο πάνω εννοείται ότι αν ο σπόρος σπαρθεί στο μέγιστο αναγραφόμενο έτος διατήρησης δεν θα έχει τα καλύτερα ποσοστά φυτρωτικότητας αλλά τα αποδεκτά και ίσως λιγότερα.

Μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας τεστ φυτρωτικότητας για να έχετε μια ένδειξη για το σπόρο σας. Τοποθετήστε τους σπόρους σας σε χαρτί κουζίνας και τυλίξτε τους με το χαρτί. Βάλτε το χαρτί πάνω σε ένα πιατάκι σε ένα ζεστό μέρος. Ρίξτε νερό πάνω στο χαρτί. Και να ρίχνετε κάθε μέρα νερό, να μην στεγνώσει το χαρτί. Μετά από μία εβδομάδα ελέγξτε πόσοι σπόροι βλάστησαν και πόσοι όχι και βγάλτε το ποσοστό για να ξέρετε το ποσοστό φυτρωτικότητας του σπόρου σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα πεπόνι, φράουλα, καρπούζι

Απάντηση