Τρόφιμα και Υγεία

Ω-3 λιπαρά οξέα: Ποια τα οφέλη τους και που βρίσκονται

ω 3

Τα λιπαρά είναι και πρέπει να είναι στην διατροφή μας καθώς χωρίζονται σε ωφέλιμα και επιζήμια για την υγεία λιπαρά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά και το λίπος που υπάρχει στο κρέας καλό είναι να περιορίζονται (όχι να αποκλείονται από την διατροφή) γιατί ανεβάζουν την χοληστερίνη. Υπάρχουν όμως και λιπαρά όπως τα Ω-3 λιπαρά οξέα που όχι μόνο είναι απαραίτητα αλλά κάνουν καλό στην υγεία και ειδικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνονται φυσικά στην διατροφή και είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τα 3 βασικά είναι:

α-λινολενικό οξύ (ALA). Το οποίο θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές δράσεις. Βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα. Στο ανθρώπινο σώμα σε μικρές ποσότητες μετατρέπεται σε ΕΡΑ και DHA.

εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA). Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην προστασία της καρδιάς. Βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια.

δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Έχει αναπλαστικές ιδιότητες στους εγκεφαλικού ιστούς των βρεφών. Βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια.

Οφέλη Ω-3 λιπαρών οξέων

  • Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
  • Βοηθούν στην ανάπτυξη της όρασης των παιδιών
  • Βοηθούν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών ιστών των παιδιών
  • Αντικαρκινικές δράσεις
  • Προλαμβάνουν τον διαβήτη
  • Βοηθούν στην εξισορρόπηση της χοληστερίνης

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πληθώρα τροφίμων όπως αβγά, γιαούρτια, ψωμί, μπισκότα που έχουν προστεθεί Ω-3 λιπαρά οξέα.

Πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων

  • Λιπαρά ψάρια. Ο σολομός είναι η πιο γνωστή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων. Αλλά και η ρέγγα, το σκουμπρί, ο γαύρος και η σαρκέλα είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά.
  • Φυτικά λάδια. Για παράδειγμα λάδι σόγιας και λάδι ελαικράμβης.
  • Λαχανικά. Για παράδειγμα σπανάκι, σόγια και λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Λιναρόσπορος. Συνίσταται οι σπόροι να θρυμματίζονται για καλύτερη απορρόφηση.
  • Καρύδια.
  • Αβοκάντο

Η ημερήσια δόση δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Παρόλα αυτά συνίσταται η κατανάλωση 0,5-2 g ημερησίως. Πρακτικά η ένταξη μίας πηγής Ω-3 λιπαρών την ημέρα στην διατροφή και η κατανάλωση λιπαρού ψαριού μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

 

3 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s