Είναι ένα ποώδες, ετήσιο δικοτυλήδονο όπου έρπει στο έδαφος. Είναι ένα κοινό ζιζάνιο όπου τα τελευταία χρόνια έχει θέση στο τραπέζι του Έλληνα ως σαλάτα. Σήμερα θα μιλήσουμε για την γλιστρίδα ως ζιζάνιο, σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε για τις καλλιεργητικές τεχνικές της και τα θρεπτικά της συστατικά.
Είναι ένα επιθετικό ζιζάνιο και θεωρείται σημαντικό πρόβλημα σε πολλές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Το ζιζάνιο αρέσκεται σε πλήρη ηλιοφάνεια και στις υψηλές θερμοκρασίες. Προσαρμόζεται σε όλους του τύπους εδάφους.
Τα φύλλα του είναι χαρακτηριστικά ροπαλοειδής έντονα πράσινα και σαρκώδη, ο βλαστός του είναι κυλινδρικός κόκκινου χρώματος. Τα λουλούδια του είναι κίτρινου χρώματος.
Εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα είναι ετήσιο εαρινό πλατύφυλλο ζιζάνιο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση του.
Τοπικές ονομασίες: Άντρακλα.
Προβλήματα: Μείωση της απόδοσης της καλλιέργειας και ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων.
Λατινική ονομασία: Ανήκει στην οικογένεια Portulacaceae και η λατινική του ονομασία είναι Portulaca oleracea L.
Εποχή εμφάνισης: Ετήσιο ζιζάνιο εμφανίζεται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Καλλιέργειες που εντοπίζεται: Ψυχανθή (σόγια, φασόλι,), κηπευτικά (τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριές, σπανάκι) κ.α. Εντοπίζεται στην βιβλιογραφία ότι είναι Φορέας πολλών εχθρών και ασθενειών.
Εδάφη προτίμησης: Προσαρμόζεται και αναπτύσσεσαι σε όλα τα εδάφη. Ιδανικές θερμοκρασίες 30 με 40 °C.
Τρόποι αναπαραγωγής: Με τον σπόρο και με τμήματα του βλαστού όπου μεταδίδεται εύκολα με τα αγροτικά μηχανήματα. Παράγει πάνω από 10000 σπόρους ανά φυτό όπου τα σπόρια μπορεί να μείνουν αδρανή σε μία απόσταση κάποιων μέτρων από το φυτό. Μεταφέρονται με το νερό, τα μηχανήματα και τα περιττώματα ζώων. Τα σπόρια θα βλαστήσουν σταδιακά ενώ κάποια θα μπουν σε λήθαργο και μόλις βρουν τις ιδανικές συνθήκες θα βλαστήσουν.
Αντιμετώπιση: Η απομάκρυνση των ζιζανίων όσο γίνεται από το χωράφι χειρωνακτικά, με μηχανικά μέσα με σβάρνα και να μην ακολούθηση πότισμα ώστε να ξεραθεί ή με καθολικά ζιζανιοκτόνα όταν βρίσκεται στις άκρες των χωραφιών ή στα κανάλια ή σε ακαλλιέργητα χωράφια.
Η κοπριά που αν τυχόν ρίξετε στο χωράφι σας να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει σπόρους ζιζανίων. Επίσης σε ΄βρόμικα΄ χωράφια η συχνή κατεργασία δύο φορές όργωμα , δύο με τρεις φορές σβάρνισμα ‘βοηθούν’ στην δραστική μείωση των πληθυσμών. Η συχνή αναμόχλευση βοηθά πολλά σπόρια να βγουν στην επιφάνεια και να βλαστήσουν.
Καταπολέμηση: Με χημικά ζιζανιοκτόνα έχουμε πλήρη καταπολέμηση όταν το ψεκάζουμε στον κατάλληλο χρόνο εμφάνισης του ως νεαρό φυτό σε συνάρτηση με το στάδιο της καλλιέργεια σας. Συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο πιο ζιζανιοκτόνο έχει έγκριση για την καλλιέργεια που σας ενδιαφέρει και διαβάστε και στην ετικέτα ότι αναφέρει ότι έχει έγκριση στην καλλιέργεια που έχετε. Καταπολεμείται και με προφυτρωτικά και με μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα.
Categories: Ζιζάνια
1 reply »