Βελτίωση εδάφους

Πώς να φτιάξω κομπόστ για αρχαρίους

compost1

Όλοι έχετε ακούσει για το κομπόστ, αλλά πολύ αναρωτιέστε τι είναι; πως γίνεται; ποια τα οφέλη του; Έχω κήπο να κάνω κομπόστ;

Κομπόστ είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας της κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων. Η διαδικασία της διάσπασης των οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις όπου γίνεται από μικροοργανισμούς του εδάφους όπως μύκητες, βακτήρια, γαιοσκώληκες.  Γίνεται ανακύκλωση των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου σας σε ένα στερεό υπόστρωμα με λιγότερο άνθρακα και άζωτο που είναι ένα πλούσιο  λίπασμα. Η κομποστοποίηση δίνει την δυνατότητα να μετατραπούν τα οργανικά απόβλητα σε εισροές για γεωργική παραγωγή. Επίσης βελτιώνεται η δομή του εδάφους και ανεβάζει την οργανική ουσία του εδάφους.

Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος ώστε να αρχίσετε να φτιάχνεται το κομποστ ώστε την άνοιξη να το έχετε έτοιμο στην νέα καλλιεργητική περίοδο ώστε να το προσθέσετε στον κήπο σας.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε κομποστ εύκολα και με τον οικονομικότερο τρόπο, η κομποστοποίηση σε σωρούς.   Μπορεί να γίνει και σε ένα δοχείο κομποστοποίησης.

compost (2)

Επιλέγουμε ένα σημείο του κήπου κάπως απομακρυσμένο από τις καλλιέργειες μας, να στραγγίζει το έδαφος καλά και να μην δημιουργούνται νερόλακοι. Να είναι επίπεδο και εύκολα προσβάσιμο όπου εκεί θα συσσωρεύουμε τα οργανικά υπολείμματα. Καλό θα ήταν να σκιάζεται (δέντρο, περίφραξη κ.α) πολλές ώρες τις ημέρας ώστε να μην στεγνώνει εύκολα. Γενικά θα πρέπει να είναι περιφραγμένο το κτήμα σας ώστε να μην έρχονται σε επαφή οικόσιτα ζώα.

compost2

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι θα γίνεται ανακίνηση τακτική για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τεράστιο τον σωρό μας αν δεν διαθέτουμε μηχανήματα όπως στην φωτογραφία επάνω.

Προσθέτουμε τα οργανικά υπολείμματα, ποτίζουμε όταν χρειάζεται και ανακινούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν κάνουν όλα τα οργανικά υπολείμματα για κομπόστ.

Το κομπόστ χρειάζεται τρία βασικά υλικά για να δημιουργηθεί, τα πράσινα, τα καφέ υλικά και το νερό.

  • Όταν λέμε πράσινα εννοούμε αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο δηλαδή φυτικά υπολείμματα, φλούδες, κουκούτσια, κελύφη αυγών, κοπριά σταβλισμένων ζώων (όχι απορρίμματα σκύλων και γατών).
  • Όταν λέμε καφέ εννοούμε αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα, πριονίδια, κλαδιά, άχυρα, υπολείμματα αποξηραμένων βοτάνων.
  • Νερό είναι σημαντικό γιατί ενεργοποιεί όλες τις διαδικασίες. Πρέπει να βρείτε τη σωστή υγρασία ώστε να μην είναι ξερό και να μην έχει πολύ υγρασία (να λιμνάζει). Αν έχει πολύ υγρασία θα μυρίζει όλη η περιοχή. Σε ξηρασία ρίχνουμε έναν κουβά νερό την εβδομάδα.

Όταν τα στρώνουμε τα υλικά ξεκινάμε ένα στρώμα με καφέ υλικά, στην συνέχεια βάζουμε πράσινα υλικά και ξανά καφέ και συνεχίζουμε έτσι. Καλό είναι τα μεγάλα υλικά να θρυμματίζονται ώστε να γίνεται γρηγορότερα η κομποστοποίηση. Η θερμότητα μέσα στο σωρό είναι απαραίτητη πάνω από 55 °C ώστε να ’σκοτωθούν’ σπόροι ζιζανίων και ασθένειες φυτών. Η ανακίνηση του σωρού γίνεται από έξω προς τα μέσα μία φορά την εβδομάδα. Η διαδικασία της κομποστοποίησης διαρκεί περίπου 2 με 3 μήνες και γίνεται ένα ευεργετικό μαύρο λίπασμα.

Για να γίνει γρήγορα και σωστά η διαδικασία πρέπει να προσέξουμε την αναλογία των υλικών για κομποστοποίηση ώστε να έχουν ιδανικά άνθρακα : αζώτου 30:1 και να υπάρχει πάντα επαρκής ποσότητα αζώτου, επίσης την μικρή επιφάνεια των υλικών μας (κόβουμε το μεγάλα υλικά μας σε κομμάτια), υψηλή θερμοκρασία στην μέση του σωρού. Επίσης ο αερισμός και η υγρασία όπως προαναφέρθηκε.

Η ζωική κοπριά βοηθά στο να ξεκινήσει γρηγορότερα η διαδικασία της κομποστοποίησης θερμαίνοντας τον σωρό και ξεκινούν την διαδικασία της αποδόμησης οι μικροοργανισμοί. Αν βρέξει πολύ δεν χρειάζεται να προσθέτετε άλλο νερό απλά να το ανακινείται συχνότερα ώστε να αεριστεί να μειωθεί η πολύ υγρασία.

Δεν βάζουμε στο κομποστ μας γαλακτοκομικα προιοντα, κρέατα, άρρωστα φυτά, περιττώματα ζώων ( σκύλων και γάτων), ζιζάνια που έχουν σπλορια, στάχτες, ανθρώπινα απόβλητα.

Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της κομποστοποίησης (μαύρο χρώμα), ρωτήστε κάποιον γεωπόνο αν δεν είστε σίγουροι, δεν πρέπει να πάρουμε το κομποστ γιατί μπορεί να είναι τοξικό για τα φυτά.

Πηγή φωτογραφιών: www.pixabay.com

11 replies »

Απάντηση