Καλλωπιστικά φυτά

Πώς να προστατέψετε την τριανταφυλλιά σας τον Χειμώνα

Παρότι τα τριαντάφυλλα είναι ανθεκτικά φυτά θέλουν την φροντίδα μας για να επιβιώσουν. Πολλές ποικιλίες είναι ευαίσθητες από τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου και κάτω και χρειάζονται προστασία τον χειμώνα.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με συμβουλές για την προετοιμασία των φυτών για το κρύο του χειμώνα.

Πριν την φύτευση μπορούμε να διαλέξουμε ποικιλίες που έχουν ανθεκτικότητες στο κρύο. Αυτά τα φυτά χρειάζονται περιορισμένη προστασία κατά τα την διάρκεια του χειμώνα. Αυτές τις πληροφορίες για τις ανθεκτικότητες τις παίρνουμε από τα φυτώρια που αγοράζουμε τα φυτά. Μετά την φύτευση πρέπει να ακολουθούμε τις καλλιεργητικές τεχνικές της τριανταφυλλιάς ώστε να έχουμε υγιή φυτά απαλλαγμένα από ασθένειες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα θερμοκρασιακά στρες χωρίς ζημιές.

Σε γενικές γραμμές θέλουμε να σταματήσει η ανάπτυξη των φυτών  τον χειμώνα και για να γίνει αυτό δεν πρέπει να το λιπαίνουμε μετά τον δεκαπενταύγουστο. Η διακοπή της λίπανσης είναι ένας τρόπος χειμερινής προστασίας. Μία άλλη καλλιεργητική τακτική είναι να μην γίνεται αφαίρεση των ανθέων προς το τέλος Αυγούστου. Αφήνουμε το φθινόπωρο το φυτό να  σχηματίζει τους σπόρους και να οδεύει σε αδρανή κατάσταση. Τα περισσότερα φυτά επιβραδύνουν την βλαστική ανάπτυξη τους καθώς οι σπόροι τους ωριμάζουν. Επομένως με το σταμάτημα του λιπάσματος, το σταμάτημα του κλαδέματος και τον σχηματισμό σπόρων βοηθάμε να αδρανοποιηθεί το φυτό.

Καθαρίζουμε τα υπολείμματα της καλλιέργειας γύρω από το φυτό για να αποφύγουμε πηγές μόλυνσης τόσο από εχθρούς (έντομα κ.α) όσο και από ασθένειες.

Αναλόγως τον χειμώνα αν έχουμε ζεστό χειμώνα ενδεχομένως να χρειαστεί πότισμα και δεν πρέπει να το αμελούμε, στην άλλη περίπτωση με βαρύ χειμώνα δεν χρειάζεται πότισμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μετρητή υγρασίας για να ελέγξουμε τα επίπεδα της, είναι προτιμότερο από ένα δάχτυλο που κρυώνει.

Μετά τις πρώτες παγωνιές (μέσα Νοεμβρίου προς τέλη) αρχίζουμε να προετοιμάζουμε τα φυτά μας για να ανταπεξέλθουν στον χειμώνα. Οι βλάβες προκαλούνται από την δημιουργία παγετού.

roses1

Τοποθετούμε χώμα στην βάση των φυτών και προσπαθούμε να καλύψουμε την ένωση του μοσχεύματος. Πρέπει να προσέξουμε το χώμα που θα τοποθετήσουμε να είναι ελαφρύ και να στραγγίζει για να μην δημιουργήσουμε φαινόμενα ασφυξίας στην ρίζα, μπορείτε να το αγοράσετε από κάποιο φυτώριο για να έχει τα χαρακτηριστικά που προείπαμε. Μόλις τοποθετήσουμε το χώμα από πάνω, τοποθετούμε κομπόστ ή πριονίδια ξύλου ή άχυρο, κλαδάκια κ.α και τα καλύπτουμε με λίγο χώμα για να σταθεροποιηθούν ή τοποθετούμε πλαστικό περιμετρικά της βάσης. To οργανικά υπολείμματα λειτουργούν σαν μονωτικό και βοηθούν στο να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά. Την άνοιξη αφαιρούμε τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για μόνωση και ξεκινάμε τα κλαδέματα.

Το κομπόστ που θα τοποθετήσουμε θα πρέπει να έχει γίνει σωστή αποδόμηση, να τα απλώσουμε με τέτοιο τρόπο και να το παρακολουθούμε ώστε να μην γίνει καταφύγιο για ποντίκια κ.α και δημιουργήσουμε προβλήματα στον κορμό του φυτού.

Κάποιες άλλες μέθοδοι είναι να καλύψουμε τα φυτά με αντιπαγωτικό πανί ή και με λινάτσα. Αν έχουμε ισχυρούς παγωμένους ανέμους και φοβόμαστε μήπως μας <<ρίξει>> τα φυτά φτιάχνουμε ένα στήριγμά με πλαστικές βέργες να περικλείει μέσα του το φυτό, το σταθεροποιούμε καλά και πάνω εκεί βάζουμε το αντιπαγωτικό πανί ή την λινάτσα, όπου το δένουμε καλά για να μην μας φύγει.

Στα αναρριχώμενα φυτά αν περιμένουμε βαρύ χειμώνα καλό θα ήταν αν είναι εφικτό να βγάλουμε τα στηρίγματα και να τα τοποθετήσουμε στο έδαφος και να τοποθετήσουμε άχυρο από πάνω ή μπορούμε να τα καλύψουμε με λινάτσα. Αν δεν μπορούμε να τα βγάλουμε από τα στηρίγματα τα καλύπτουμε με λινάτσα ή αντιπαγωτικό πανί.

Τα φυτά που είναι σε γλάστρες τα μεταφέρουμε σε προστατευμένα μέρη σε αποθήκες ή σε μέρη που κόβει ο αέρας και τοποθετούμε στην βάση τους άχυρα, φύλλα, πριονίδια κ.α. Ίσως και σε αυτές τις περιπτώσεις να χρειαστεί αντιπαγωτικό πανί ή λινάτσα.

Η ικανοποίηση σας την άνοιξη θα είναι μεγάλη όταν βλέπετε την τριανταφυλλιά σας να αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα.

Πηγή φωτογραφίας: www.pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reply »

Απάντηση