Λατινική ονομασία: Τhymus spp της οικογένειας Lamiaceae
Πολλές ποικιλίες εντοπίζονται στην Ελλάδα όπου η κάθε μία δίνει την δική της ξεχωριστή γεύση. Διαχωρίζονται από τον τύπο του φύλλου του, σε πλατύ ή στενό. Στην Ελλάδα εντοπίζονται αγριοθύμαρο, το ελληνικό θυμάρι, το θυμάρι αττικής, το λεμονοθύμαρο κ.α
Εποχή σποράς: Υπάρχουν οι εξής τρόποι αναπαραγωγής με παραφυάδες και με μοσχεύματα.
Το θυμάρι είναι επιρρεπείς στον υβριδισμό και δεν μπορούμε να βασιστούμε στην σπορά με σπόρο.
Η φύτευση παραφυάδων από προ υπάρχουσα φυτά γίνεται κυρίως τον φθινόπωρο πριν τον Νοέμβριο και την άνοιξη αλλά δεν συνίσταται γιατί θα φέρει χαμηλή συγκομιδή τον πρώτο χρόνο. Τα μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τον φθινόπωρο ή την άνοιξη τα μεταφυτεύουμε.
Η μεταφύτευση γίνεται με καπνικές μηχανές.
Οι αποστάσεις φύτευσης έχουν να κάνουν για το που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά, ως αποξηραμένο ή για αιθέρια έλαια). Ενδεικτικές αποστάσεις σποράς 30 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70 cm γραμμή από γραμμή.
H ανθοφορία του είναι τον Ιούνιο και ενδεχομένως σε χωράφια ποτιστικά να υπάρξει και δεύτερη ανθοφορία των Αύγουστο.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες, δεν εμφανίζει προβλήματα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες απλά ενδεχομένως να καθυστερείτε η συγκομιδή σε δύσκολους χειμώνες.
Εδαφολογικές συνθήκες: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, ελαφριά και μεσαίας σύστασης εδάφη με καλή στράγγιση. Ιδανικό pH της καλλιέργειας 6 έως 7,5.
Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι περίπου 6 μονάδες Ν , 5 μονάδες P, 8 μονάδες K. Ίσως να χρειαστεί και επιφανειακή λίπανση μετά την πρώτη συγκομιδή αν επιθυμείτε δεύτερη συγκομιδή.
Άρδευση: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε σε ποτιστικά χωράφια και σε ξερικά. Ανάγκες σε νερό κατά την μεταφύτευση του και μετά από τις συγκομιδές. Τα ποτιστικά χωράφια υπερτερούν σε αποδόσεις από τα ξερικά.
Εχθροί: Εντομολογικές προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα, αφίδες, τετράνυχος, αλευρώδεις κ.α.
Ασθένειες: Έχουν αναφερθεί προβλήματα σε σηψιρριζίες και βακτηριώσεις.
Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής όταν προορίζεται για αποξηραμένο συλλέγεται μετά την πλήρη ανθοφορία. Για νωπό προϊόν συλλέγεται λίγο πριν την άνθηση Το κόψιμο βλαστού ειδικά την πρώτη κοπή να γίνει περίπου 15 με 20 εκατοστά περίπου από το έδαφος.
Η συγκομιδή γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και για δεύτερη συγκομιδή Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Ξήρανση-Αποθήκευση:
Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο. Στο εξωτερικό υπάρχουν τρόποι όπου η αποξήρανση γίνεται με μηχανήματα με ξηρό αέρα.
Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο, μέντα,
Categories: Αρωματικά φυτά