Στην συμβατική γεωργία όσο και στην βιολογική γεωργία η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι μοχλός αύξησης της παραγωγής αγροτικών προϊόντων έχοντας καλύτερη ποιότητα.
Ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς ανθρώπους είναι η ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων. Η νομοθεσία πλέον γίνεται αυστηρότερη στο θέμα των φυτοφαρμάκων αποσύροντας πολλές δραστικές και κρατώντας αυτές που είναι ασφαλέστερες για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Επίσης καθιερώνεται έλεγχος Κτεο για την καλή λειτουργία των ψεκαστικών μηχανήματων και επιβάλλεται ειδική πιστοποίηση για τους ψεκαστές.
Ένα σημαντικό πρόβλημα της γεωργίας είναι η μεταφορά μέσω του αέρα φυτοπροστατευτικών ουσιών (σταγονιδίων ή ατμών) εκτός από τον στόχο της καλλιέργειας. Αυτή η μεταφορά ενδεχομένως να προκαλέσει έκθεση ανθρώπων, ζώων, φυτών διπλανών καλλιεργειών, υδάτων κ.α
Μπορεί να γίνει επικίνδυνή για την υγεία των ανθρώπων και τον κατοικίδιων αν αυτό το νέφος καταλήξει σε κατοικημένες περιοχές, επίσης αν καταλήξει σε διπλανές καλλιέργειες μπορεί να τις καταστρέψει ή να τις κάνει ακατάλληλες για πώληση των προϊόντων τους, γιατί ενδεχομένως να έχουν ψεκαστεί με δραστικές μη εγκεκριμένες για την καλλιέργεια. Δεν θα αναφερθούμε για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον που είναι μεγάλες προκαλώντας ρύπανση υδάτων, εδαφών και νερών συν το γεγονός ότι σπαταλιέται πολύ φυτοπροστατευτικό προϊόν αφού χάνει την αποτελεσματικότητα του και θα χρειαστούν περισσότεροι ψεκασμοί για λύσουν τα προβλήματα.
Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό. Πλέον όλοι κατανοούν ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να έρχονται σε επαφή μόνο με τους στόχους τους.
Πολλοί πελάτες έμποροι, η βιομηχανία κ.α που κάνουν τακτικούς ελέγχους απορρίπτουν ποσότητες των παραγωγών που έχουν ίχνη φυτοφαρμάκων που προήλθαν από διπλανές καλλιέργειες ασχέτως αν γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον διπλανό παραγωγό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να ζητούν <καθαρό προϊόν>.
Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων προσπαθεί να δημιουργήσει νέες τεχνολογίες ώστε να μην δημιουργείτε νέφος κάνοντας μεγαλύτερα σταγονίδια. Η μείωση της μεταφοράς του ψεκαστικού νέφους είναι προτεραιότητα της βιομηχανίας.
Την πρέπει να προσέχετε κατά τον ψεκασμό;
- Να επιλέγετε ημέρες που δεν έχει άνεμο και ειδικά τις ώρες που <πέφτει> ο αέρας στην περιοχή σας, η ταχύτητα του ανέμου παίζει καθοριστικό ρόλο.
- Να ελέγχεται το μέγεθος των σταγόνων του ψεκαστικού, τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν γρηγορότερα ενώ τα μικρότερα παραμένουν περισσότερο στο αέρα, να ελέγχεται τακτικά τα ακροφύσια για την καλή λειτουργία τους.
- Το ύψος από το οποίο γίνεται ο ψεκασμός, συνήθως αυτό αναγράφεται στις ετικέτες των φυτοφαρμάκων είναι ανάλογο με το στάδιο και το είδος της καλλιέργειας, παίζει μεγάλο ρόλο, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ εδάφους και ψεκαστικού τόσο πιο εύκολα γίνεται η μεταφορά του ψεκαστικού νέφους.
- Μεταφορά ατμών μέσω της εξάτμισης κατά την εφαρμογή ή ώρες μετά την εφαρμογή, δημιουργούν προβλήματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας μπορεί να αυξάνουν το φαινόμενο αυτό. Στην ετικέτα αναφέρονται συνήθως οδηγίες επ αυτού. Αλλά καλό είναι αποφεύγουμε ψεκασμούς όταν στις επόμενες ώρες θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.
- Να διαβάζετε την ετικέτα του κάθε φυτοφαρμάκου γιατί μπορεί να δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για την ρύθμιση του ψεκαστικού μηχανήματος, της πίεσης που θα χρησιμοποιηθεί, τον τύπο του ακροφυσίου κ.α. Επίσης μπορεί να απαγορεύει τις εφαρμογές υπό ορισμένες καιρικές συνθήκες,
- Στα σύνορα των χωραφιών όταν ψεκάζετε πρέπει να δείχνετε πολύ προσοχή και να ελέγχεται τις διπλανές καλλιέργειες, πλέον υπάρχουν πολλά περιστατικά που έχουν πάει στην δικαιοσύνη όπου γείτονες αγρότες δεν πρόσεξαν κατά την διάρκεια των ψεκασμών και μόλυναν τις διπλανές καλλιέργειες. Η καλύτερη λύση είναι η επικοινωνία με τους γείτονες για το πότε θα κάνετε τους ψεκασμούς.
Αν δεν είστε βέβαιος για έναν από τους παραπάνω παράγοντες καλό είναι να αναβάλλεται τον ψεκασμό έως ότου φύγει η παραμικρή αμφιβολία σας. Η υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουν οι ψεκαστές είναι καθοριστική για αυτό η πολιτεία πρέπει να τους εκπαιδεύει συχνά και να είναι αυστηρή σε τυχόν παρατυπίες. Επίσης πρέπει να δημιουργήσει και άλλες δράσεις για την μείωση του ψεκαστικού νέφους, θα πρέπει να τις ενθαρρύνει και να τις αναδεικνύει.
Ο σωστός ψεκασμός είναι απαραίτητος για την καλλιέργεια μας διότι δεν υπάρχουν απώλειες στην ποσότητα φαρμάκου που θέλουμε να ψεκάσουμε στα φυτά στόχους, επομένως θα έχουμε το μέγιστό αποτέλεσμα. Επίσης θα υπάρχει μεγαλύτερη ομοιομορφία στο αποτέλεσμα των ψεκασμών.
Πηγή φωτογραφιών pixabay.com
Categories: Γεωπονικοί Προβληματισμοί, Περιβάλλον - Οικολογία, Φυτοπροστασία