Εχθροί - Έντομα

Αλευρώδεις: Γενικές γνώσεις

Όλοι κάπου έχετε δει αλευρώδεις, τις αντιλαμβάνεστε σαν λευκές μύγες ή σαν να έχουν στα φτερά τους αλεύρι. Οι αγρότες και οι κηπουροί τις εντοπίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο.

Είναι έντομο που προσβάλει πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικός εχθρός σε καλλιέργειες θερμοκηπίου, της τομάτας, του αγγουριού, πιπεριάς. Επίσης κάποια είδη είναι πολλοί σοβαροί εχθροί των εσπεριδοειδών, στα καλλωπιστικά είναι εχθρός της φούξιας, της αζαλέας, της τριανταφυλλιάς κ.α

aleurodeis

Λατινική ονομασία: Ανήκουν στην οικογένεια Aleyrodidae.

Τα πιο κοινά είναι

  • Aleurothrixus floccosus με κοινή ονομασία εριώδης αλευρώδης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε εσπεριδοειδή
  • Trialeurodes vaporariorum με κοινή ονομασία τριαλευρώδης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε θερμοκήπια στην τομάτα, πιπεριά, αγγουριά κ.α
  • Dialeurodes citri με κοινή ονομασία διαλευρώδης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε εσπεριδοειδή

aleurodis 2

Μορφολογία:

Το σώμα των ενηλίκων είναι περίπου 1,5 με 2 mm και είναι φτερωτά λευκού χρώματος (τα φτερά του έχουν μία κηρώδη σκόνη σαν αλεύρι). Τα αυγά εναποτίθενται σε κύκλο κάτω από την επιφάνεια των φύλλων όπως βλέπεται και στην φωτογραφία όπου στην αρχή είναι λευκό το αυγό και μετά καθώς αναπτύσσεται και γίνεται σκούρου χρώματος. Έχει 4 προνυμφικά στάδια όπου το πρώτο κινείται ενώ τα άλλα είναι ακίνητα και μυζούν χυμούς και  ένα ακίνητο στάδιο της νύμφης.

Βιολογία – Ξενιστές:

Συνήθως εντοπίζονται σε ομάδες σπάνια θα δούμε μεμονωμένα έντομα. Σε πολλά είδη εντοπίζονται κυρίως στην κάτω πλευρά του φύλλου. Έχουν πολλές γενεές στην διάρκεια του χρόνου όπου και αλληλοκαλύπτονται, και όταν ευνοούν οι συνθήκες ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να είναι και 20-30 ημέρες αναλόγως το είδος και την θερμοκρασία. Το κάθε έντομο γεννά 100-500 απογόνους αναλόγως το είδος και τα βρίσκουμε κυρίως στην κάτω πλευρά του φύλλου. Το θηλυκό κατά την διάρκεια της απόθεσης των αυγών βάζει τα στοματικά του μόρια στο φύλλο και περιστρέφεται γύρω από αυτά και αποθέτει τα αυγά. Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για τους περισσότερους αλευρώδεις είναι γύρω στους 20 – 24 C. Έχουν παρθενωτοκία όπου τα αυγά τους παράγουν αρσενικά άτομα αλλά και συζευγνύονται όπου παράγουν αρσενικά και θηλυκά άτομα.

Διαχειμάζουν σε πολλές μορφές, πολλά είδη ως προνυμφικά στάδια 3 και 4 σταδίου στα φύλλα και σε οργανικά υπολείμματα άλλα ως και αυγό σε προστατευμένα μέρη κλάδους, σε ζιζάνια κ.α.

Βλάβες – Ζημίες:

Οι αλευρώδεις μυζούν τα φυτά μας τόσο στο φύλλο, στο στέλεχος, στο άνθος και στον καρπό, (αυτό εξαρτάται από το είδος του αλευρώδη).

Είναι έντομά μυζητικά που προκαλούν πολλές άμεσες και έμμεσες βλάβες στα φυτά.

Τα άμεσα συμπτώματα που προκαλούν από την μύζηση των χυμών, χάνουν την σπαργή τους τα φυτά και έχουμε κιτρινίσματα φύλλων συστροφή φύλλων, μαράνσεις, πτώσεις ανθέων, πτώσεις καρπών, παραμορφώσεις καρπών, αδύναμα φυτά.

Τα έμμεσα συμπτώματα μέσω των μελιτώδη αποχωρημάτων τους, δημιουργείτε τέτοιο περιβάλλον για πληθώρα μυκητολογικών ασθενειών όπως της καπνίας. Επίσης είναι φορέας ασθενειών (ιώσεων) σε πολλές καλλιέργειες.

Καταπολέμηση:

Οι αλευρώδεις αυξάνουν όπως είδαμε ραγδαία του πληθυσμούς τους αν βρουν ιδανικές συνθήκες. Συνήθως έχουν εξάρσεις κάποιους μήνες και μετά περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Αλλά αρκεί στο να μας κάνει οικονομική ζημιά τόσο από άμεσες όσο και με τις έμμεσες βλάβες. Ένα παραμορφωμένο πορτοκάλι δεν είναι ελκυστικό στο να το αγοράσουν οι καταναλωτές. Η προστασία είναι απαραίτητη πριν τους μεγάλους πληθυσμούς. Όταν βλέπετε προσβολή καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον γεωπόνο σας.

Βιολογικός τρόπος καταπολέμησης:

  • Ένας βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης για τους κήπους είναι το καλό λούσιμο των φυτών με νερό ώστε να ξεπλυθούν και να πέσουν στο έδαφος. Σε μερικά είδη αλευρωδών είναι πολύ αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος αρκεί να μην σπάτε τους κλάδους καθώς τα ξεπλένεται.

Αναλόγως της καλλιέργειας σας ο τοπικός σας γεωπόνος μπορεί να σας προτείνει να προσθέσετε συγκεκριμένους φυσικούς εχθρούς για την καλλιέργεια σας και την περιοχή σας ώστε να ενισχύσετε την βιολογική άμυνα. Υπάρχουν κάποιοι φυσικοί εχθροί που σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση κυρίως σε θερμοκήπια.  Αλλά για την ένταξη φυσικών εχθρών να συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας που θα σας βοηθήσει σε αυτό. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλούς φυσικούς εχθρούς, κάποιους φυσικούς εχθρούς βλέπεται παρακάτω:

  • Το υμενόπτερο Encarsia Formosa παρασιτεί στο Trialeurodes vaporariorum με καλά αποτελέσματα.
  • Το αρπακτικό άκαρι Amblyseius swirskii έχει αποδειχθεί ότι τρέφεται με αυγά και προνύμφες κάποιων ειδών αλευρωδών.

Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα εγκεκριμένα από τον φορέα πιστοποίησης που ανήκετε.

Χημικός τρόπος καταπολέμησης

Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν χημικά σκευάσματα εγκεκριμένα ανά καλλιέργεια όπου δημιουργούν τις μικρότερες ζημιές στα ωφέλιμα έντομα.

 

Απάντηση