Βελτίωση εδάφους

Μπορώ να αυξήσω την οργανική του εδάφους πάνω από το 1% σε μία χρονιά;

work-1015463_960_720

Μας ρωτάτε αν είναι εφικτό να αυξήσουμε την οργανική ουσία στο έδαφος δραστικά κοντά στο 1% σε μία χρονιά από τα υπολείμματα της καλλιέργειας.  Πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι ρεαλιστικό αυτό το ερώτημα.

Για να σας απαντήσουμε παίρνουμε το ακραίο παράδειγμα να μην  συγκομίσουμε την καλλιέργεια μας και αναφέρουμε το παράδειγμα του καλαμποκιού.

corn-837815_960_720

Η οργανική ουσία προέρχεται από το ίδιο το χωράφι μετά από την φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των φυτών (φυτομάζας). Επομένως η οργανική ουσία δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από την παραγόμενη ποσότητα φυτομάζας.

Εδώ μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε υπολογισμούς

Η φυτομάζα από το καλαμπόκι γνωρίζουμε από τα ενσιρώματα είναι περίπου 5-6 τόνους το στρέμμα μέσο όρο. Αν συνυπολογίζουμε και το 20% που είναι κάτω στην ρίζα μιλάμε για 7  τόνους φυτομάζας καλαμποκιού στο στρέμμα. Η περιεκτικότητα του άνθρακα (ενώσεις) στα υπολείμματα της καλλιέργειας (της φυτομάζας μας) είναι περίπου 40% όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία δηλαδή 2,8 τόνους στο στρέμμα. Από αυτά τα υπολείμματα το (10 με 20) % μετατρέπεται σε οργανική του εδάφους, περίπου 400 κιλά/στρέμμα.

Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε την οργανική ουσία που βρίσκεται στο έδαφος. Σε 15 εκατοστά βάθος το ένα στρέμμα εδάφους ζυγίζει περίπου στους 220 τόνους επομένως το 1% είναι 2,2 τόνους οργανική ουσία του εδάφους.

Επομένως είναι προφανές τα 400 κιλά οργανική ουσία που θα προστεθεί από την καλλιέργεια είναι 0,18 % η αύξηση στην ιδανική περίπτωση. Αυτοί οι υπολογισμοί δεν υπολογίζουν τις απώλειες της οργανικής του εδάφους όταν συγκομίζεται ένα προϊόν και μπορεί να φτάσει κάτω από 0,1 η αύξηση αν τους υπολογίσουμε ή ακόμα και να είναι αρνητικό το ισοζύγιο οργανικής σε μία απαιτητική καλλιέργεια δηλαδή να έχουμε μείωση της οργανικής.

Αν έχουμε εισροή οργανική ύλης (κοπριά) θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα, 5 τόνους κοπριάς στο στρέμμα ισοδυναμεί με 0,06% αύξηση της οργανικής ουσίας.

Για να οικοδομήσουμε τα επίπεδα οργανικής ύλης στο έδαφος πρέπει να προστεθεί περισσότερη οργανική ουσία από ότι χάνεται.

Η δημιουργία οργανικής ουσίας είναι μια αργή διαδικασία. Μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία προσπάθειας ή περισσότερο για να αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα της οργανικής ουσίας.  Ευτυχώς τα ευεργετικά αποτελέσματα των αλλαγών εμφανίζονται πολύ πριν αυξηθεί η οργανική ουσία.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: Πως ενισχύουμε την οργανική ουσία του εδάφους και πως την διατηρούμε

Πηγή φωτογραφιών: pixabay

1 reply »

Απάντηση