Ημερολόγιο εργασιών Κήπου

Μάιος και Κήπος: Εργασίες του Κήπου

nature-3374369_960_720

Ο Μάιος είναι ο μήνας που κάνουμε πολλές φυτεύσεις, ξεβοτανίζουμε και αρχίζουμε να ποτίζουμε πιο συχνά. Μήνας ασφαλής σε φυτεύσεις, δεν φοβόμαστε εαρινές πλέον παγωνιές.

Είμαστε στα μέσα  προς τέλη της Άνοιξης και φαίνεται ότι υποδεχόμαστε πιο γρήγορα φέτος το καλοκαίρι.

Η κατεργασία του εδάφους είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, δώστε της σημασία. Δεν θέλουμε να κάνουμε σπορές σε συμπιεσμένο υγρό έδαφος γιατί είναι πηγή μυκήτων και δεν υπάρχει καλός αερισμός. Ανακινείστε με τσουγκράνα ελαφριά το έδαφος.

Γκαζόν: To γκαζόν αυτό το διάστημα έχει ανάγκες από νερό προς το παρόν όχι μεγάλες ποσότητες. Καλό είναι να το καθαρίσετε από ζιζάνια συχνά.  Αυτό το διάστημα δεν συνιστώνται σπορές μόνο μεταφύτευση έτοιμου γκαζόν.

Ζιζάνια: Άνοιξη είπαμε ότι είναι, οργιάζει η φύση και όλοι η σπόροι της.

Καταρχάς πρέπει να καθαρίζετε τους χώρους του κήπου που δεν φυτεύετε με μία κουρευτική μηχανή. Δεν είναι ωραίο να περνάτε από ένα βουνό από χόρτα.

Οι λύσεις για τους κήπους ενάντια των ζιζανίων είναι είτε το κλασικό τσάπισμα, η ή ζιζανιοκτονία που δεν σας συνιστάται, ή η τοποθέτηση υλικών εδαφοκάλυψης για να μειώσουμε τους πληθυσμούς των ζιζανίων και να συγκρατήσουμε την υγρασία.

Πότισμα: Ελαφριά ποτίσματα βραδινές ή πρωινές ώρες και ξαναποτίζουμε όταν στεγνώσει το χώμα περίπου 5-10 cm, βλέποντας όμως την κατάσταση των φυτών.

Δένδρα: Λιπάνσεις σε μηλιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές κ.α. Μπορείτε να αραιώσετε τους καρπούς στα σημεία που υπάρχει υπερπληθώρα ώστε να έχετε μεγαλύτερους καρπούς.

Επειδή η περίοδος είναι επιρρεπείς σε ασθένειες ( φουζικάδιο μετά από βροχές) καλό είναι να γίνουν κάποιες επεμβάσεις για ασθένειες και για εχθρούς (αφίδες κ.α). Υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα που προτείνονται για κήπους, για πολλούς λόγους δεν μπορούμε να σας προτείνουμε κάποια από αυτά αλλά όλα τα γεωπονικά μαγαζιά έχουν βιολογικά σκευάσματα για ερασιτεχνική χρήση, που καταπολεμούν ασθένειες όσο και έντομα.

Απομακρύνουμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς, κορφολογούμε τα αμπέλια κ.α

Σπορές: Είναι ο μήνας που έχουμε πολλές φυτεύσεις. Αυτόν τον μήνα όλες τις φυτεύσεις που θα κάνετε να προσπαθείτε το χώμα να έχει λίγο υγρασία. Μην βιαστείτε να σπείρετε ή να φυτεύετε σε πολύ υγρό έδαφος.

Μεταφυτέυσεις λαχανικών στον κήπο: όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, πεπόνια κ.α

Σπορές λαχανικών στον κήπο: φασόλια, καλαμπόκι, μπάμιες κ.α.

Σπορές Αρωματικών στον κήπο: άνηθο, μάραθο, θυμάρι κ.α.

Μεταφυτέυσεις Αρωματικών στον κήπο: βασιλικός

Φυτεύσεις καλλωπιστικών:

Ο Μάιος  είναι ο μήνας για τη φύτευση του καλοκαιριού βολβούς όπως ντάλιες κ.α

Επίσης σπορές καλεντούλα, καλλωπιστικοί ηλίανθοι, κατιφέςζίννια, τροπαίολο κ.α

Συγκομιδές: Σπανάκι, αρακάς, κρεμμυδάκι πράσινο, μαρούλια, αγγινάρες, φράουλες, μαϊντανός, χαμομήλι, φασκόμηλο κ.α.

1 reply »

  1. Καθε πραγμα εχει τον καιρο του και την εποχη του για να εχει για καλη αναπτυξη και αποδοση…..

    Το φυτο θελει να μας εχει κοντα του σε καθε αναγκη του…….!

Απάντηση