Από τον κήπο σου στο τραπέζι

Κατηγορίες μελιού – Ευεργετικές ιδιότητες

Ταξινόμηση των μελιών

Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera.

insect-

Οι μέλισσες φτιάχνουν μέλι είτε από νέκταρ, είτε από τις εκκρίσεις των φυτών ή από τις εκκρίσεις των εντόμων που αφήνουν πάνω στα φυτά (μελιτώματα).

Έτσι λοιπόν, το μέλι χωρίζεται αρχικά σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Το μέλι που προέρχεται από νέκταρ και καλείται ανθόμελο και το μέλι που προέρχεται από φυτά που δίνουν μελίτωμα και ονομάζεται μέλι κωνοφόρων δένδρων.

Στα ανθόμελα ανήκουν τα εξής: μέλι θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς, ερείκης, ηλίανθου, καστανιάς κλπ.

Στα μέλια κωνοφόρων δένδρων ανήκουν τα εξής: μέλι πεύκου, ελάτης κλπ

Το μέλι λοιπόν παίρνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται.

Ωστόσο είναι λογικό να μην μπορεί να παραχθεί μέλι μόνο από ένα φυτό. Η μέλισσα δεν πάει μόνο σε πορτοκαλιές π.χ. αλλά και σε ό,τι υπάρχει γύρω-γύρω. Σύμφωνα με την νομοθεσία ένα μέλι παίρνει την ονομασία του φυτού όταν υπάρχουν πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό που έχει οριστεί στο μέλι γυρεόκοκκοι του φυτού. Παράδειγμα για τον χαρακτηρισμό του θυμαρίσιου μελιού, όπου το θυμαρίσιο μέλι πρέπει να αποτελείται με περισσότερο από 18% γυρεόκοκκους θυμαριού.

Για παράδειγμα αν η σύσταση ενός μελιού είναι: 10% ερείκη, 90% κάστανο, τότε το μέλι θα ονομαστεί καστανόμελο.

Εάν όμως κανένα φυτό δεν υπερτερεί τότε το μέλι ονομάζεται:

honey-
  • Ανθόμελο: Προέρχεται από νέκταρ, είναι ανοιχτόχρωμο
  • Κωνοφόρων δένδρων: Προέρχεται από μελιτώματα, είναι σκουρόχρωμο

Τα μέλια ανεξαρτήτου προέλευσης κρυσταλλώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Γενικά τα μέλια κωνοφόρων δένδρων κρυσταλλώνουν πιο αργά από τα ανθόμελα.

Τα κριτήρια επιλογής του μελιού είναι η γεύση και το άρωμα. Και τα δύο συνδέονται με την σύνθεση των φυτών από τα οποία προήλθε το μέλι. Κάθε φυτό δίνει διαφορετική γεύση και άρωμα και γι΄αυτό υπάρχουν μέλια με πολλές διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές. Επίσης αυτός είναι ο λόγος που το θυμαρίσιο μέλι π.χ. μπορεί να έχει διαφορετική γεύση και άρωμα από περιοχή σε περιοχή και από χρονιά σε χρονιά.

Ποιο μέλι είναι πιο υγιεινό;;

Το μέλι γενικά είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα ανθόμελα περιέχουν υπολείμματα γύρης, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πάνω από 65% γλυκόζη και φρουκτόζη

Τα μέλια κωνοφόρων δένδρων περιέχουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α.) και 38-65% γλυκόζη και φρουκτόζη

Τα σκουρόχρωμα μέλια θεωρούνται από πολλούς πιο υγιεινά από τα ανοιχτόχρωμα διότι έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και φουράνες. Τα ανοιχτόχρωμα όμως έχουν πιο πολλές αρωματικές ενώσεις και βιταμίνες.

Ευεργετικές ιδιότητες μελιού

  • Το μέλι περιέχει πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι ολιγοσακχαρίτες που είναι η τροφή των προβιοτικών μικροοργανισμών
  • Η γλυκόζη και η φρουκτόζη που περιέχει το μέλι είναι εύπεπτοι μονοσακχαρίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ζάχαρη. Η γλυκόζη που περιέχει μπορεί να μεταβολιστεί από τον ανθρώπινο οργανισμό σε φυσιολογικό βαθμό. Να δώσει στο αίμα μόνο όση χρειάζεται. Την περίσσεια την αποβάλλει. Αυτό δεν συμβαίνει με την ζάχαρη
  • Η περιεκτικότητα σε φωσφορικά άλατα βοηθούν στην αξιοποίηση της γλυκόζης
  • Το μέλι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ωστόσο βοηθούν στην απορρόφηση και αξιοποίηση των σακχάρων
  • Ανtιβακτηριακή δράση. Βοηθά στην ελάττωση των παθογόνων μικροοργανισμών του εντέρου
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε γύρη που περιέχει το μέλι βοηθά τον οργανισμό να αποκτήσει ανοσία στην γύρη
  • Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος λόγω της ακετυλοχολίνης που περιέχει, βοηθά στην διαστολή των στεφανιαίων αρτηριών

Μπορώ να φάω όσο θέλω;;

bear-2744734_960_720

Όχι!!! Το μέλι παχαίνει. Κατά μέσο όρο έχει 3200 θερμίδες το κιλό. Ωστόσο έχει χαμηλότερη θερμιδική αξία από την ζάχαρη (4000 θερμίδες/κιλό) και φυσικά ευεργετικές ιδιότητες. Συνίσταται 2 κουταλιές του γλυκού ημερησίως. Επίσης κάποιοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με σακχαρώδη διαβήτη κ.α. θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους αν μπορούν να καταναλώσουν μέλι και επίσης για την ποσότητα μελιού που πρέπει να καταναλώνουν.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα, γιατί ζαχαρώνει το μέλι;

Απάντηση