Τρόφιμα και Υγεία

Γλουτένη: μύθοι και αλήθειες

Τα ράφια των σούπερ μάρκετς πλέον έχουν ειδικά ράφια με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Διάφορα ακούγονται όπως μην τρως γλουτένη κάνει κακό, παχαίνει, όλοι έχουμε αλλεργία, όλοι έχουμε δυσανεξία.

Τι ισχύει από όλα αυτά όμως; Τι είναι η γλουτένη και γιατί μας κάνει «κακό»; Ας τα δούμε ένα ένα.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη. Τα σιτηρά περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη κυρίως το σιτάρι και το κριθάρι. Συνεπώς και τα προϊόντα των σιτηρών π.χ. άλευρα. Οπότε όλα τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από σιτηρά τα οποία περιέχουν γλουτένη, περιέχουν και αυτά κάποιο ποσοστό γλουτένης, είτε μεγάλο είτε μικρό. Επίσης γλουτένη περιέχουν και άλλα προϊόντα που προστίθενται άλευρα (π.χ. αλλαντικά).

Όταν τρώω γλουτένη παχαίνω;

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη και οι πρωτεΐνες μόνες τους δεν «παχαίνουν». Συγκεκριμένα, τα αρτοσκευάσματα περιέχουν υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και αν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, λογικό είναι να παχαίνουν. Συνεπώς δεν παχαίνει η γλουτένη, αλλά τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και κόβοντας αυτά, η απώλεια κιλών είναι λογική.

Καλύτερα είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης γιατί δεν έχουν γλουτένη;

Το αλεύρι ολικής άλεσης, που φτιάχνονται τα προϊόντα ολικής άλεσης, περιέχει ένα ποσοστό γλουτένης. Μικρότερο από ένα δυνατό αλεύρι, αλλά περιέχει. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι καλύτερα γιατί περιέχουν το φίτρο το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά και βιταμίνες. Ωστόσο και αυτά έχουν θερμιδική αξία. Ίση και κάποιες φορές μεγαλύτερη από ότι τα προϊόντα που δεν είναι από αλεύρι ολικής άλεσης.

Έχω δυσανεξία στην γλουτένη;

Η δυσανεξία στην γλουτένη ονομάζεται κοιλιοκάκη. Ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο και τελικά ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, οδηγώντας σε υποσιτισμό. Δεν έχουν όλοι δυσανεξία. Τα συμπτώματα είναι φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, διάρροια, κούραση, οστεοπόρωση, αναιμία, στειρότητα κ.α. Η διάγνωση γίνεται μετά από μια σειρά δοκιμασιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι εμφανή αλλά σε άλλες όχι και γι΄αυτό θεωρείται ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει διαγνωσθεί.

Η γλουτένη κάνει κακό;

Εάν έχεις κοιλιοκάκη ναι. Εάν δεν έχεις τότε όχι, είναι μια πρωτεΐνη.

Απάντηση