Ποιος δεν γνωρίζει το Ginger (πιπερόριζα), ένα πολυετές φυτό το οποίο εκμεταλλευόμαστε την ρίζα του, με πάρα πολλές χρήσεις τόσο αρωματικές όσο και φαρμακευτικές ιδιότητες. Έχοντας την τιμητική του στην Ασιατική κουζίνα και στην Αράβικη, κάθε σούπα που σέβεται την Ασιατική καταγωγή της έχει μέσα Ginger. Τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει και στην ευρωπαϊκή αγορά και διεκδικεί μία εξέχουσα θέση, με την χρήση της σε πολλές συνταγές ακόμα και σε αφέψημα.
Ποιος δεν ξεχωρίζει αυτό το πικάντικο άρωμα του που σου φέρνει στο τέλος σαν λεμόνι.
Το ερώτημα είναι μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα; Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες στην Νότια Ελλάδα με καλούτσικα αποτελέσματα. Οι κλιματολογικοί παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την καλλιέργεια είναι η ιδανική θερμοκρασία (25-35 °C) , ήπιοι χειμώνες, υψηλή σχετική υγρασία. Θεωρητικά είναι πολυετής καλλιέργεια αλλά το χειριζόμαστε σαν μονοετές με μεγάλο κύκλο καλλιέργειας που μπορεί να φτάσει κοντά στον χρόνο.
Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία είναι Zingiber officinalis της οικογένειας των Zingiberacea . Η καταγωγή του φυτού πιθανολογείται ότι είναι η Ασία.
Ποικιλίες: Ψάχνοντας απλά στο διαδίκτυο βρίσκεις πολλές ποικιλίες. Αναλόγως τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το προϊόν παίρνουμε και την καταλληλότερη ποικιλία. Τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν την αγορά είναι κυρίως το χρώμα κάποιες αγορές θέλουν το χαρακτηριστικό κίτρινο, κάποιες άλλες θέλουν πιο ανοιχτό.
Εποχή φύτευσης: Η μεταφύτευση για τις χώρες παραπλήσιες με την Ελλάδα γίνεται αρχές άνοιξης. Η φύτευση γίνεται με ριζώματα όπως θα δείτε και στο βίντεο αρκεί να έχουν κάμποσους οφθαλμούς σε σαμάρια. Στο ιντερνέτ θα βρείτε πολλές εταιρείες που πουλάνε ριζώματα πιστοποιημένα. Οι αποστάσεις φυτεύσεις για την Ελλάδα εξαρτώνται από τον διαθέσιμο εξοπλισμό φύτευσης, οι στενότερες αποστάσεις γραμμή από γραμμή μας δίνουν καλύτερα αποτελέσματα, είναι από 50 cm έως και 1 μέτρο. Η μεταφύτευση γίνεται με τους εργάτες που τοποθετούνε την ρίζα ανοίγοντας μια τρύπα, σε κάποιες χώρες το εμβαπτίζουν με μυκητοκτόνο.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 25-35 °C . Όπως είπαμε θέλει ήπιους χειμώνες κάτω από 16 °C δεν μεγαλώνει . Διαφοροποιήσεις τις θερμοκρασίας από τις ιδανικές έχουν επιπτώσεις στο φυτό με αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της ρίζας και τέλος στην απόδοση της. Η Νότια Ελλάδα έχει τις ιδανικές θερμοκρασίες για την καλλιέργεια, σίγουρα πρέπει να πειραματιστείτε.
Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που προτιμάται είναι ελαφριάς σύστασης (αμμουδερά), χαλαρά εδάφη, με καλή στράγγιση. Θέλουμε ένα έδαφος να είναι εύθρυπτο τόσο για την καλύτερη ανάπτυξη των ριζωμάτων όσο και την καλή συγκομιδή (να μην έχουμε απώλειες συγκομιδής). Αποφεύγουμε οργανικά αργιλώδη εδάφη. Είναι ευαίσθητο σε σήψεις. Το ιδανικό pH 5,8 με 6,5.
Πότισμα: Γενικά οι ανάγκες του είναι πολύ μεγάλες, από το φύτρωμα και μετά θέλει συχνά ποτίσματα μέχρι πριν την συγκομιδή. Δεν πρέπει να στεγνώσει το χώμα.
Λίπανση: Θα συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας, πρέπει να μελετήσει την εδαφολογική ανάλυση του εδάφους σας και να σας προτείνει. Έχει μεγάλες ανάγκες όμως δεν μας ενδιαφέρει μεγάλο φύλλωμα.
Εχθροί: Οι νηματώδεις δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και τα έντομα εδάφους.
Ασθένειες: Πύθια , Βακτήρια.
Συγκομιδή – Αποθήκευση: Σε κάποιες χώρες το ginger πωλείται χλωρό στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται η αγορά για το χλωρό.
Η συγκομιδή γίνεται όταν ξεραθούν τα φυτά που αυτό μπορεί να πάρει και 10 μήνες από την μεταφύτευση. Τα φυτά έχουν ξεραθεί και η ρίζα έχει το μεγάλο μέγεθος που θέλουμε με σκληρή επιδερμίδα. Τώρα αν το αφήσουμε περισσότερο στο χωράφι θα μεγαλώσει πολύ και ενδεχομένως να έχει μια ποιοτική υποβάθμιση. Γενικά θα συμβουλευτείτε τους εμπόρους που θα το πουλήσετε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουνε.
Οι αποδόσεις ακούγονται πολύ μεγάλες δεν θα σας τις αναφέρω καν, φαίνεται ότι είναι μια προσοδοφόρα καλλιέργεια με τις όλες τις δυσκολίες που αναφέραμε.
Η αποθήκευση τους είναι εύκολη σε θαλάμους με σταθερές συνθήκες με χαμηλή σχετική υγρασία (65%) στους 13 °C αντέχει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Categories: Καλλιεργητικές Τεχνικές, Κήπος