Καλλιεργητικές Τεχνικές

Ζέρμπερα: Κήπος και μπαλκόνι

Ζέρμπερα γνωστό σε όλους ετήσιο λουλούδι, εντυπωσιακό και συνήθως τo συναντάμε σε ανθοδέσμες. Τι πιο ωραίο αυτό το φυτό να το έχουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι. Δίνει ένα ωραίο χρώμα στον κήπο με πολλά διαφορετικά χρώματα, επίσης καλλιεργείτε σε μικρή κλίμακα για εμπορική καλλιέργεια για τα άνθη του ή ολόκληρα φυτά στην ανθοκομία. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας και είναι ένα καλοκαιρινό λουλούδι. Είναι πλέον πολύ δημοφιλές ανθοκομικό φυτό λόγω των πανέμορφων ανθεών του αλλά και ότι η διατηρησιμότητα του στον ανθοδοχείο είναι μεγάλη.

Λατινική ονομασία: Ανήκει στο γένος Gerbera spp και ανήκει στην οικογένεια των Asterceae, εικάζεται η καταγωγή του ότι είναι από την Βόρεια Αφρική.

Ποικιλίες: Στο γένος Gerbera υπάρχουν πάνω από 60 είδη. Πολλές ποικιλίες πάνω από 150. Κύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης τους είναι το χρώμα των ανθέων, το χρώμα που έχουν στο κέντρο (μαύρο, κίτρινο κ.τ.λ), άλλες έχουν διπλή στρώσεις ανθέων, άλλες μονή στρώση κ.α

Εποχή σποράς: Η σπορά γίνεται με σπόρους ή με διαίρεση του φυτού. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες η απευθείας κήπο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, μετά τους τελευταίους παγετούς. Βάθος σποράς έως 1 cm. Η μεταφύτευση στο παρτέρι ή τον κήπο γίνεται 10 με 12 εβδομάδες μετά τον πολλαπλασιασμό σε σπορεία, τέλη Απριλίου με Μάιο.

Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο.

Οι αποστάσεις φυτεύσεις με άλλα φυτά να είναι 30 εκατοστά φυτό με φυτό επάνω σε μία νοητή γραμμή και 60 εκατοστά γραμμή από γραμμή. Το κυριότερο είναι να μπορούν τα φυτά να έχουν καλό φωτισμό ώστε να έχουμε το μέγιστο της ανθοφορίας.

Ιδανικές θέσεις φύτευσης στον μπαλκόνι και στον κήπο: Η ζέρμπερα αρέσκεται σε θέσεις που είναι ηλιόλουστες και σε αυτές τις θέσεις έχουν την μέγιστη περίοδο ανθοφορίας.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες το χειμώνα τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης από 14 έως 30 °C, είναι φυτό του καλοκαιριού. Δημιουργούνται ποιοτικά προβλήματα στα άνθη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια για αυτό μία πρακτική είναι η σκίαση τους.

Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος γόνιμο με οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά να αερίζεται για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό. Η θέση φύτευσης ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημεία. Ιδανικό pH 6 με 7.

Πότισμα: Έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και μόλις χάσει την υγρασία του το ποτίζουμε ελαφριά σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι, ειδικά στις γλάστρες. Δεν θέλει πολύ νερό γιατί θα έχουμε μυκητολογικά προβλήματα. Με καλή σχετική υγρασία κρατάει περισσότερο η ανθοφορία του. Γενικά πρέπει να τα ποτίζουμε χωρίς να πέφτει νερό στο φύλλωμα διότι μπορεί να έχουμε προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες.

Κλάδεμα: Ουσιαστικά καθαρίζουμε τα ξερά άνθη και τα φύλλα με σκοπό να μεγαλώσουμε την περίοδο ανθοφορίας. Με την διαδικασία αυτή επιτρέπουμε να περνά πιο εύκολα ο αέρας από το φυτό και μειώνουμε την πιθανότητα προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες.

Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά, κόμποστ ή φυτόχωμα, υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας της. Μία καλλιεργητική τεχνική να απομακρύνουμε τα ξερά λουλούδια ώστε να επιμηκύνουμε την περίοδο ανθοφορίας.

Εχθροί: Η ζέρμπερα λόγω των έντονων χρωμάτων της προσελκύει πλήθος εντόμων πάρα πολλά ωφέλιμα έντομα και μερικοί εχθροί των καλλιεργειών σας, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζεται τα βλαβερά έντομα και σε περιπτώσεις μεγάλων πληθυσμών να τα αντιμετωπίζεται με κάποια από τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σε πολλά άρθρα μας αναφερόμαστε για βιολογική αντιμετώπιση των εχθρών. Οι βασικοί εχθροί της καλλιέργειας είναι αφίδες, θρίπες, σκαθάρια, αλευρώδεις, νηματώδεις και κάμπιες

Ασθένειες: Κύρια προβλήματα είναι ο βοτρύτης, ωίδιο, τα σαπίσματα ριζών από διάφορες ασθένειες, σαπίσματα λαιμού κ.α. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα μικρή ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.  Επίσης όταν εντοπίζουμε προσβολές αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη.

Διατηρησιμότητα:

Τα άνθη τα κόβουμε όταν έχουν <ανοίξει > πλήρως. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση πολλές ημέρες στο ανθοδοχείο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα κισσός, χρυσάνθεμα, πετούνιες, Βουκαμβίλιες, καλέντουλα

Απάντηση