Καλλωπιστικά φυτά

Γιασεμί: Κήπος και μπαλκόνι

Η νύχτα μυρίζει γιασεμί λέει το τραγούδι του Θέμη Αδαμαντίδη, ένα πολύ ωραίο τραγούδι καλοκαιρινό που ταιριάζει με το μεθυστικό άρωμα του γιασεμιού συνδυασμένο με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις μας. Όλοι έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος με την έντονη μυρουδιά του γιασεμιού. Είναι μια καλή πρόταση να φυτέψετε έναν τέτοιο θάμνο στον κήπο σας η το μπαλκόνι σας για να μυρίσει όλος ο ντουνιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φράχτης.

Το γιασεμί είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος πολυετής, αναρριχώμενος, είτε αειθαλής είτε φυλλοβόλος. Είναι ένα καλλωπιστικό που ενδείκνυται για αρχάριους.

Λατινική ονομασία:  Ανήκει στο γένος Jasminum ανήκει στην οικογένεια Oleaceae και εικάζεται η καταγωγή ότι είναι από την Κεντρική Ασία,  

Ποικιλίες: Υπάρχουν πάνω από 300 είδη. Κύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης τους είναι το χρώμα τους, κάποιες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερες αντοχές στην υγρασία, το ύψος που αναρριχώνται κάποια είδη φθάνουν έως και 10 μέτρα, κάποιες έχουν περισσότερη ποσότητα αιθέριου έλαιου κ.α. Τα πιο πολλά είδη έχουν λευκό άνθος.

Τα πιο κοινά είδη για την ελληνική επικράτεια είναι το φαρμακευτικό γιασεμί Jasminum officinale όπου καλλιεργείτε και εμπορικά σε μικρή κλιμακα για το αιθέριο έλαιο του,  Αραβικό γιασεμί ή φούλι  Jasmine sambac, Ίασμος ο θαμνώδης Jasminum fruticans που εντοπίζεται και ως αυτοφυής στην Μεσόγειο.

Εποχή σποράς: Η φύτευση η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται κυρίως ή Μάρτιο έως τον Μάιο μετά τους τελευταίους παγετούς. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα ή με καταβολάδες. Εύκολα μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε αν πάρουμε ένα μόσχευμα (25 εκατοστά) από τον θάμνο και το βάλουμε σε μία γλάστρα.

Η ανθοφορία ξεκινάει τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου.

Οι αποστάσεις φυτεύσεις με άλλα φυτά να είναι 150 εκατοστά φυτό με φυτό επάνω σε μία νοητή γραμμή και 150 εκατοστά γραμμή από γραμμή.

Photo by Harvey Tan Villarino on Pexels.com

Ιδανικές θέσεις φύτευσης στον μπαλκόνι και στον κήπο: Το γιασεμί αρέσκεται σε θέσεις που είναι ηλιόλουστες και σε αυτές τις θέσεις έχουν την μέγιστη περίοδο ανθοφορίας. Η θέση φύτευσης στον κήπο ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα ‘χτυπά’ ο άνεμος. Αν δούμε ότι εξέχουν ή συμπιέζονται οι ρίζες από την γλάστρα μας χρειάζεται να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:

Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Έχει μεγάλες ανάγκες σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες.

Εδαφολογικές συνθήκες:

Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Επίσης αρέσκεται σε μέσης σύστασης εδάφη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό.

Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό μόλις χάσει την υγρασία του το ποτίζουμε ελαφριά σχεδόν κάθε τρείς με πέντε μέρες το καλοκαίρι, ειδικά στις γλάστρες λίγο πιο συχνότερα. Δεν θέλει πολύ νερό γιατί θα έχουμε μυκητολογικά προβλήματα μετά. Με καλή σχετική υγρασία κρατάει περισσότερο η ανθοφορία του.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να του δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε και για να ενισχύσουμε την ανθοφορία την επόμενη χρονιά. Το γιασεμί το κλαδεύουμε – καθαρίζουμε από ξερά άνθη κλαδιά κ.α τον φθινόπωρο και την άνοιξη κάνουμε το κυρίως κλάδεμα όπου του δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε.

Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά, κόμποστ ή φυτόχωμα και το ανανεώνεται κάθε χρόνο επίσης υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι επίσης μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας του γιασεμιού, γενικά σε περιόδους με καύσωνα καλό είναι να αποφεύγουμε να προσθέτουμε λίπασμα. Για κήπους και για μπαλκόνια δεν συνίσταται να βάλουμε χημικό λίπασμα μόνο σε πολύ αδύναμα εδάφη.

Εχθροί: Λόγω των έντονων χρωμάτων και των αιθέριων ελαίων του προσελκύει πλήθος εντόμων πάρα πολλά ωφέλιμα έντομα και μερικοί εχθροί των καλλιεργειών, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζεται τα βλαβερά έντομα και σε περιπτώσεις μεγάλων πληθυσμών να τα αντιμετωπίζεται με κάποια από τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σε πολλά άρθρα μας αναφερόμαστε για βιολογική αντιμετώπιση των εχθρών. Οι βασικοί εχθροί της καλλιέργειας είναι τα κοκκοειδή αφίδες, τετράνυχος, ψύλλα κ.α

Η αντιμετώπιση των εχθρών όταν έχουμε μεγάλα προβλήματα μπορεί να γίνει με βιολογικά σκευάσματα (χειμερινοί και θερινοί πολτοί, φυσκό πύρεθρο κ.α). Σε μεγάλους πληθυσμούς συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο

Ασθένειες: Λίγα προβλήματα κυρίως σκωρίαση, τα σαπίσματα ριζών από διάφορες ασθένειες κ.α. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα μικρή ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα κισσός, χρυσάνθεμα, πετούνιες, Βουκαμβίλιες, καλέντουλα, ζέρμπερα

Απάντηση