Καλλιεργητικές Τεχνικές

Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο

Κολοκύθι ένα έρπων φυτό του καλοκαιριού, μονοετές όπου έχει την τιμητική του στην Ελληνική κουζίνα, με πληθώρα φαγητών, επίσης το άνθος του είναι ένα έδεσμα για μερακλίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά.

Κολοκυθιά είναι ένα καλοκαιρινό φυτό που είναι εύκολο στην καλλιέργεια του. Πολλοί κηπουροί συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καλλιέργεια του κολοκυθιού. Αν δεν έχετε διαβάσει τις καλλιεργητικές τεχνικές του κολοκυθιού πατήστε εδώ. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε για τα συχνά προβλήματα που συναντάμε στην καλλιέργεια της κολοκυθιάς στον κήπο.

Πριν μιλήσουμε για τα προβλήματα του κολοκυθιού πρέπει να σας επισιτίσουμε την προσοχή στην επιλογή της ποικιλίας του κολοκυθιού. Δεν έχουν όλες οι ποικιλίες τα ίδια αποτελέσματα και τις ίδιες αντοχές σε εχθρούς και ασθένειες.

Για τον κήπο επιλέγουμε ποικιλίες με μεγάλες αντοχές σε ασθένειες και εχθρούς.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και η επιλογή θα γίνει βάση αυτών:

  •     Χρώμα ανοιχτό πράσινο ή σκούρο πράσινο
  •     Σχήμα κυκλικό ή με γωνίες
  •     Ανθεκτικότητες – ανεκτικότητες σε ασθένειες εχθρούς και θερμοκρασίες
  •     Πρωιμότητα και οψιμότητα
  •     Ο εγκλιματισμός της στο μικρόκλιμα της περιοχής μας

Επομένως κάνουμε καλή επιλογή ποικιλίας για να αποφύγουμε προβλήματα στην διάρκεια της καλλιέργειας. Και επιλέγουμε την ποικιλία ή το υβρίδιο που έχει πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά σε αυτό που έχουμε ανάγκη.

Δεν φυτρώνει ο σπόρος

Αν περάσουν δύο εβδομάδες και δεν έχουν φυτρώσει  ενδεχομένως να έχουμε αποτυχία. Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι να τα σπείραμε σε μεγάλο βάθος, να τα σπείραμε όταν ο καιρός ήταν πολύ κρύος και δεν είχαν περάσει τα πολλά κρύα, να είχε μικρή φυτρωτικότητα ο σπόρος (παλιός σπόρος κ.α), επίσης μπορεί να είχε περίσσια η έλλειψη νερού. Μερικοί σπόροι έχουν πολύ <σκληρό> περίβλημα και μία λύση είναι να τους μουλίασουμε για κάποιες ώρες και στην συνέχεια αφού τους βάλουμε σε χαρτί να τους σκουπίσουμε, τους σπέρνουμε.

Κακή γονιμοποίηση

Ένα από τα σύνηθες προβλήματα είναι η κακή γονιμοποίηση. Στο φυτό γίνεται σταυρογονιμοποίηση από τις μέλισσές ή και άλλα έντομα τα οποία μεταφέρουν την γύρη από ένα αρσενικό σε ένα θηλυκό λουλούδι, η φτωχή γονιμοποίηση σημαίνει μειωμένη παραγωγή και παραμορφωμένους καρπούς. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα φυτέψτε στον κήπο σας αρωματικά και καλλωπιστικά ώστε να προσεγγίσετε τις μέλισσες στον κήπο σας. Υπήρχε και η τεχνική της επικονίασης με πινέλο αλλά δεν συνιστάται.

Ωίδιο

Μία από τις συνηθέστερες ασθένειες του κολοκυθιού. Είναι γνωστή ασθένεια σαν να έχει μια λευκή πουδρα πάνω στα φύλλα, μειωμένη φωτοσύνθεση άρα και μειωμένη παραγωγή. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα επιλέγουμε ανθεκτικές ποικιλίες, αυξάνουμε τις αποστάσεις σποράς, χρησιμοποιούμε βιολογικά μυκητοκτόνα.

Έδαφος φτωχό σε θρεπτικά

Το κολοκύθι αποδίδει σε εδάφη με υψηλή οργανική ουσία και ιδανικό pH 6,5. Γενικά αν έχουμε ακραίες τιμές σε pH εδάφους γνωρίζουμε ότι η καλλιέργεια μπορεί να αποτύχει γιατί το pH του εδάφους επηρεάζει την διαθεσιμότητα κάποιων θρεπτικών ουσιών.

Η υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα δημιουργεί πολύ φύλλωμα εις βάρος την ανθοφορίας. Χρησιμοποιείστε ισορροπημένα βιολογικά λιπάσματα.

Η κατάλληλη επιλογή τοποθεσίας, εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση για αποφυγή μυκητολογικών ασθενειών.

Έλλειψη νερού

Η έλλειψη νερού δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως μειωμένη παραγωγή, παραμορφώσεις κ.α. Υψηλές ανάγκες σε νερό, πρέπει να υπάρχει καλή σχετική υγρασία πάντα.  Πότισμα σχεδόν κάθε ημέρα το καλοκαίρι. Προτείνετε το πότισμα με σταγόνα για αποφυγή ασθενειών φυλλώματος (ωίδιο κ.α) σε σχέση με τον καταιονισμό.

Εντομολογικά, μυκητολογικά κ.α προβλήματα

Αφίδες, θρίπες, τετράνυχος, αλευρώδεις, νηματώδεις κ.α. Αδρομυκώσεις, φουζάριο, Σκληρωτηνιάσεις, Περονόσπορος, Ωίδιο, Βοτρύτης κ.α. Και πολλές ιώσεις CMV, WMV.

Πριν μιλήσουμε για καταπολέμηση, θα πρέπει πούμε μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα, αν δείτε νανισμούς φυτών και μωσαϊκά στα φύλλα να είστε υποψιασμένοι ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν ασθένειες που αντιμετωπίζονται-καταπολεμούνται με βιολογικά φυτοφάρμακα αλλά υπάρχουν ιώσεις που δεν καταπολεμούνται αφού εμφανιστούν και συνήθως μεταφέρονται με έντομα αφίδες κ.α. Για αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε καθαρά τα φυτά μας από αφίδες. Μία άλλη τακτική είναι όσο είναι μικρά τα φυτά να τα καλύπτουμε ώστε να αποφεύγουν πρόωρες προσβολές εχθρών.

  • Συνήθως η καθοδήγηση τότε είναι να απομακρύνουμε τα ιωμένα φυτά και τα ασθενικά (κάποιες συγκεκριμένες μυκητολογικές ασθένειες) από τον κήπο μας για να μην έχουμε εξάπλωση. Επίσης να μην αφήνουμε υπολείμματα προσβεβλημένων φυτών στον κήπο γιατί αφήνουμε το μόλυσμα μέσα και το διαιωνίζουμε. Τηρούμε τα μέτρα υγιεινής δηλαδή καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα εργαλεία μας συχνά ειδικά αυτά που ήρθαν σε επαφή με ασθενικά φυτά. Αν έχουμε εμφανή προβλήματα από ασθένειες στον κήπο καλό είναι να μην δουλεύουμε στον κήπο αν υπάρχουν υγρές συνθήκες ( βροχή, πολύ υγρασία κ.α) γιατί διευκολύνουμε την εξάπλωση.

Οι κύριες στρατηγικές καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών για τους κήπους μας είναι η βιολογική αντιμετώπιση τους. Δεν θα θέλαμε να βάλουμε κάποιο χημικό σκεύασμα, υπάρχουν βιολογικά φυτοφάρμακα (φυσικό πύρεθρο, αζαδιραχτίνη, χαλκός, ζεόλιθος, στάχτη κ.α) που δρουν είτε κατασταλτικά είτε απωθητικά και μπορούνε να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες που θα προκύψουν. Σίγουρα δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών και θα χρειάζονται τακτικότερα επεμβάσεις αλλά αξίζει τον κόπο.

Να ρωτάτε τους τοπικούς γεωπόνους όταν έχετε προβλήματα και να τους πηγαίνετε το έντομο η το φύλλο που έχει ασθενήσει για να σας προτείνουν την καλύτερη βιολογική λύση.

Σήψη Ανθέων

Τα κολοκύθια επηρεάζονται και αυτά με την σήψη των ανθών (θα το ακούσετε ως ξηρά κορυφής κ.α) τους όπως οι τομάτες και τα πιπέρια. Είναι μια φυσιολογική ασθένειαδιαταραχή που προέρχεται από έλλειψη ασβεστίου ( η οποία γίνεται λόγω μη καλής υγρασίας εδάφους για αυτό δεν λαμβάνει το φυτό τα απαραίτητα θρεπτικά). Κιτρινίζει και σαπίζει στο άκρο του καρπού του κολοκυθιού εκεί που είναι το άνθος.

Καλό αν έχετε πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα να εξετάσετε το έδαφος σας και να δείτε το ασβέστιο σε τι ποσότητα βρίσκεται. Αν έχετε ελλείψεις απευθυνθείτε σε έναν γεωπόνο για να σας προτείνει κατάλληλα σκευάσματα και τους χρόνους εφαρμογής αναλόγως των φυτών του κήπου σας.

Η λύση του προβλήματος είναι στο να κρατήσουμε καλή υγρασία (προσοχή όμως μην προσπαθώντας να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ρίξουμε μεγάλες ποσότητες νερού και σε καμία περίπτωση να μην ρίχνουμε νερό στα φύλλα γιατί δημιουργούμε άλλα προβλήματα).

Όχι αρκετός ήλιος

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα καλοκαιρινά φυτά χρειάζονται να τα <βλέπει> ο ήλιος. Το κολοκύθι χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες να τα βλέπει ο ήλιος. Λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας σημαίνει μειωμένη παραγωγή. Επίσης όταν δεν έχουμε αρκετό ήλιο δεν προτιμώνται από τους επικονιαστές άρα δεν έχουμε και καλή γονιμοποίηση. Επιλέγουμε τοποθεσίες που θα τα φυτέψουμε με πολύ ηλιοφάνεια.

Μην απογοητεύεστε

Όσοι καλλιεργείτε χρόνια κολοκύθι σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα προβλήματα. Ο τακτικός έλεγχος θα σας σώσει από πολλά από τα προβλήματα. Δείτε τι λάθη κάνατε πέρσι και προσπαθήστε να τα διορθώσετε.

Καλή προσπάθεια με πολλά και νόστιμα κολοκυθάκια!!! Τα κολοκυθάκια τα κόβουμε όσο είναι μικρά ώστε να βγάζει συνέχεια!!

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Απάντηση