Ποιοι είναι αυτοί που σκάβουν και δημιουργούν κυκλικούς σωρούς χώματος και τούνελ κάτω από τον κήπο μας. Μα φυσικά είναι οι τυφλοπόντικες, ζουν μέσα στο έδαφος και τρώνε έντομα (σκαθάρια), γαιοσκώληκές κ.α. Τα τούνελ που κάνουν είναι αρκετά ρηχά και μας χαλάνε τόσο το γκαζόν όσο και τις θέσεις φυτεύσεις λαχανικών. Βασίζεται πολύ στην όσφρηση του για να κυνηγάει τα έντομα και είναι μοναχικό ζώο. Συμβάλουν στον αερισμό του εδάφους και αναμιγνύουν θρεπτικά συστατικά αλλά πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα.
Οι τυφλοπόντικες συγχέονται με τους ασβούς και με τους αρουραίους. Συνήθως οι τυφλοπόντικες κάνουν μεγαλύτερη τρύπα από τον ασβό, και δεν αρέσκονται να τρώνε προϊόντα του κήπου. Ενώ οι αρουραίοι τρέφονται κυρίως με τα φυτά.
Έμμεσες επιπτώσεις: Δημιουργώντας τις στοές, δίκτυο στοών έως 150 εκατοστά κάτω από το έδαφος, κόβονται ρίζες από τα φυτά μας, παρέχουν διαδρόμους για να περνάνε άλλα τρωκτικά, αρχές του καλοκαιριού μεγάλα προβλήματα από τυφλοπόντικες. Μεγάλα προβλήματα σε γκαζόν, κόβει τις ρίζες και δημιουργεί μεγάλες ξηρές περιοχές. Έντονα προβλήματα όταν έχουμε θηλυκό με τα μικρά της.
Γενικά αν δεν μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προσπαθούμε απλώς να τον απωθήσουμε. Σε εμπορικές καλλιέργειες με μεγάλα προβλήματα συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας να σας προτείνει πιο εξειδικευμένες λύσεις.
Αντιμετώπιση:
- Εάν έχετε κατοικίδια η παιδιά στον κήπο σας βρείτε βιολογικούς τρόπους που απωθούν τους τυφλοπόντικες και μην χρησιμοποιείται δολώματα. Ενθάρρυνση για μετακίνηση αλλού μέσω φυτικών απωθητικών (αιθέριων ελαίων) που υπάρχουν στο εμπόριο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του σκευάσματος μπορεί να χρειαστεί να ποτίσετε μετά την εφαρμογή.
- Πηγαίνετε το πρωί και βρείτε τις φρέσκες τρύπες και αρχίστε να σκάβετε στους φρέσκους λάκκους, πιθανόν να τους βγάλετε ζωντανούς και μεταφέρετε τους κάπου μακριά που να μην ενοχλούν ούτε εσάς ούτε τους γείτονες..
- Παγίδες τούνελ για τυφλοπόντικες, τα τοποθετούμε σε κάποιο τούνελ αφού βρούμε φρέσκους σωρούς χώματος και τις βάζουμε σε βαθιά τούνελ. Μπορείτε να φτιάξετε και αυτοσχέδια παγίδα.
- Με συσκευές που εκπέμπουν υπέρηχους και απωθούν τους τυφλοπόντικες (υπάρχουν στο εμπόριο). Οι τυφλοπόντικες είναι ευαίσθητοι στους ήχους.
- Σε βροχερό Απρίλιο οι τυφλοπόντικες πνίγονται και ελέγχεται ο πληθυσμός τους πολλές φορές φυσικά.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους
Πράσινο Σκουλήκι τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε
Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε
Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε
Μυρμήγκια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους
Categories: Εχθροί - Έντομα, Κήπος