Με την πανδημία του κορονοϊού διαπιστώσαμε μία έκρηξη του ενδιαφέροντος της κηπουρικής, μία τέτοια τάση εμφανίζεται όταν η ανθρωπότητα περνάει κρίσεις. Οι άνθρωποι καλλιεργούν σε περιόδους κρίσεων ίσως γιατί φοβούνται ότι θα υπάρξει έλλειψη τροφής, επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι ίσως θέλουν-επιθυμούν να συνδεθούν με την φύση, να έρθουν σε επαφή με το χώμα τα φυτά και να ηρεμήσουν από την <τρέλα> που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Τι <ανάγκες> εκπληρώνει ο κήπος;
Οι περισσότεροι που έχουν κήπο δεν το κάνουν μόνο για το φαγητό, καλύπτουν και άλλες ανάγκες, τόσο καλλιτεχνικής φύσεως δημιουργώντας κήπους με πανέμορφα λουλούδια, άψογα συνδυασμένους χρωματισμούς.
Ανάγκες που συνδέονται με την υγεία, αποδεδειγμένα η κηπουρική βοηθάει τους ανθρώπους στο να βελτιώνει την σωματική υγεία και ψυχική ευεξία. Δίνει το κίνητρο να πάρεις καθαρό αέρα και να σε δει ο ήλιος μαζί με δωρεάν δόση βιταμίνης D. Η καλλιέργεια κηπευτικών με βιολογικές μεθόδους και η αειφορία μας κάνουν να έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας για το δικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Ακόμα και επαναστατικές ανάγκες ως μορφής αντίστασης ενάντια στον καταναλωτισμό. Σε πολλές χώρες υπάρχει η τάση για δημόσιους κοινόχρηστους κήπους όπου δημιουργείτε η αίσθηση της κοινής προσπάθειας και του συνεργατισμού.
Οι αισθήσεις ξανάρχονται, μυρίζεις βρεγμένα λαχανικά, ακούς τους ήχους από τα πουλιά τα έντομα, τα αρωματικά φυτά με τα αιθέρια έλαια σε συνεπαίρνουν, ξεχνάς το κινητό σου, ξεκολλάς από την οθόνη, χαλαρώνεις και έρχεσαι σε επαφή, γεύεσαι τους κόπους σου, νιώθεις περηφάνια.
Έχοντας κήπο αποκτάς σκοπό, έχεις πρόγραμμα καθημερινό και για να φέρεις σε πέρας την αποστολή σου να παράγεις τα προϊόντα σου. Η φυσική παρουσία σου θα βγάλει από τον κόσμο των οθονών, καλά τα βιβλία κηπουρικής και τα blog σαν το δικό μας αλλά μόνοι σας πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί τα φυτά και να καταλάβετε τις ανάγκες τους (μετά από καθοδήγηση), αυτό θα σας κάνει πιο υπομονετικούς.
Ο ψηφιακός κόσμος είναι ένας μοναχικός κόσμος, βλέπουμε συνέχεια να προβάλετε η δυστυχία η απληστία και να θεωρείτε κανονικότητα. Βλέπουμε να καταστρέφεται ο πλανήτης, να καίγονται δάση και να μένουμε στους τέσσερις τοίχους μας βλέποντας μια οθόνη. Να μας αρέσει να ακούμε για <επιστροφή στην μητέρα φύση> γιατί θέλουμε να συνεχίσει η ζωή και να πατάμε ένα Like και να νομίζουμε ότι κάναμε κατι.
Κάποτε θα κοπάσει αυτή η τρέλα για την κηπουρική και θα ξαναμπούμε στους κανονικούς ρυθμούς μας στο να αδιαφορούμε για το περιβάλλον, στο να μην μας νοιάζει ο κήπος, στο να μπαζώνουμε τους ανοιχτούς χώρους της αυλής μας κ.α.
Ο κήπος θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εμάς …
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:
Κάντε ενδιαφέρον τον κήπο για τα παιδιά σας
Λίγα λόγια για την βιολογική γεωργία
Φράουλα: Καλλιεργητικές Τεχνικές
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο
Categories: Γεωπονικοί Προβληματισμοί, Η ζωή στον Κήπο, Κήπος