Γνωρίζοντας τους εχθρούς των φυτών αλλά και ποιοι είναι οι ωφέλιμοι οργανισμοί, μας βοηθά στο να κατανοήσουμε καλύτερα πως πρέπει να γίνει η διαχείριση.
Πως να ελαχιστοποιήσουμε την ζημιά από τους εχθρούς:
- Επιλέγοντας λαχανικά για να φυτέψετε που να μην είναι ευαίσθητα στους εχθρούς της περιοχής σας. Παράδειγμα αν έχετε εχθρούς εδάφους ( Αγρότιδες, Σιδηροσκούληκα, Κρεμμυδοφάγος κ.α) αποφεύγετε καλλιέργειες λαχανικών που είναι κόνδυλοι ή ρίζα ( πατάτα, ραπανάκια κ.α) και προτιμάτε υπέργειες καλλιέργειες (φασολάκια, αρακά, σπανάκια, αγγούρια κ.τ.λ).
- Διατηρούμε την καλή υγεία των φυτών μας με επαρκές πότισμα, με καθόλου ζιζάνια για να μην υπάρχει ανταγωνισμός σε νερό και θρεπτικά.
- Τα ζιζάνια εκτός από τα παραπάνω αποτελέσματα είναι και καλές θέσεις όπου κρύβονται οι εχθροί.
- Γνωρίζοντας ποιοι είναι οι ωφέλιμοι οργανισμοί (πασχαλίτσες, αρπακτικά εντόμων κ.α) ενθαρρύνετε την παρουσία τους στον κήπο. Ένας καλός τρόπος για να τα προσελκύσετε είναι με φυτεύσεις περιμετρικά του κήπου με λουλούδια όπως μαργαρίτες, μάραθος, κ.α
- Φυτά Παγίδες: Σε ένα σημείο του κήπου μπορούμε να φυτέψουμε φυτά παγίδες (μαρούλια κ.α) ώστε να προτιμούν αυτά και να μην επιτίθενται με μεγάλη συχνότητα στα καλλιεργούμενα φυτά. Ενδεχομένως αυτός ο τρόπος να γίνεται συνδυαστικά με τους άλλους.
- Εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο σημείο του κήπου
- Μάζεμα με το χέρι: Σε μικρούς κήπους μπορούμε να τα συλλέγουμε με το χέρι αν είναι μικροί πληθυσμοί, ψάχνοντας καλά στις προφυλαγμένες θέσεις, κάτω από ξύλα, κάτω από τα φύλλα, όπου έχει πολύ υγρασία. Κατάλληλες ώρες για αυτήν την διαδικασία είναι το πρωί που έχει δροσιά ή μετά από βροχή
- Αφαιρέστε τυχόν φυτά που έχουν μεγάλες προσβολές ή έχουν τελειώσει την παραγωγή τους. Επίσης να καταστρέψετε τα υπολείμματα από τις προηγούμενες καλλιέργειες.
- Φερομονικές παγίδες διαταράσσουν στα έντομα τον κύκλο ζευγαρώματος. Οι κίτρινες κολλώδεις παγίδες για φτερωτούς εχθρούς ( αφίδες, μύγες, κ.α)
- Εάν αποτύχουν όλα τα παραπάνω καταφεύγουμε στα βιολογικά φυτοφάρμακα αφού έχουμε συμβουλευτεί έναν τοπικό γεωπόνο και διαβάσουμε καλά την ετικέτα του σκευάσματος. Μεγάλη προσοχή το πότε θα γίνουν επεμβάσεις ώστε να προστατεύσουμε τις μέλισσες και τα ωφέλιμα έντομα. Να διαβάζετε την ετικέτα καλά, εκεί μας λέει το κάθε σκεύασμα πώς να το χρησιμοποιούμε, την δοσολογία που θα βάλουμε, τις ώρες που θα το ψεκάζουμε (απογεύματα κυρίως) και επίσης μετά τον ψεκασμό μας σε πόσες ώρες μπορούμε να κόψουμε τους καρπούς. Τα περισσότερα σκευάσματα αναφέρουν τις 48 ώρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό. Επίσης στην ετικέτα αναφέρει τους τρόπους προφύλαξης και τι ενέργειες να κάνετε αν έρθετε σε επαφή με το φάρμακο. Υπάρχουν επιλογές από βιολογικά φυτοφάρμακα όπως είναι το φυσικό πύρεθρο, η αζαδιραχτίνη, βάκιλοι, κ.α.
Καλό ήταν να συμβουλευτείτε και τα παρακάτω άρθρα
Για έναν επιτυχή λαχανόκηπο: Μέρος πρώτο
Για έναν επιτυχή λαχανόκηπο: Μέρος δεύτερο
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα βαμβακάδα στα φυτά, φυσικό πύρεθρο, πράσινη αφίδα, Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους, Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε, Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε