Geoponoi.Gr

Για έναν επιτυχή λαχανόκηπο: Μέρος δεύτερο

Η βελτίωση του εδάφους μπορεί να γίνει με οργανικά λιπάσματα του εμπορίου η με κομπόστκοπριά, τύρφη, φτιαγμένο από εσάς. Θα ανακαλύψετε την αξία της κομποστοποίησης και θα μπείτε ευχάριστα σε μια διαδικασία ανακύκλωσης των υπολειμμάτων της κουζίνας σας, των φρούτων, των λαχανικών, κάνοντας το δικό σας κομπόστ, δηλαδή το δικό σας λίπασμα.

Η οργανική ύλη εμπλουτίζει με θρεπτικά τον κήπο και βοηθά στον αερισμό του εδάφους. Σε περιπτώσεις που το χώμα είναι συνεκτικό και δεν στραγγίζει μπορεί να προστεθεί χοντρή άμμος, ζεολιθος, περλίτης, στάχτη βερμικουλίτης για την βελτίωση του εδάφους.

H μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται το απόγευμα ή σε μια συννεφιασμένη μέρα για να μην υποστούν σοκ τα νεαρά φυτά. Κατά την μεταφύτευση προτιμώνται λιπάσματα με υψηλή συγκέντρωση σε φωσφόρο.

Ισορροπημένα ποτίσματα, το έδαφος να έχει πάντα μία σχετική υγρασία. Όλα τα φυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες νερού από την ανθοφορία και μετά. Η έλλειψη ή η υπερβολή υγρασίας δημιουργούν προβλήματα ανάπτυξης.

Τα ‘μεγάλα’ φυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από τα ‘ μικρά ’φυτά σε νερό.

Το πότισμα το βράδυ σε φυτά με ασθένειες επιδεινώνει τα προβλήματα. Για να μην γίνει σύγχυση η πρόταση το καλοκαίρι είναι ποτίσματα απογευματινές ώρες, αλλά όταν έχουμε έντονα μυκητολογικά προβλήματα αποφεύγουμε το βράδυ. Επίσης προσέχουμε να μην βρέχονται τα φύλλα.

Ο έλεγχος των ζιζανίων μπορεί να γίνει είτε με πανί εδαφοκάλυψης ή με τον κλασικό τρόπο του τσαπίσματος. Μπορείτε να πατήστε εδώ για να πάρετε κάποιες ιδέες. Ο έλεγχος των ζιζανίων είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει και οι κηπουροί πρέπει να ακολουθούν διαφορετικές τεχνικές για να τα διαχειριστούν.Το κάθε ζιζάνιο έχει το δικό τους βιολογικό κύκλο και την δικιά του συμπεριφορά που αν τον κατανοήσετε μπορεί να γίνει η διαχείριση των ζιζανίων ευκολότερη.

Πάρτε ένα σημειωματάριο με πολλές σελίδες και θα καταγράφεται τα πάντα για τον κήπο ανά χρονιά, από τις αποστάσεις φυτεύσεις μέχρι τα αποτελέσματα συγκομιδής που έχετε. Θα σας βοηθήσει να βλέπετε τι κάνατε στο παρελθόν ώστε να αποφύγετε τυχόν λάθη.

Καλές παραγωγές

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Για έναν επιτυχή λαχανόκηπο: Μέρος πρώτο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο

Exit mobile version