Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μελιτζάνα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Η μελιτζάνα είναι φυτό του καλοκαιριού.

Λατινική ονομασία: Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Melongena. Η κύρια βοτανική ποικιλία της είναι Solanum melongena var. esculentum. Οι πρώτες αναφορές του φυτού έγιναν στην αρχαιότητα.

Ποικιλίες: Τύπου φλάσκα και ποικιλίες τύπου Λαγκαδιανή.

Εποχή σποράς: Η σπορά ξεκινά στο φυτώριο τον Απρίλιο-Μάιο για την Βόρεια Ελλάδα. Μετά από 10 εβδομάδες περίπου (Ιούνιο) γίνεται μεταφύτευση στο χωράφι. Σε πιο ζεστές περιοχές η σπορά και η μεταφύτευση γίνονται νωρίτερα.  Ιδανικό μέγεθος φυτών για μεταφύτευση 4 με 6 φύλλα. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 60 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70 cm γραμμή από γραμμή. Το ριζόστρωμα πρέπει να βρίσκεται στην υγρασία.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 18-30 °C. Θερμοκρασίες άνω των 35 °C σε συνδυασμό με έκθεση των καρπών στον ήλιο προκαλούν εγκαύματα.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH εδάφους 5,5-7,5. Τα βαριά χώματα και τα πολύ συνεκτικά  αποφεύγονται, λόγω της υγρασίας που συγκρατούν γιατί είναι πηγή μυκήτων.

Λίπανση: Απαιτούνται 15 μονάδες Ν, 8 μονάδες P2O2 και 20 μονάδες K2O. Επιφανειακή λίπανση απαραίτητη κυρίως σε κάλιο.

Απαιτείται κορυφολόγημα (κλάδεμα της κορυφής) στα νεαρά φυτά για να γίνει ανάπτυξη διακλαδώσεων.

Εχθροί: Εμφανίζονται κυρίως αλευρώδεις και τετράνυχοι.

Ασθένειες: Ωίδιο, περονόσπορος και δευτερογενείς σήψεις.

Αποθήκευση: Σε θερμοκρασία 10 °C για 10 ημέρες με σχετική υγρασία 85-95%.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s