Το σπανάκι είναι φυτό που αναπτύσσεται όλες τις εποχές πλην του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Μεγάλη αντοχή στην χαμηλές θερμοκρασίες.
Λατινική ονομασία: Spinacia oleracea L. της οικογένειας Chenopodiaceae
Ποικιλίες: Δύο τύποι ποικιλιών, πρώτος του ανατολικού τύπου (oriental) όπου το φύλλο είναι ψαλιδωτό και έχουν μεγαλύτερες αντοχές σε υψηλή υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία. Και του κανονικού τύπου όπου το φύλλο είναι οβάλ και έχουν πιο παχύ φύλλο, καλύτερο ποιοτικά αλλά με μικρότερες αντοχές στην υψηλή υγρασία και στην χαμηλή θερμοκρασία.
Εποχή σποράς: Οι σπορές μπορούν να γίνουν από τέλη Αυγούστου έως και αρχές Απριλίου. Προσοχή στην περίοδο αναμενόμενης συγκομιδής, όσο επικρατούν οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης ο υπολογισμός της συγκομιδής από την σπορά είναι 40 με 60 ημέρες. Οι μέρες συγκομιδής αυξάνουν τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τις ιδανικές. Και το καλοκαίρι μειώνονται επικίνδυνα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ξεκινά η έναρξης της αναπαραγωγικής διαδικασίας του φυτού. Στην διαδικασία αυτή που στην καθομιλουμένη ονομάζεται “ξεβλάστομα” o βλαστός μεγαλώνει και δημιουργούνται τα ανθικά όργανα. Επικίνδυνα για αυτό το φαινόμενο είναι τα σπανάκια που περάσαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και έχουμε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.
Υπάρχουν δυο ειδών σπορές:
- η σπορά που απευθύνεται για την βιομηχανία με μηχανική συγκομιδή, όπου εκεί επιλέγεται η πυκνή φύτευση (4cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής, 14 cm γραμμή από γραμμή)
- η σπορά που απευθύνεται για νωπό προϊόν στις αγορές (10 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής, 25 cm γραμμή από γραμμή).
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 15-22 °C. Μεγάλες αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει παρατηρηθεί σε χωράφι που στραγγίζει να αντέχουν τα φύλλα του σπανακιού χωρίς να κιτρινίσουν έως και -11°C. Η καλή λίπανση βοηθά στην αντοχή του φυτού στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες: Το ιδανικό ph του εδάφους είναι 6,5-7,5. Ιδανικά εδάφη είναι αυτά τα οποία στραγγίζουν (για την αποφυγή πολλών προβλημάτων στο φύλλο που προέρχονται από την υψηλή υγρασία), μεσαία και ελαφρά εδάφη με αυξημένη οργανική ουσία.
Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργειας είναι 15 μονάδες Ν, 5 μονάδες P και 22 μονάδες K. Αυτές είναι οι απαιτούμενες μονάδες, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον τοπικό γεωπόνο για την εφαρμογή των λιπασμάτων στο δικό σας χωράφι (καλό είναι να υπάρχει εδαφολογική ανάλυση). Πολλά προβλήματα δημιουργούνται από τις επιφανειακές λιπάνσεις που ήταν μια παλιά συνταγή καφενείου.
Εχθροί: Αφίδες, Πράσινο Σκουλήκι, Φυλλορύκτες
Ασθένειες: Κλαδοσπόριο, Περονόσπορος, Κερκόσπορα, Αδρομυκώσεις κ.α.
Αποθήκευση: Σε θερμοκρασία 2-3°C για 10 ημέρες με σχετική υγρασία 90-95%.
Categories: Καλλιεργητικές Τεχνικές, Κηπευτικά, Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας
1 reply »