Καλλιεργητικές Τεχνικές

Καρότο: Καλλιεργητικές τεχνικές

Το καρότο είναι δημοφιλές λαχανικό που καλλιεργείτε σε όλον τον κόσμο. Συγκομίζεται η σαρκώδης ρίζα του φυτού

Λατινική ονομασία: Daucus carota L. της οικογένειας Apiaceae (Σκιαδανθή)

Εποχή σποράς: Η εποχή σποράς είναι από Αύγουστο έως Απρίλιο  (εξαιρείται ο Δεκέμβριος) και συγκομίζουμε από Νοέμβριο έως Ιούνιο.

Η σπορά πλέον γίνεται γραμμικά με μηχανή. Οι αποστάσεις σποράς είναι 6 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 15 cm περίπου γραμμή από γραμμή. Αυτό βέβαια καθορίζεται και από το τι καρότο θέλουμε, αν θέλουμε χοντρά αυξάνουμε τις αποστάσεις φύτευσης.

Υπάρχουν πολλοί που τα βάζουν πάνω σε σαμάρια για να αποφύγουν προβλήματα με την υπερβολική υγρασία. Βάθος σποράς 1 με 2,5 cm.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 15 °C με 22 °C. Κάτω από 8 °C σταματάει η ανάπτυξη και οι ρίζες γίνονται λεπτές με όχι έντονο χρωματισμό. Ενώ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν μικρότερες και χοντρότερες ρίζες με εντονότερη γεύση (υποβαθμισμένη ποιότητα).

Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφριάς σύστασης. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες και επίσης θα διαταράσσεται η φυσιολογική ανάπτυξη των ριζών. Το ιδανικό pH εδάφους 5,8 με 6,5.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b1-3-2

Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργεια 10 μονάδες Ν, 5 μονάδες P, 7 μονάδες Κ. Το άζωτο εφαρμόζεται τόσο στην βασική όσο και σε επιφανειακή. Οι ελλείψεις ιχνοστοιχείων δημιουργούν τροφοπενείες. Οι πιο συχνές και σημαντικές είναι οι τροφοπενείες βορίου.

Εχθροί: Νηματώδεις, αφίδες, τετράνυχοι, σιδηροσκούληκα και άλλα.

Ασθένειες: Αλτερνάρια, περονόσπορος, βακτήρια και άλλα.

Αποθήκευση: Ιδανικές θερμοκρασίες 0-2°C έως 5-6 μήνες με σχετική υγρασία άνω των 95%. Για μακρά αποθήκευση τα καρότα δεν πλένονται πριν την αποθήκευση.

Απάντηση