Αρωματικά φυτά

Ρίγανη: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Τα περισσότερα ελληνικά φαγητά έχουν σαν απαραίτητο συστατικό τους την ρίγανη. Είναι ένα αρωματικό πολυετές φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα στα βουνά και σε πλαγιές. Καλλιεργείτε στην Ελλάδα για εμπορικούς λόγους και επίσης σε πολλούς κήπους.

Λατινική ονομασία: Origanum spp της οικογένειας Lamiaceae

Πολλές ποικιλίες όπου η κάθε μία δίνει την δική της ξεχωριστή γεύση. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως η Origanum vulgare L subsp. hirtum

Εποχή σποράς:

Υπάρχουν οι εξής  τρόποι αναπαραγωγής, με σπόρο, με παραφυάδες και με μοσχεύματα.

Η σπορά σε σπορεία γίνεται τον Αύγουστο και η μεταφύτευση περίπου τον Οκτώβριο. Η φύτευση παραφυάδων από προ υπάρχουσα φυτά γίνεται κυρίως τον φθινόπωρο και άνοιξη. Τα μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τον φθινόπωρο  τα μεταφυτεύουμε.

Η μεταφύτευση γίνεται με φυτευτικές καπνού.

Η αποστάσεις φύτευσης είναι 40 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 80  cm γραμμή από γραμμή.

Ανθοφορία: Ανθίζει από τον Ιούνιο στις νότιες περιοχές έως τον Αύγουστο για την βόρεια Ελλάδα.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Έχει ανάγκες σε ηλιοφάνεια ώστε να αποκτήσει την έντονη γεύση, δεν εμφανίζει προβλήματα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Θα μπορούσαμε να πούμε σαν ιδανικές θερμοκρασίες 5 -30 ° C.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH της καλλιέργειας 6,4 έως 7,5. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ικανοποιητικά με μία προτίμηση στα ελαφριά εδάφη.

Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι περίπου 8 μονάδες Ν , 9 μονάδες P, 8 μονάδες K. Ίσως να χρειαστεί και επιφανειακή λίπανση, προσοχή όμως στο πολύ λίπασμα αλλοιώνει το άρωμα του φυτού.

Άρδευση: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε και σε ξερικά χωράφια, αλλά αν δεν έχουμε βροχές είναι απαραίτητο ένα πότισμα διότι θα έχουμε μικρές ταξιανθίες.

Εχθροί: Οι κύριοι εχθροί είναι η πράσινη αφίδα και ο τετράνυχος

Ασθένειες: Η κύρια ασθένεια είναι οι σκωριάσεις.

Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής (κόψιμο βλαστού 10 εκατοστά περίπου από το έδαφος) γίνεται όταν όλα τα φυτά του χωραφιού ανθίσουν και αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα τα άνθη σε μεγάλο ποσοστό.

Η συγκομιδή γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, υπάρχει η δυνατότητα για δύο συγκομιδές μία τον Ιούνιο και μία τον Σεπτέμβριο κυρίως στην Νότια Ελλάδα.

Ξήρανση-Αποθήκευση:

Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο. Με μηχανικά μέσα η με το χέρι αφαιρούνται τα άνθη από το βλαστό αφού έχει γίνει η ξήρανση και τρίβεται μέχρι να έχουμε το τελικό προϊόν που γνωρίζουμε.

Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο

3 replies »

Απάντηση