Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πως να αποφύγουμε τα λάθη που κάνουμε στον κήπο

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και βελτιωνόμαστε.

Αυτό ισχύει και στην Κηπουρική. Η εμπειρία μαζί με την γνώση μας κάνουν καλύτερους κηπουρούς. Θα σας πούμε μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα λάθη.

  • Μην βιάζεστε να σπείρετε τα φυτά στα σπορεία σας, γιατί αυτά μπορεί να αυξηθούν πολύ πριν οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για να βγάλετε τα φυτά σας στον κήπο.  Υπομονή για τις καλύτερες συνθήκες βλέποντας τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές ανά είδος.
  • Μην φυτεύεται εκτός εποχής τα φυτά σας ή τα δεντράκια σας. Πολύ νωρίς φυτεύσεις μπορεί να επηρεαστούν με όψιμους παγετούς. Ακολουθήστε το ημερολόγιο του κήπου.
  • Δεν χρειάζεται να γεμίσετε και την κάθε σπιθαμή του κήπου σας με φυτά και να κρατάτε αποστάσεις φύτευσης, παρόμοιες με αυτές που προτείνονται στις καλλιεργητικές τεχνικές. Το να βάλει κάποιος 20 ρίζες τομάτας για μία τετραμελή οικογένεια είναι υπερβολή.
  • Ακόμα και ένας κήπος όσο βιολογικό και να θέλετε να τον κάνετε χρειάζεται τροφή μην παραλείπετε να του προσφέρεται λίπανση, για αυτό φτιάξτε το δικό σας κομπόστ. Πρέπει να γνωρίζεται ότι ένα καλοταϊσμένο φυτό μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα σε ακραίες συνθήκες. Αυξήστε την οργανική ουσία του εδάφους σας. Βελτιώστε το έδαφος του κήπου σας τον χειμώνα.
  • Το νερό με μέτρο, δημιουργούνται πολλά προβλήματα (ασθένειες ριζών) τόσο με την πληθώρα του νερού όσο και με την στέρηση του. Ναι στην καλή υγρασία όχι στην υπερβολή. Η υπερβολική αγάπη (νερό) σκοτώνει και τα φυτά. Σε πολλά άρθρα αναφέρουμε για την ιδανική ποσότητα νερού ανά είδος.
  • Πολλές φορές απογοητευόμαστε όταν ένα χαλάζι ή οι ακραίες καιρικές συνθήκες ή κάποια έντομα ή οι ασθένειες μας καταστρέφουν κάποια προϊόντα. Δείτε το σαν πρόκληση για το πώς θα το λύσετε το πρόβλημα.
  • Μην χρησιμοποιείται φυτοφάρμακα αν δεν έχετε κάποια συνταγή από γεωπόνο. Υπάρχουν φυτοφάρμακα για ερασιτέχνες κηπουρούς. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσετε είναι από το να κάψετε τα φυτά σας μέχρι το να τρώτε μη ασφαλή προϊόντα. Επίσης η εφαρμογή να γίνεται όταν δεν συντρέχουν ακραίες συνθήκες (πολύ αέρα και πολύ υγρασία ή βροχή).
  • Όταν χρησιμοποιούμε σε κοντινές αποστάσεις φυτά από την ίδια οικογένεια είναι πιθανόν να μεταφέρονται οι εχθροί και οι ασθένειες και να εξαπλώνονται εύκολα τα προβλήματα. Για αυτό καλό είναι να μην είναι σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Υπάρχουν πολλά ακόμα λάθη που κάνουμε πολλές φορές. Πείτε μας τις δικές σας εμπειρίες ώστε να βοηθήσετε τους συναδέλφους σας κηπουρούς.

Απάντηση