Μεταποίηση τροφίμων στο σπίτι

Κράνα: Το σπιτικό φάρμακο

Το φάρμακό σου είναι η τροφή σου»

έλεγε ο Ιπποκράτης  ..και πόσο δίκιο είχε.

Τα άγρια κράνα φύονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ωστόσο καλλιεργούνται πρόσφατα . Είναι μια καλή φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C και γι αυτό χρησιμοποιούνται από πολύ παλιά για την θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως διάρροια, ουρολοίμωξη, κοιλόπονος κλπ λόγω της στυπτικότητάς τους που οφείλεται στις τανίνες.

Τα κράνα είναι πλούσια σε ανθοκυάνες και σε αυτό οφείλεται το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους. Τρώγονται  νωπά, αποξηραμένα, μαρμελάδα, λικέρ κ.α.

Καλλιεργείται σε περιοχές που έχουν υψόμετρο 300-800 μέτρα με όξινο έδαφος. Χρειάζονται σπάνια κλάδευμα και μερικά ποτίσματα τους πολύ ζεστούς μήνες. Η καρποφορία της ξεκινάει το 4ο-5ο έτος ενώ τον 15ο χρόνο φτάνει στην κορύφωσή της. Οι καρποί μαζεύονται απλώνοντας πανιά και τινάζοντας τα κλαδιά.

Φαρμακευτικές ιδιότητες κράνων

  • Βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών
  • Αντι-βακτηριακές ιδιότητες
  • Αντιισταμινικές ιδιότητες
  • Αντιαλεργικές ιδιότητες
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • Κατά της διάρροιας
  • Κατά των εντερικών παθήσεων
  • Σαν αντιπυρετικά χρησιμοποιούνται ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Αντικαρκινική δράση
  • Αντιφλεγμονώδη δράση

Γενικά στα σπίτια κυκλοφορεί ένα λικέρ κράνων που το πίνουμε όταν κάτι δεν πάει καλά στο πεπτικό σύστημα

Συνταγή λικέρ κράνων

  • Αφήνουμε τα κράνα να ωριμάσουν 2-3 μέρες ώστε το χρώμα τους να είναι σκούρο κόκκινο και να μαλακώσουν
  • Σε ένα βάζο βάζουμε 1 κιλό κράνα με 800 γρ ζάχαρη εναλλάξ και το πάνω στρώμα να είναι η ζάχαρη. Αν μας αρέσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 2-3 ξύλα κανέλλας και 1 κ.σ. γαρίφαλο. Αν δεν τα προσθέσουμε το λικέρ θα έχει έντονη μυρωδιά και γεύση κράνων οπότε ανάλογα με την αρέσκειά μας προσθέτουμε ή όχι.
  • Αφήνουμε το βάζο στον ήλιο για περίπου 1 μήνα και ανά διαστήματα ανακατεύουμε
  • Στην συνέχεια το σουρώνουμε το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι και βάζουμε την ίδια ακριβώς ποσότητα μπράντι ή κονιάκ όσο είναι ο χυμός των κράνων. Δοκιμάζουμε το λικέρ και ανάλογα το πόσο ¨δυνατό¨ το θέλουμε προσθέτουμε ή όχι κονιάκ.
  • Διατηρούμε το λικέρ σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το λικέρ κλείνουμε πολύ καλά το μπουκάλι

Tip: Τα κράνα που σουρώσαμε δεν τα πετάμε, τα τρώμε σαν γλυκό με γιαούρτι ή με παγωτό.

Info: Για περισσότερες πληροφορίες και για σημεία πώλησης κράνων επικοινωνήστε μαζί μας.

1 reply »

Απάντηση