Καλλιεργητικές Τεχνικές

Συμβουλές για ποιοτικό κριθάρι για την Ζυθοποιία

Τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα η παραγωγή βύνης, πολλοί αγρότες μπήκαν στην καλλιέργεια του Κριθαριού που αφορά την Ζυθοποιία. Τα πρώτα χρόνια ήταν κάτι καινούργιο για αυτούς και για τους Γεωπόνους με λίγο διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές. Συνήθως καλλιεργούνταν όπως καλλιεργείτε το κριθάρι για ζωοτροφή.

Πολλοί αγρότες στον προγραμματισμό τους για την καινούργια χρονιά επιλέγουν την καλλιέργεια του κριθαριού για να ‘ξεκουράσουν΄ τα χωράφια τους. Είναι μία καλή επιλογή το κριθάρι για την Ζυθοποιία γιατί γίνεται συμβολαιακή γεωργία και από πριν ο παραγωγός γνωρίζει την τιμή άρα και το προσδοκώμενο κέρδος.

Εφόσον ξεπεράστηκε το πρώτο στάδιο της γνωριμίας με την Ζυθοποιία πλέον πήγαμε στο επόμενο στάδιο στο να παραχθεί ποιότητα. Πλέον οι βιομηχανίες επιδιώκουν την ποιότητα και αυτό το άρθρο δίνει κάποιες συμβουλές προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ζυθοποιία θέλει για την παραγωγή βύνης, κριθάρι χαμηλής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υψηλά επίπεδα εκχυλίσματος βύνης,  ομοιογένεια κ.α

beer (2)

Επιλογή κατάλληλης ποικιλίας

Οι  Ζυθοποιίες συνήθως έχουν μία γκάμα ποικιλιών κατάλληλες που προτείνουν και οι παραγωγοί αναλόγως την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής επιλέγουν μαζί με τους γεωπόνους την καλύτερη. Δεν θα αναφερθούμε πολύ ότι ο σπόρος πρέπει να είναι πιστοποιημένος διότι αλλιώς θα υπάρχει διαφοροποίηση στην ποιότητα (πιθανόν να μην βλαστίσουν οι σπόροι κατά την επεξεργασία για βύνη).

Σπορά

Η πρώιμη σπορά φαίνεται ότι ενδείκνυται για την βόρεια Ελλάδα, το κριθάρι θα έχει μεγαλώσει αρκετά όταν θα έχουμε παγωνιές και θα μπορεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις  από τον παγετό (πατήστε εδώ).

Στο στρέμμα σπέρνουμε γύρω στους 300.000  σπόρους υπολογίζοντας και τις απώλειες που θα έχουμε. Η ομοιομορφία στην σπορά (βάθος σποράς) αλλά και την ομοιομορφία του χωραφιού (τύπος χώματος) είναι πολύ βασικά στην ποιότητα και στην ποσότητα.

Επιλογή του Χωραφιού

Στην Ελλάδα έχουμε μία λογική στα όχι τόσο καλά χωράφια και συνήθως ξηρικά να σπέρνουμε τα κριθάρια μας με τα αποτελέσματα ανά χρονιά να κυμαίνονται αναλόγως τον καιρό. Από αυτά όμως τα χωράφια δεν έχουμε και πολλές απαιτήσεις για καλές προσόδους, ενδεχομένως να μείνουν χωρίς να αλωνιστούν όπως έγινε φέτος. Για καλλιεργητικές τεχνικές σιτηρών πατήστε εδώ

Καλό χωράφι με ομοιόμορφο χώμα σημαίνει και ομοιόμορφη ωριμότητα.

Προηγούμενη καλλιέργεια

Μεγάλο ρόλο έχει η προηγούμενη καλλιέργεια, συνήθως δεν βάζουμε μετά από κριθάρι λόγω της συμβατότητας του με τις ασθένειες και τα χαρακτηριστικά του καρπού είναι φτωχότερα. Υπάρχει γενικά μία ανησυχία για τα υψηλά επίπεδα του αζώτου στο έδαφος που μας δίνουν κόκκους υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που δεν τους θέλει η Ζυθοποιία. Μετά από ελαιοκράμβη, πατάτα, αρακά και κάποιες άλλες καλλιέργειες ενδείκνυται το κριθάρι.

Καταπολέμηση Ασθενειών

Η ζυθοποιία θέλει καθαρούς κόκκους, είναι πολύ αυστηρή στα επίπεδα μυκοτοξινών για ευνόητους λόγους. Επίσης οι ασθένειες φυλλώματος εκτός από την υποβάθμιση του προϊόντος μας μειώνουν πολύ την παραγωγή. Επομένως ακολουθείτε ένα πρόγραμμα ψεκασμών που σας προτείνουν οι γεωπόνοι της ζυθοποιίας. Για πληροφορίες για ασθένειες των σιτηρών πατήστε εδώ.

Λίπανση

Πρέπει να είμαστε προσεχτική με το άζωτό γιατί το άζωτό έχει την τάση να αυξάνει την πρωτεΐνη. Οι ζυθοποιίες γενικά αποδέχονται 10% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επίσης το πολύ άζωτό δεν κάνει τον κόκκο εύθρυπτο και μειώνει την ποσότητα εκχυλίσματος βύνης.

 Συγκομιδή

Το κριθάρι πρέπει να συγκομίζεται την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να σκεφτούμε ότι το συγκεκριμένο κριθάρι δεν περνάει από ξηραντήριο.  Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα φαινόμενα της προβλάστησης στο χωραφι (όταν ο κόκκος έχει ωριμάσει στον αγρό αλλά η υγρασία είναι επαρκής για να ξεκινήσει η βλάστηση στον αγρό).

Σκεφτείτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πότε να αλωνίσετε, μπορεί να μην καταφέρετε να φτάσετε στο 11-12 % που είναι το ιδανικό, χωρίς να έχετε το φαινόμενο της προβλάστησης στο χωράφι και να πρέπει να αλωνίσετε πιο πριν. Η ζυθοποιία για την βύνη θέλει ποσοστό βλάστησης του σπόρου άνω του 96% επομένως, είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα η προβλάστηση. Οι γεωπόνοι της Ζυθοποιίας θα σας καθοδηγήσουν για τον καλύτερο χρόνο συγκομιδής και τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για αυτό το φαινόμενο.

Αποθήκευση

Συνήθως οι περισσότερες Ζυθοποιίες αφού συλλεχθεί το κριθάρι το βαθμολογούν ανάλογα με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και στην συνέχεια αυτές αναλαμβάνουν την αποθήκευση. Γενικά οι χώροι αποθήκευσης πρέπει να είναι καθαροί, να διατηρούν συγκεκριμένη υγρασία και να αερίζονται.

Επιδιώκεται υψηλής ποιότητας κριθάρι, ομοιόμορφο, καθαρό ώστε να αυξάνεται ο χρόνος αποθήκευσης του.

Απάντηση