Αρωματικά φυτά

Φυτά εσωτερικού χώρου που αρωματίζουν το σπίτι σας

Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να αντικαταστήσετε τα αποσμητικά χώρου με κάποια φυτά μέσα στο σπίτι σας; Υπάρχουν πολλά φυτά που δρουν ως φυσικά αποσμητικά χώρου καλύπτοντας τις δυσάρεστες μυρουδιές. Επίσης τα φυτά έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα της ατμόσφαιρας βάση των μεταβολικών τους λειτουργιών. Εδώ ενδεικτικά θα σας προτείνουμε κάποια φυτά που θα σας αρωματίσουν το σπίτι σας και θα σας κάνουν να ξυπνάτε με ωραίες μυρουδιές.

  • Τέτοια φυτά είναι του γένους Πελαργόνιο της οικογένειας των Γερανιίδων. Είναι πολύ όμορφα με πολύ ωραία αρώματα θυμίζοντας φρούτα.
  • Καλλωπιστικά εσπεριδοειδή εσωτερικών χώρων, είναι νάνες ποικιλίες (μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι κ.α) που μπορούν φυτευτούν τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα. Εκτός από τα υπέροχα αρώματα του όλο τον χρόνο είναι και πολύ όμορφο αισθητικά βλέποντας το με καρπούς μέσα στο σπίτι. Έχουν υπέροχα αρώματα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας. Οι καλλιεργητικές φροντίδες αυτών των φυτών είναι λίγο απαιτητικές  σε φως, σε καλό φυτόχωμα, σε ισορροπημένο πότισμά, η θερμοκρασία να είναι 15-23 βαθμούς Κελσίου και από την άνοιξη και το καλοκαίρι καλό είναι να τα βγάζετε ή στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Στα φυτώρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε.
  • Η γαρδένια είναι ένα υπέροχος αρωματικός θάμνος και για αυτό χρησιμοποιείται σε αρώματα, με τα πολύ όμορφα λευκά άνθη του. Οι ανάγκες του σε φως δεν είναι μεγάλες και το καλοκαίρι καλό είναι να το βάζουμε σε σκιερά μέρη.
  • Αρωματικά φυτά μπορούν να σας αρωματίσουν τον χώρο σας αλλά και να σας δώσουν θεσπέσια υλικά για την κουζίνα σας. Κατάλληλα είναι το θυμάρι, η μέντα, η ρίγανη κ.α

Τα φυτά εσωτερικού χώρου γενικά έχουν δύσκολες καλλιεργητικές τεχνικές αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε. Πολλές φορές πάσχουν από ελλείψεις θρεπτικών για αυτό καλό είναι να δίνουμε βάση στο φυτόχωμα που αγοράζουμε και την λίπανση που θα χρειαστεί κατά την διάρκεια του έτους, γιατί το κάθε φυτό έχει τις δικές του προτιμήσεις και ανάγκες στη σύσταση του εδάφους του.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι ανεβάζουν την σχετική υγρασία, έχοντας αυτή την πληροφορία και αναλόγως των τετραγωνικών του σπιτιού που έχετε μπορείτε να έχετε κάποιες γλάστρες (μία δύο αναλόγως το φύλλωμα τους και τα τετραγωνικά του σπιτιού σας και το πώς μπορεί να αεριστεί εύκολα ο χώρος) για να κρατάτε σε συγκεκριμένα επίπεδα την επιθυμητή σχετική υγρασία που πρέπει να έχει το σπίτι. Αν υπερβάλλετε με τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους θα έχετε πολύ υψηλή σχετική υγρασία αυτό σημαίνει μούχλα, αρρώστιες φυτών άρα θα πάμε σε αντίθετα αποτελέσματα.

Επειδή ξέρουμε ότι τα φυτά παράγουν οξυγόνο άρα εμπλουτίζουν το σπίτι σας αλλά επίσης παράγουν και διοξείδιο του άνθρακα για αυτό καλό είναι να γίνεται αερισμός (ανοίγεται τα παράθυρα καλά να αεριστεί ο χώρος) του εσωτερικού χώρου μία με δύο φορές την ημέρα και καλό θα ήταν στο υπνοδωμάτιο να μην βάλετε φυτά. Ακόμα και να μην έχετε φυτά θα πρέπει να γίνονται συχνοί αερισμοί στο σπίτι σας μην σας πτοήσει αυτή η διαδικασία.

Με κατάλληλη φροντίδα τα συγκεκριμένα φυτά θα βελτιώσουν το περιβάλλον του σπιτιού σας και την ποιότητα του αέρα και επομένως και την ποιότητα ζωής σας.

Πηγή φωτογραφιών: pixabay.com

Απάντηση