Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πώς να φροντίσουμε τα φυτά όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες

wilt (4)

Πολλοί μας ρωτάτε τι να κάνετε στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Συνήθως βλέπετε φαινόμενα μαράνσεων και ανησυχείτε. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε για κάποιες φροντίδες που μπορείτε να κάνετε και απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες κηπουρούς.

Κάποια φυτά έχουν μηχανισμούς να αντιμετωπίζουν τα θερμικά σοκ όπως τα παχύφυτα. Τα λαχανικά δεν έχουν αυτόν τον μηχανισμό, αλλά με κατάλληλες φροντίδες μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του θερμικού σοκ.

Συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες

  • Μαρασμός (απώλεια της υγρασίας από το φυτό).
  • Κιτρινίσματα φύλλων ( συνήθως κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα πρώτα, τα όποια φύλλα μετά παίρνουν καφετί χρώμα).
  • Ρίχνουν ένα μέρος των φύλλων τους (κυρίως σε δένδρα εντοπίζεται, είναι μηχανισμός των φυτών ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους, σαν να κάνουν οικονομία στο νερό).
  • Ένα άλλο φαινόμενο που εντοπίζεται στα λαχανικά είναι η ακαρπία. Πολλά φυτά όπως πιπεριές, αγγούρια, φασόλια ρίχνουν τα άνθη τους.

Πως αντιμετωπίζουμε τις υψηλές θερμοκρασίες

  • Το πρώτο που σκέφτεστε είναι το πότισμα. Ναι όμως τι ποσότητα νερού θα ποτίσετε; Για να μην υπάρχουν προβλήματα, η πρόταση είναι συχνά ποτίσματα με μικρό όγκο νερού το πρωί ή τις βράδυνες ώρες. Η υψηλή υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία αν ποτίσετε το μεσημέρι θα δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη πολλών μυκήτων. Πολλοί επαγγελματίες αγρότες πολλές φορές ποτίζουν δύο φορές την ημέρα όταν έχουμε πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Βλέπετε τα φύλλα των φυτών σας να μαραίνονται και σας βγαίνει το πατρικό ένστικτο και ποτίζετε πάρα πολύ. ΛΑΘΟΣ, τα φυτά το μεσημέρι έχουν μηχανισμό να μαραζώνουν τα φύλλα για να υπάρχει μικρή φυλλική επιφάνεια που θα εκτίθεται άμεσα στις ακτίνες του ήλιου.
  • Τοποθετήστε άχυρο ή φύλλα πάνω από τις ρίζες ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους για να μην εξατμίζετε γρήγορα το νερό.
  •   Τα λαχανικά που βρίσκονται σε γλάστρες έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και θέλουν κάθε ημέρα να ποτίζονται. Ένα κόλπο είναι να δούμε να βγαίνει από τα σημεία αποστράγγισης της γλάστρας νερό, τότε είμαστε σίγουροι ότι έχουν ποτιστεί καλά.
  • Δίχτυα σκίασης μειώνουν το στρες που δέχονται τα φυτά.
  • Η χρήση ανθοκομικού περλίτη κυρίως στις γλάστρες μας. Ο περλίτης είναι ορυκτό, μία από τις πολλές ιδιότητες του είναι να συγκρατεί υγρασία και να την εναποθέτει στα φυτά σιγά σιγα.
  • Τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες προτείνετε αν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν οι γλάστρες σας σε μέρη με σκιά.

Υψηλές θερμοκρασίες θα υπάρχουν το θέμα είναι να μην σας πτοήσει αυτό και να συνεχίζετε την κηπουρική που είναι μια όμορφη δραστηριότητα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Απάντηση