Κήπος

Πως ποτίζουμε τον Κήπο το καλοκαίρι όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν και στρεσάρουν τόσο εμάς όσο και τα φυτά μας στον κήπο. Πολλοί μας ρωτάτε πως να ποτίζετε στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Συνήθως βλέπετε φαινόμενα μαράνσεων και ανησυχείτε. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε για το πότισμα και απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες κηπουρούς.

Όταν κλεινόμαστε μέσα στο σπίτι με την δροσιά του κλιματιστικού σκεφτόμαστε τα καημένα τα φυτά.

 Το νερό επιτρέπει στο φυτό να γίνονται όλες οι χημικές αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να δίνουν ενέργεια και ανάπτυξη στα φυτά μας. Επίσης με το νερό μεταφέρονται θρεπτικά συστατικά από το έδαφος στα κύτταρα του φυτού. Υπάρχουν απώλειες νερού τόσο μέσω των στομάτων κ.α, επίσης όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία επιταχύνονται όλες οι διεργασίες του φυτού.

Όταν υπάρχουν ελλείψεις νερού στα φυτά τα στόματα κλείνουν και σταματά η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Καθώς συνεχίζεται η έλλειψη νερού θα έχουμε μαράσμο (αρχίζουν να <<καταρρέουν τα κύτταρα>>, στην αρχή αυτή η διαδικασία της μάρανσης είναι αντιστρέψιμη και τα φυτά επανέρχονται με νερό, αλλά η μόνιμη στέρηση σε νερό προκαλεί μόνιμες βλάβες έως ξηράνσεις.  

Σίγουρα το πρώτο που σκέφτεται κάποιος είναι το πότισμα αλλά πολύ δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για πότισμα.

Το πότισμα το βράδυ δίνει τον χρόνο στο έδαφος να απορροφήσει το νερό και επομένως και τα φυτά μας να απορροφήσουν νερό από το έδαφος. Υπάρχει όμως ό αντίλογος ότι αν βραχούν τα φύλλα το βράδυ είναι έχουμε μολύνσεις από μυκητολογικές ασθένειες.

Το πότισμα τις πρωινές ώρες  μας δίνει την δυνατότητα να στεγνώσουν γρηγορότερα τα φύλλα αλλά ένα μέρος του νερού ποτίσματος θα εξατμιστεί.


Πρέπει να αποφεύγεται πότισμα όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια,  κυρίως λόγω της μεγάλης εξάτμισης που επικρατεί και της υποβάθμισης των καρπών < σε κάποια προϊόντα δημιουργούνται καψίματα στους καρπούς>.

Τι κάνουμε όταν έχει <λίβα> ζεστό άνεμο;

Καλό είναι να ποτίζεται το βράδυ δίνει τον χρόνο στο έδαφος να απορροφήσει το νερό και επομένως και τα φυτά μας να απορροφήσουν νερό από το έδαφος.

Πως βλέπουμε αν πραγματικά ποτίζουμε;

Θα σας φανεί χαζή αυτή η ερώτηση, θα μας απαντήσετε  να ανοίξουμε την βρύση και αν τρέχει νερό ποτίζουμε. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι εκεί που βρίσκεται η ρίζα του φυτού υπάρχει υγρασία. Πάρτε ένα φτιαράκι την επόμενη που ποτίσατε και δείτε ως πιο σημείο <κατέβηκε το νερό> και αν καλύπτει εκεί που βρίσκεται η ρίζα. Τα περισσότερα λαχανικά έχουν βάθος ρίζας 10-25 εκατοστά.

Αν δεν πάει το νερό βαθιά και δεν πηγαίνει στο σημείο που βρίσκεται η ρίζα το φυτό αναγκάζεται να γίνει επιπόλαιόριζο δηλαδή να βγάλει ρίζες σε ψηλότερα σημεία από τις κανονικές και να είναι πιο εκτεθειμένες στο περιβάλλον και να είναι επιρρεπής στην ξήρανση.

Τοποθετήστε άχυρο ή φύλλα πάνω από τις ρίζες ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους για να μην εξατμίζετε γρήγορα το νερό, περισσότερα για την εδαφοκάλυψη πατήστε εδώ

Σε πολλά λαχανικά βλέπετε τα φύλλα των φυτών σας να μαραίνονται και σας βγαίνει το πατρικό ένστικτο και ποτίζετε πάρα πολύ. ΛΑΘΟΣ, τα φυτά το μεσημέρι έχουν μηχανισμό να μαραζώνουν τα φύλλα ή να τα σηκώνουν προς τα πάνω σαν να προσεύχονται  για να υπάρχει μικρή φυλλική επιφάνεια που θα εκτίθεται άμεσα στις ακτίνες του ήλιου.  Το παραπάνω νερό επίσης προκαλεί μεγάλα προβλήματα, μυκητολογικές προσβολές.

Μπορείτε να βάλετε σκίαστρο στα λαχανικά σας, με αυτήν την τεχνική απαιτούν λιγότερο νερό

Στις γλάστρες πρέπει  τα φυτά να έχουν καλή σχετική υγρασία γιατί στεγνώνουν, μεγάλη προσοχή στην περίσσεια νερού.

Πότισμα γκαζόν: Έχει μεγάλες ανάγκες από υγρασία τους θερινούς μήνες αλλά είναι και πολύ ευαίσθητο, για αυτό δώστε μεγάλη προσοχή στον τρόπο ποτίσματος. Αν βάλουμε υπόγειο δίκτυο  θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε σωστά ώστε να μην διασταυρώνεται το ένα με το άλλο και έχουμε διπλοποτίσματα. Σωστή κατανομή νερού . Τους ζεστούς μήνες συχνά και μικρά ποτίσματα.

Αν ξεραθεί το γκαζόν μην σας προβληματίζει μετά από καλό νερό επανέρχεται όμως μεγάλη προσοχή να μην πατάτε σε ξερό γκαζόν γιατί θα χαλάσει (λόγω της ξηρασίας και της μεγάλης καταπόνησης) σε σημεία και θα έχει κενά.

Τα φυτά έχουν ανάγκες ως ζωντανοί οργανισμοί πρέπει να τα βοηθήσουμε να απολαμβάνουν και αυτά το καλοκαίρι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Πώς να φροντίσουμε τα φυτά όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες

Παράγοντες που επηρεάζουν το πότισμα

Εδαφοκάλυψη σε κήπο

Η καλλιέργεια του γκαζόν

Πηγή φωτογραφιών: photo1, photo2

Απάντηση