Ημερολόγιο εργασιών Κήπου

Ιούνιος-Ιούλιος και Κήπος: Εργασίες του Κήπου

laxanika kalathi...

Ιούνιος και Ιούλιος πέραν από κάποιες βροχές τον Ιούνιο είναι σχετικά προβλέψιμοι μήνες. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες με θερμούς άνεμους (λίβα).

Όταν κάνουμε κηπουρική τον Ιούνιο και Ιούλιο φροντίζουμε να είμαστε ενυδατωμένοι, να κάνουμε πολλά διαλείμματα και προστατευόμαστε από τον ήλιο. Μην κάνετε τους ήρωες, μία δυο ώρες το πρωί και μία δύο ώρες το απόγευμα κατά 6 με 8 πριν βγουν τα κουνούπια.

Μια γενική οδηγία για να μην έχουμε κουνούπια πολλά στον κήπο είναι να μην αφήνουμε λάκκους με νερό ή δοχεία με νερό όπου εκεί μπορούν να αναπαραχθούν κουνούπια.

Αυτούς τους μήνες απολαμβάνετε τους κόπους σας. Ελέγχετε και συγκομίζετε καθημερινά τους καρπούς από τα λαχανικά και τα δέντρα σας. Σκαλίζετε για τα ζιζάνια που όσο ποτίζετε φουντώνουν αυτά, αλλά πρέπει να βγουν από τον κήπο.

Αυτούς τους μήνες πρέπει να προσέχετε κυρίως τους εχθρούς των καλλιεργειών. Αυτή την στιγμή υπάρχει έξαρση του πράσινου σκουληκιού, της tuta, θρίπων, αφίδες και άλλων εντόμων. Μία ένδειξη ότι έχετε έντομα είναι η εμφάνιση χελιδονιών η σπουργιτιών στην καλλιέργεια, ψάχνουν τροφή!!

Επίσης και πολλές ασθένειες και βακτήρια εμφανίζονται στους καρπούς να είστε σε εγρήγορση  (Ωίδια, περονόσποροι, βακτήρια από τα κύριότερα). Υπάρχει βιολογική αντιμετώπιση όπου προτείνουμε αυτήν να ακολουθήσετε. Συμβουλευτείτε τους τοπικούς γεωπόνους και να ζητάτε φάρμακα που έχουν εγκρίσεις στην βιολογική. Ήδη έχουμε γράψει πολλά άρθρα για ασθένειες θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.

Γκαζόν: To γκαζόν αυτό το διάστημα έχει ανάγκες από νερό και γενικά οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Καλό είναι να το καθαρίζετε από ζιζάνια συχνά.  Αυτό το διάστημα δεν συνιστώνται να κουρεύουμε συχνά ούτε πολύ κοντά για να συγκρατείτε η υγρασία σε πολύ ζεστές ημέρες και να μην έχουμε το φαινόμενο της ξήρανσης.

Ζιζάνια: Καλοκαίρι είπαμε ότι είναι, συνεχίζει να οργιάζει η φύση και όλοι οι σπόροι της. Καταρχάς πρέπει να καθαρίζετε τους χώρους του κήπου που δεν φυτεύετε με μία κουρευτική μηχανή. Δεν είναι ωραίο να περνάτε από ένα βουνό από χόρτα.

Οι λύσεις για τους κήπους ενάντια των ζιζανίων είναι είτε το κλασικό τσάπισμα, η ή ζιζανιοκτονία που δεν σας συνιστάται, ή η τοποθέτηση υλικών εδαφοκάλυψης για να μειώσουμε τους πληθυσμούς των ζιζανίων και να συγκρατήσουμε την υγρασία.

Πότισμα: Ποτίσματα βραδινές ή πρωινές ώρες. Αυτό το διάστημα θέλουμε καλά ποτίσματα όχι συχνά και πολλά,  ξαναποτίζουμε όταν στεγνωσει το χώμα περίπου 5-10 cm βλέποντας και την κατάσταση των φυτών.

Δένδρα: Απομακρύνουμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς και κλαδεύουμε τους αδύναμους βλαστούς ώστε να αραιώσουν και να τονώσουμε τους υγιής να κάνουν μεγάλους καρπούς. Οι ανάγκες των καρποφόρων σε νερό είναι μεγάλες αυτό το διάστημα.

Σπορές λαχανικών: Στα σπορεία μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα αναλόγως με το πόσο πρώιμα θέλουμε να συγκομίσουμε, τα σπέρνουμε αρχές η μέσα της περιόδους αυτής.

Επίσης σέλινα, πράσα, κολοκύθακια, και άλλα. Προς τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου σπέρνουμε καρότα και παντζάρια, ραπανάκια, φασόλια πράσινα κ.α

Μεταφυτέυσεις λαχανικών στον κήπο: όπως ντομάτες όψιμες (τελευταίες ημερομηνίες τον Ιούνιο κ.α)

Συγκομιδές καρπών: Να συλλέγετε καθημερινά μπάμιες και τακτικά τα υπόλοιπα λαχανικά. Επίσης εποχή συγκομιδής έχουν ή  πατάτα, σκόρδο, κρεμμύδι ξερό, φασολάκι πράσινο, ντομάτα, πιπεριές, μελιτζάνες, μπάμια, κολοκύθι, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια,  και πολλά άλλα.

Σπορές Αρωματικών στον κήπο: άνηθο, κ.α.

Συγκομιδές  Αρωματικών στον κήπο: Βασιλικό, φασκόμηλο, μαντζουράνα και ρίγανη, μέντα, εστραγκόν, χαμομήλι κ.α.

Φυτεύσεις και περιποίηση καλλωπιστικών: Ο Ιούνιος και Ιούλιος  είναι ο μήνας που περιποιούμαστε τα λουλούδια που φυτέψαμε μπορούμε να φυτέψουμε τώρα κατιφέςπανσέδες και να πάρουμε έτοιμα λουλούδια μονοετή από τα φυτώρια. Μην απογοητεύεστε αν έχουν ξεραθεί πολλά από την ζέστη, τα περισσότερα που φυτέψατε είναι μονοετή. Μπορείτε να περιποιηθείτε τα πολυετή φυτά σας με κατάλληλα ποτίσματα και καθαρίσματα ξερών  βλαστών και των παλιών ανθών.

Απάντηση