Μεταποίηση τροφίμων στο σπίτι

Οδηγίες φρεσκότητας οστρακόδερμων και μαλακίων

Διαφάνεια1

Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση ψαριών αυξάνεται.. Τα οφέλη των Ω-3 που περιέχονται στα ψάρια, τα γνωρίζουμε.

Πόσο φρέσκο όμως είναι το χταπόδι ή τα μύδια που αγοράζουμε από τον ιχθυοπώλη μας;

Ας δούμε κάποιες γενικές οδηγίες φρεσκότητας για κάποια είδη:

Καλαμάρι – Χταπόδι – Σουπιά

  • Γυαλιστερή και υγρή επιφάνεια
  • Ελαστική και συμπαγής σάρκα
  • Οι βεντούζες και τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα
  • Ζωηρά και γυαλιστερά μάτια

 

Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια κλπ)

Με το κέλυφος

  • Κλειστό κέλυφος που ανοίγει πολύ δύσκολα
  • Όταν το κλείσουμε, να κλείνει ερμητικά
  • Η σάρκα είναι υγρή και γερά κολλημένη στο κέλυφος
  • Η σάρκα κουνιέται με λίγες σταγόνες λεμονιού ή αν την τσιμπήσω με πιρούνι

 

Μύδια χωρίς το κέλυφος

  • Να μυρίζουν θάλασσα
  • Συνεκτική και γυαλιστερή σάρκα

 

Αχινοί

Οι αχινοί όταν αγοράζονται πρέπει να είναι ζωντανοί διότι κατά την αποσύνθεσή τους ελευθερώνεται δηλητήριο. Όσο είναι ζωντανοί κινούν τα αγκάθια τους.

Οι αχινοί καταναλώνονται είτε ωμοί είτε σούπα. Όταν καταναλώνονται ωμοί πρέπει να συνοδεύονται με ξύδι ή λεμόνι. Οι κόκκινοι αχινοί είναι εύγευστοι και καλύτεροι για κατανάλωση, ενώ οι μαύροι είναι άγευστοι.

Τα αβγά των αχινών αποτελούν έδεσμα για πολλούς ανθρώπους. Κρατάμε τον αχινό και με μαχαίρι βγάζουμε τα αγκάθια, ανοίγουμε το κέλυφος και αδειάζουμε το περιεχόμενο.

Καβούρια –  Γαρίδες – Αστακοί

  • Ο θώρακας και το κεφάλι να έχουν ανοιχτό χρώμα, χωρίς μαύρες κηλίδες και όχι σκουρόχρωμα
  • Σκληρά πόδια καλά κολλημένα στο σώμα τους
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι διαφανής, χωρίς ρυτίδες και ανθεκτική
  • Αν είναι ζωντανά, τα μάτια και οι κεραίες να κινούνται
  • Όταν οι γαρίδες είναι φρέσκες γλιστρούν από τα χέρια. Αν είναι ζεστές τότε είναι αλλοιωμένες

 

Κατεψυγμένα ψάρια

Τα ψάρια πρέπει να καταψυχθούν εντός 8 ωρών από την θανάτωσή τους. Εάν αυτό δεν γίνει σωστά τότε παρατηρούνται κάποιες αλλοιώσεις.

Ενδείξεις σωστής κατάψυξης είναι οι εξής:

  • Τα μάτια να μην εμφανίζουν αιματώματα και να είναι κυρτά
  • Υγρό δέρμα και όχι αφυδατωμένο. Ένα λεπτό στρώμα πάγου το καλύπτει
  • Να μοιάζει σε χρώμα με αυτό των φρέσκων ψαριών

Στην περίπτωση που δεν έγινε σωστή κατάψυξη αποχρωματίζονται, θαμπώνουν ενώ κάποιες φορές παρουσιάζουν λευκές κηλίδες. Το δέρμα τους αφυδατώνεται και αν το πιέσουμε βγάζει υγρά

 

 

Info: Οι αλλοιώσεις των ψαριών ξεκινούν πάντα από την κοιλιά

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s