Εχθροί - Έντομα

Πράσινη αφίδα στα φυτά, τι είναι και πως θα την αντιμετωπίσουμε

Όλοι κάπου την έχετε δει την συγκεκριμένη αφίδα, είναι πολύ συνηθισμένος εχθρός, πολλές τοπωνυμίες στα χωριά για το συγκεκριμένο έντομο, η κυριότερη είναι η ψείρα, μελίγκρα, πράσινη αφίδα κ.α. Οι αγρότες και οι κηπουροί τις εντοπίζουν όλο τον χρόνο με μεγάλες εξάρσεις την άνοιξη. Είναι έντομα μυζητικά που προκαλούν πολλές άμεσες βλάβες μέσω της μύζησης φυτών και έμμεσες λόγω του ότι είναι φορέας πολλών ιώσεων στα φυτά και με τα αποχωρήματα της δημιουργεί μυκητολογικές ασθένειες. Μπορεί να την έχουν ονομάσει ως πράσινη αφίδα της ροδακινιάς αλλά προσβάλει πάρα πολλά φυτά τόσο στο χωράφι όσο και στα θερμοκήπια μεταδίδεται εύκολα από περιοχή σε περιοχή ακόμα και με τον άνεμο.

Λατινική ονομασία:  Myzus persicae ανήκουν στα Ημίπτερα στην οικογένεια Aphididae.

Μορφολογία: Έντομα με μαλακό σώμα, μικρά. Γενικά οι αφίδες δεν εντοπίζονται γενικά με φτερά αλλά αναπτύσσονται και μορφές φτερωτές σε ιδιαίτερες συνθήκες, υπάρχουν πολλές υποθέσεις γιατί έχουν αυτήν την συμπεριφορά.

Βιολογία Συνήθως εντοπίζονται σε ομάδες, σπάνια θα δούμε μεμονωμένα έντομα. Έχουν πολλές γενεές (έως και 20 γενεές τον χρόνο) στην διάρκεια του χρόνου και όταν ευνοούν οι συνθήκες ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να είναι και 10-12 ημέρες. Το κάθε έντομο γεννά 100 απογόνους. Κυρίως είναι παρθενογενετικά  (ζωοτόκα) εκτός από την τελευταία γενεά του φθινοπώρου που είναι με σύζευξη που είναι με αυγό (ωοπαραγωγικά).  Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για τις περισσότερες αφίδες είναι γύρω στους 18 – 22 ° C με υψηλή σχετική υγρασία. Η φτερωτές μορφές της πράσινης αφίδας είναι και αυτές που ευθύνονται για την μεταφορά τους από περιοχή σε περιοχή.

Ξενιστές: Πληθώρα ξενιστών προσβάλει πάνω από 40 οικογένειες φυτών, για αυτό τα χωρίζουμε στα χειμερινά και στα καλοκαιρινά. Αλλά την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται περισσότερο και δημιουργεί τότε μεγάλα προβλήματα

Προσβάλει: Λάχανο, χειμερινά ζιζάνια, πατάτα, ροδάκινο, δαμάσκηνο, αρακάς, φασόλια, σπαράγγια, καρότο, κουνουπίδι, σέλινο, μελιτζάνα, μαρούλι, μαϊντανός, πιπέρι, ηλίανθος, καπνός, τεύτλα, πολλά καλλωπιστικά κ.α

Έρευνες έδειξαν ότι σε ένα στρέμμα σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να υπάρχουν και πάνω από 3 εκατομμύρια αφίδες.

Διαχειμάζουν: σε πολλές μορφές, πολλά ως ενήλικα σε στοές στο έδαφος και σε οργανικά υπολείμματα, στα ανήλικα στάδια σε φυτά ξενιστές άλλα και ως αυγό σε προστατευμένα μέρη κλάδους, σε ζιζάνια κ.α. Σε κάποιες ζεστές περιοχές (τροπικές περιοχές) δεν διαχειμάζουν.

Βλάβες – Ζημίες:  Η πράσινη αφίδα του ροδακίνου μυζεί τα φυτά  τόσο στο φύλλο, στο στέλεχος, στα μπουμπούκια, στο άνθος και στον καρπό. Εντοπίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, μέσα στα μπουμπούκια και τα άνθη. Η πίεση που μπορούν να προκαλέσουν μυζώντας τους χυμούς του φυτού σε μεγάλους πληθυσμούς φτάνουν έως την μάρανση, ξήρανση.  

Οι άμεσες βλάβες που προκαλούν είναι συστροφή φύλλων, μαύρα στίγματα στα φύλλα, πτώσεις ανθέων, πτώσεις καρπών, παραμορφώσεις καρπών, αδύναμα φυτά.

Οι έμμεσες βλάβες μέσω των μελιτώδη αποχωρημάτων τους, δημιουργείτε τέτοιο περιβάλλον για πληθώρα μυκητολογικών ασθενειών (κυρίως καπνιά). Επίσης είναι φορέας ασθενειών (ιώσεων) σε πολλές καλλιέργειες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κάνει. Και είναι απαραίτητος ο έλεγχος των αφίδων για την μη εξάπλωση των ιώσεων.

Καταπολέμηση: Οι αφίδες αυξάνουν όπως είδαμε ραγδαία του πληθυσμούς τους αν βρουν ιδανικές συνθήκες. Συνήθως έχουν εξάρσεις κάποιους μήνες και μετά περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Αλλά αρκεί στο να μας κάνει οικονομική ζημιά τόσο με τις άμεσες όσο και με τις έμμεσες βλάβες. Η προστασία είναι απαραίτητη πριν τους μεγάλους πληθυσμούς. Καλό είναι να βάζουμε παγίδες για να ελέγχουμε τους πληθυσμούς για να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις. Οι έγκαιρες επεμβάσεις σώζουν από μεγάλες προσβολές.

Βιολογικός τρόπος καταπολέμησης: Υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί, κολεόπτερα της οικογένειας Coccinellidae (πασχαλίτσα), διπτερα Syrphidae, Chrysopidae (χρύσωπες) , παρασιτικές σφήκες , εντομοπαθογόνοι μύκητες. Σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι πιο εφικτή η αντιμετώπιση τους με εισαγωγή φυσικών  εχθρών.  Όποτε βλέπουμε πασχαλίτσα είναι ένδειξη ότι πιθανώς έχουμε πράσινες αφίδες. Μερικές φορές οι φυσικοί εχθροί από μόνοι τους μπορούν να ελέγξουν τους πληθυσμούς της πράσινης αφίδας, αλλά αναλόγως την καλλιέργεια που έχουμε πρέπει να αποφασίσουμε αν ψεκάσουμε ή όχι, ο τοπικός γεωπόνος σας θα σας βοηθήσει σε αυτό.

Ένας βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης για τους κήπους είναι το καλό λούσιμο των φυτών με νερό ώστε να ξεπλυθούν και να πέσουν στο έδαφος. Στην πράσινη αφίδα είναι αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος αν γίνει 2 – 3 φορές.

Αναλόγως της καλλιέργειας σας ο τοπικός σας γεωπόνος μπορεί να σας προτείνει να προσθέσετε συγκεκριμένους φυσικούς εχθρούς για την καλλιέργεια σας και την περιοχή σας ώστε να ενισχύσετε την βιολογική άμυνα. Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα εγκεκριμένα από τον φορέα πιστοποίησης που ανήκετε. Για τον κήπο υπάρχουν σκευάσματα εγκεκριμένα (φυσικό πύρεθρο κ.α) για ερασιτεχνική χρήση για την αφίδα σε πολλές καλλιέργειες.

Χημικός τρόπος καταπολέμησης: Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν χημικά σκευάσματα εγκεκριμένα ανά καλλιέργεια όπου δημιουργούν τις μικρότερες ζημιές στα ωφέλιμα έντομα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα βαμβακάδα στα φυτά, φυσικό πύρεθρο

1 reply »

  1. Η εφαρμογη και ο τροπος της σε καθε περιπτωση θα ειναι η λυση του προβληματος μας κα θα μας κανει χαρουμενους…….!

Απάντηση