Καλλιεργητικές Τεχνικές

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της πιπεριάς στον κήπο

Από τα σημαντικότερα κηπευτικά στο κόσμο, με τα πολλά χρώματα του καρπού της και τις διάφορες γεύσεις. Χρησιμοποιείται στην ελληνική κουζίνα για τα γεμιστά, ως τηγανιτές πιπεριές, για σάλτσες, τουρσί,  σαλάτες και άλλα. Η πιπεριά είναι φυτό του καλοκαιριού, πολυετές αλλά κυρίως καλλιεργείτε ως μονοετές. Αν δεν έχετε διαβάσει τις καλλιεργητικές τεχνικές της πιπεριάς πατήστε εδώ. Είναι μία εύκολη καλλιέργεια του καλοκαιριού όπου την καλλιεργούμε κυρίως στην μεσόγειο με μεγάλη επιτυχία

Υπάρχουν πολλά σχήματα, πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλες έχουν καρπό που προορίζεται για γέμιση, άλλες για σαλάτα, άλλες για σκόνη, άλλες είναι γλυκιές, άλλες καυτερές. Κυμαίνονται σε χρωματισμούς από πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και μοβ, έως καφέ. Η ένωση που κάνει την πιπεριά να καίει είναι η καψαϊκίνη και βρίσκεται στους σπόρους και τη λευκή μεμβράνη μέσα στον καρπό.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφέρουμε κάποιες οδηγίες ώστε να έχετε μια πετυχημένη καλλιέργεια πιπεριάς στον κήπο σας.

Ιδανική τοποθεσία στον κήπο για πιπεριές

Μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν επιλέξετε μέρος για να τα τοποθετήσετε είναι ότι οι πιπεριές θέλουν ζέστη και ήλιο. Οι πιπεριές αναπτύσσονται εξίσου καλά και σε γλάστρα απλά πρέπει το χώμα να είναι καλής ποιότητας και να τοποθετείται σε μέρος που πληροί τα δύο χαρακτηριστικά που αναφέραμε πάνω.

Προτιμά μέσης σύστασης εδάφη με καλύτερα αποτελέσματα στα οργανικά εδάφη με προϋπόθεση να στραγγίζουν καλά. Ιδανικό pH εδάφους 6 με 7. Σε κρύες περιοχές μπορούμε να αυξήσουμε την θερμοκρασία εδάφους με εδαφοκάλυψη (εδαφοκάλυψη πατήστε εδώ) ώστε να κάνουμε την σπορά ή την μεταφύτευση νωρίτερα.

Επιλέξτε μια θέση στον κήπο σας που δεν έχετε καλλιεργήσει ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

Σπορά ή Μεταφύτευση

Όπως έχουμε ξαναπεί αν έχετε χρόνο κάντε τα δικά σας φυτά δεν είναι δύσκολο, η σπορά πρέπει να γίνει στα σπορεία σας Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Στα σπορεία σας πρέπει να φτιάξετε καλό φυτόχωμα προσθέτοντας το κομπόστ σας ώστε να είναι πλούσιο σε θρεπτικά και να έχει μία γρήγορη ανάπτυξη. Μία προτροπή καλό είναι να κοσκινίζεται το φυτόχωμα σας, με αυτό τον τρόπο πολλές φορές βρίσκεται έντομα που διαχειμάζουν και μπορείτε να τα απομακρύνετε.

Πριν κάνετε την αγορά σπόρων βεβαιωθείτε ότι οι πιπεριές σας αν τις θέλετε γλυκές δεν είναι καυτερές, έχουν γίνει πολλές φορές παρανοήσεις επ αυτού.

Πάντα θα βάζετε 4 με 5 σπόρους παραπάνω από τα φυτά που χρειάζεστε για να έχετε ασφάλεια σε περίπτωση που χαλάσουν κάποια. Περίπου να σκέφτεστε ότι ένα υγιές φυτό θα σας δώσει μέσο όρο περίπου 20-30 πιπεριές. Αφού γίνει η σπορά χρειάζεται 5-7 εβδομάδες το φυτό για να γίνει η μεταφύτευση.

Αν αγοράσετε φυτά έτοιμα από το εμπόριο να ρωτάτε τι ποικιλίες είναι και τι ανθεκτικότητες έχουν και να μην προτιμάται φυτά που έχουν κηλίδες στα φύλλα.

Η μεταφύτευση στον κήπο είτε είναι δικά σας τα φυτά είτε είναι του εμπορίου πρέπει να περάσουν οι παγετοί και μετά να αρχίσουμε να μεταφυτεύουμε τα νεαρά  φυτά. Η μεταφύτευση της πιπεριάς γίνεται κυρίως τα τέλη Μαρτίου με αρχές Μαΐου. Κατά την μεταφύτευση η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 13 ° C.

Αποστάσεις σποράς και φύτευσης

 Κάθε ποικιλία έχει τις δικές της απαιτήσεις στις αποστάσεις σποράς ακόμα και η σύσταση του εδάφους επηρεάζει τις αποστάσεις. Ποικιλίες που κάνουν μεγάλα φυτά φυτεύονται αραιότερα σε σχέση με ποικιλίες που κάνουν μικρά φυτά. Ένας μπούσουλας είναι 40 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  70 cm περίπου γραμμή από γραμμή.

Χρειάζεται υποστήριξη η πιπεριά;

Αυτό θα το κρίνετε εσείς, κάποιες ποικιλίες δεν χρειάζονται και κάποιες γίνονται πολύ ψηλές και είναι απαραίτητη η υποστήριξη τους. Επίσης πολλοί κηπουροί κορυφολογούν τις πιπεριές.

Πότισμα

Υψηλές ανάγκες σε νερό, πρέπει να υπάρχει καλή σχετική υγρασία. Η απόδοση επηρεάζεται σημαντικά με ελλείψεις νερού. Αν υπερβάλουμε σε νερό μετά από ξηρασία έχουμε σκασίματα του καρπού. Προσεχτικό πότισμα να μην βρέχονται τα φύλλα για αποφυγή ασθενειών φυλλώματος. Περίπου ανά δύο μέρες το καλοκαίρι πότισμα. Η σταθερή σχετική υγρασία εδάφους παράγει καλύτερης ποιότητας καρπούς.

Λίπανση

Η πιπεριά ευδοκιμεί και δίνει μεγάλους καρπούς σε εύφορο έδαφος, προτείνουμε σαν βασική λίπανση να τοποθετούμε κομπόστκοπριά, τύρφη κ.α. Προσθέτουμε κάποιο βιολογικό λίπασμα που έχουμε φτιάξει εμείς η του εμπορίου. Επίσης κάθε 3-4 εβδομάδες προσθέτουμε περίπου μία δύο χούφτες κομπόστ περιμετρικά των φυτών, μερικές φορές ανακατεύουμε το κομπόστ με φυτόχωμα και το τοποθετούμε γύρω από τα φυτά.

Προσοχή με το άζωτο σε άκαιρες εφαρμογές μας δημιουργεί πολύ φύλλωμα που είναι εις βάρος της καρποφορίας.

Προσοχή στις ελλείψεις των ιχνοστοιχείων όπως του ασβεστίου (Φαινόμενο της ξηράς κορυφής, νεκρωτικοί ιστοί), βόριο (σχίσιμο καρπών), σιδήρου, μαγγάνιο.

Αμειψισπορά

Είναι απαραίτητη η αμειψισπορά στο μέρους που τα φυτέψατε ανά 3-4 χρόνια για αποφυγή ασθενειών και εχθρών ειδικότερα από την οικογένεια σολανοειδών. Καλλιέργειες που θα γίνει η αμειψισπορά της πιπεριάς είναι τα ψυχανθή, λάχανο, κουνουπίδι, σκόρδο, πράσο, κρεμμύδι κ.α.

Εχθροί και Ασθένειες Αντιμετώπιση

Εχθροί

Αφίδες, θρίπες, τετράνυχος, αλευρώδεις κ.α. Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρο.

Ασθένειες

Αδρομυκώσεις, Σκληρωτηνιάσεις , Αλτερνάρια, Βοτρύτης κ.α. Και πολλές ιώσεις TWSV, PMMV. Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρα.

Οι καλές πρακτικές κήπου όπως ή αμειψισπορά θα μειώσει το προβλήματα που προέρχονται από τις ασθένειες.

Να αγοράζετε ποικιλίες που έχουν αντοχές στις ασθένειες και καλή επιλογή νεαρών φυτών ώστε να μην είναι προσβεβλημένα. ΅Επίσης ανθεκτικές ποικιλίες πιπεριών  στους κοινούς ιούς που μπορούν να μολύνουν τα φυτά.

Πολλά προβλήματα μπορούν να  αποφευχθούν εάν διατηρηθεί ο σωστός έλεγχος ποτίσματος και θερμοκρασίας.

Οι κύριες στρατηγικές καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών για τους κήπους μας είναι η βιολογική αντιμετώπιση τους. Δεν θα θέλαμε να βάλουμε κάποιο χημικό σκεύασμα, υπάρχουν βιολογικά φυτοφάρμακα (φυσικό πύρεθρο, αζαδιραχτίνη, χαλκός, ζεόλιθος, στάχτη κ.α) που δρουν είτε κατασταλτικά είτε απωθητικά και μπορούνε να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες που θα προκύψουν. Σίγουρα δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών και θα χρειάζονται τακτικότερα επεμβάσεις αλλά αξίζει τον κόπο. Να ρωτάτε τους τοπικούς γεωπόνους όταν έχετε προβλήματα και να τους πηγαίνετε το έντομο η το φύλλο που έχει ασθενήσει για να σας προτείνουν την καλύτερη βιολογική λύση. Μία άλλη τακτική είναι όσο είναι μικρά τα φυτά να τα καλύπτουμε ώστε να αποφεύγουν πρόωρες προσβολές εχθρών.

Ανθόπτωση Τα λουλούδια πέφτουν συνήθως όταν έχουνε πολύ νερό, δεν επαρκεί η τροφή τους (ελλείψεις θρεπτικών), από έντομα θρίπες, ακραίες θερμοκρασίες κ.α. Τακτικούς ελέγχους και γρήγορες επεμβάσεις. Για να δείτε άρθρα σχετικά με την ανθόπτωση πατήστε εδώ

Συγκομιδή

Μία βασική πληροφορία είναι να φοράτε γάντια όταν μαζεύετε καυτερές πιπεριές και να μην πιάνεται μετά τα μάτια σας. Η συγκομιδή γίνεται όταν έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος και χρώμα. Αποφύγετε τα χτυπήματα κατά την συγκομιδή υποβαθμίζουν το προϊόν, καλό είναι το κόψιμο της πιπεριάς  να γίνεται με κλαδευτήρι. Η έγκαιρη συγκομιδή μας δίνει περισσότερους καρπούς. Η συγκομιδή της πιπεριάς γίνεται περίπου 70-80 μέρες από την μεταφύτευση και η διάρκεια συγκομιδής μπορεί να είναι έως 2-3 μήνες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο

Απάντηση