Καλλωπιστικά φυτά

Ιβίσκος: Κήπος και μπαλκόνι

Λατρεμένα πολυετή φυτά με πανέμορφα λουλούδια. Οι ιβίσκοι είναι φυτά που ανήκουν στο γένος Hibiscus, όπου εκεί συναντούμε από δέντρα έως θάμνους και είναι καλλωπιστικά φυτά αλλά και λαχανικά (μπάμια). Η μπάμια παρότι κηπευτικό έχει πανέμορφα άνθη.

Το γένος έχει πάνω από 200 είδη και τα πιο γνωστά είδη του ιβίσκου που γνωρίζουμε όλοι είναι ο Συριακός Ιβίσκος και ο Σινικός Ιβισκος, με πολλά και διάφορα χρώματα ανθών, με μονά ή διπλά άνθη (πιο εντυπωσιακά). Είναι ένα εύκολο καλλωπιστικό για τους κήπους. Τον συναντάμε τόσο σε κήπους όσο και σε μπαλκόνια. Το φυτό καλλιεργείτε για εμπορικούς σκοπούς για το αιθέριο έλαιο του. Στους κήπους το προτιμούμε για την ανθοφορία του.

Λατινική ονομασία:  Ανήκουν στα γένη Hibiscus στην οικογένεια Malvaceae και εικάζεται η καταγωγή ότι είναι από την Ασία

Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλά καλλωπιστικά είδη τα γνωστότερα είναι Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis),  Ιβίσκος ο Συριακός (Hubiscus syriacus), Ιβίσκος ο κανναβινος (Hibiscus cannabinus) κ.α

Εποχή σποράς: Η φύτευση η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται κυρίως Μάρτιο έως τον Μάιο μετά τους τελευταίους παγετούς.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα ή με σπόρο. Εύκολα μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε αν πάρουμε ένα μόσχευμα (20 εκατοστά βλαστός κομμένος διαγώνια που δεν έχουν ανθοφορία)  και το βάλουμε σε μία γλάστρα με <καλό φυτόχωμα>. Η διαδικασία αυτή γίνεται τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ένα με ενάμιση μήνα και στην συνέχεια τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Η ανθοφορία ξεκινάει στο τέλος της άνοιξης. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου.

Ιδανικές θέσεις φύτευσης στον μπαλκόνι και στον κήπο: Ο ιβίσκος αρέσκεται σε θέσεις που είναι ηλιόλουστες και σε αυτές τις θέσεις έχουν την μέγιστη περίοδο ανθοφορίας. Η θέση φύτευσης στον κήπο ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα ‘χτυπά’ ο άνεμος. Αν δούμε ότι εξέχουν ή συμπιέζονται οι ρίζες από την γλάστρα μας χρειάζεται να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:

Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες τις βάζουμε το χειμώνα σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου, ελάχιστη θερμοκρασία  περίπου 4 °C. Έχει μεγάλες ανάγκες σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες έως τους 33°C για να μην έχει πτώσεις ανθών . Σε μέρη που δεν έχει παγετούς τα φυτεύουμε και σε παρτέρια.

Εδαφολογικές συνθήκες:

Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Επίσης αρέσκεται σε μέσης σύστασης εδάφη. Εδάφη που δεν φέρουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά χρήζουν εδαφοβελτίωσης.  Προσθέτουμε κοπριά, περλίτης, τύρφη ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό. Το ιδανικό pH για τον ιβίσκο είναι 6 με 7

Πότισμα: Δεν έχει πολύ μεγάλες ανάγκες σε νερό μόλις χάσει την υγρασία του το ποτίζουμε ελαφριά σχεδόν κάθε μία με τρεις μέρες το καλοκαίρι (αναλόγως τον καιρό εδώ θα βλέπετε πρώτα αν έχει υγρασία). Δεν θέλει πολύ νερό γιατί θα έχουμε μυκητολογικά προβλήματα μετά, βάλτε την εμπειρία σας και το μυαλό σας να δουλέψει, εσείς θα κρίνετε αν χρειάζεται η όχι νερό. Με καλή σχετική υγρασία κρατάει περισσότερο η ανθοφορία του. Μια γενική οδηγία δεν αφήνουμε να λιμνάζει το νερό στο πιατάκι της γλάστρας ειδικά το καλοκαίρι (και για λόγους ανάπτυξης του φυτού και για το ότι θα είναι πηγή κουνουπιών).

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να του δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε και για να ενισχύσουμε την ανθοφορία την επόμενη χρονιά. Τον ιβίσκο το κλαδεύουμε – καθαρίζουμε από ξερά άνθη κλαδιά κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, αλλά το κύριο κλάδεμα γίνεται αρχές της άνοιξης (μετά το πέρας των παγετών) κάνουμε αυστηρό κλάδεμα ώστε να αερίζεται το φυτό, όπου του δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Υπάρχει η επιλογή να κρατήσουμε τα φυτά μας χαμηλά ή να τα κάνουμε ψηλά.

Λίπανση: Κοπριά, κόμποστ ή φυτόχωμα και το ανανεώνεται κάθε χρόνο επίσης υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας του ιβίσκου, γενικά σε περιόδους με καύσωνα καλό είναι να αποφεύγουμε να προσθέτουμε λίπασμα.

Εχθροί: Λόγω των έντονων χρωμάτων προσελκύει πλήθος εντόμων πάρα πολλά ωφέλιμα έντομα και μερικοί εχθροί των καλλιεργειών, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζεται τα βλαβερά έντομα και σε περιπτώσεις μεγάλων πληθυσμών να τα αντιμετωπίζεται με κάποια από τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σε πολλά άρθρα μας αναφερόμαστε για βιολογική αντιμετώπιση των εχθρών. Οι βασικοί εχθροί της καλλιέργειας είναι οι αλευρώδεις, τετράνυχοι, αφίδες, κοκκοειδή κ.α

Η αντιμετώπιση των εχθρών όταν έχουμε μεγάλα προβλήματα μπορεί να γίνει με βιολογικά σκευάσματα (φυσικό πύρεθρο κ.α). Σε μεγάλους πληθυσμούς συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο

Ασθένειες: Λίγα προβλήματα κυρίως ωίδιο, βακτήρια, τα σαπίσματα ριζών, βλαστών από διάφορες ασθένειες κ.α. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα μικρή ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Γιασεμί: Κήπος και μπαλκόνι

Ζέρμπερα: Κήπος και μπαλκόνι

Καλέντουλα: Κήπος και μπαλκόνι

Χρυσάνθεμα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Γεράνι: Κήπος και μπαλκόνι

Απάντηση