Δενδρώδεις καλλιέργειες

Βερικοκιά: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Βερίκοκο ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, πολύ δροσιστικό που το βρίσκουμε στις λαϊκές από τα μέσα Μαΐου έως και αρχές  Αυγούστου. Είναι οπωροφόρο, φυλλοβόλο δέντρο και καλλιεργείτε στα εύκρατα κλίματα. Είναι ευαίσθητη καλλιέργεια στις όψιμες παγωνιές λόγω τις πρώιμης ανθοφορίας της. Τα τρώμε ως φρούτο, η τα πίνουμε σε χυμούς, τα κάνουμε κομπόστες ή μαρμελάδες έχουμε δει και λικέρ βερίκοκο. Τα δέντρα από τον 5 χρόνο είναι παραγωγικά και μπορούν να φτάσουν εως 20-25 χρονών. Η καλλιέργεια της βερικοκιάς εντοπίζεται κυρίως στην Μακεδονία και χρειάζεται πολλές καλλιεργητικές φροντίδες.

Λατινική ονομασία:  Prunus armeniaca της οικογένειας Rosaceae

Ποικιλίες: Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές ποικιλίες της βερικοκιάς από κάποιον πωλητή στην λαϊκή. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι μπεμπέκου (όψιμη ποικιλία , μεγάλος καρπός με περίοδο συγκομιδής μέσα Ιούνιου έως μέσα, τέλη Ιουλίου), της Τύρινθας (πρώιμη ποικιλία τον Μαίο), τα Διαμαντοπούλου που θεωρείτε πολύ παραγωγική ποικιλία με πλούσιο άρωμα και πάρα πολλές άλλες ποικιλίες άλλες με πρωιμότητες ή οψιμότητες άλλες με αντοχές σε ασθένειες και εχθρούς. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι αυτογόνιμες.

Επιλέγουμε την κατάλληλη ποικιλία σύμφωνα με τις ενδεικτικές για την περιοχή μας λόγω των προαναφερθέντων λόγων. Επίσης κριτήριο για την επιλογή είναι το έδαφος σας, οι αντοχές που έχουν οι ποικιλίες σε ασθένειες κ.α. Καλό είναι να ρωτήσετε κάποιον τοπικό γεωπόνο να σας συμβουλεύσει. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και πρέπει να δείτε ποια ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:

Η βερικοκιά <<προτιμά>> χειμώνες με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά στην περίοδο της ανθοφορίας <τέλος Μαρτίου –Απρίλιο> είναι επιρρεπή στις όψιμες παγωνιές. Η θέσης φύτευσης των δέντρων να είναι ηλιόλουστες.

Εδαφολογικές συνθήκες:  Τα βερίκοκα προτιμούν εδάφη που να στραγγίζουν και να είναι  γόνιμα. Απαιτούν σωστό αερισμό και φωτισμό για καλύτερη παραγωγή και αποφυγή ασθενειών και εχθρών.  Στα άλατα δεν έχει μεγάλες ανοχές τόσο του εδάφους όσο στο νερό. Το νερό λόγο των συχνών αρδεύσεων δεν πρέπει να περιέχει πολλά άλατα καθώς υποβαθμίζεται η παραγωγή και εμφανίζεται η εικόνα ενός διψασμένου δέντρου ακόμα και μετά από πότισμα. Ιδανικό pH εδάφους μεταξύ 6 με 7,3.

Πολλαπλασιασμός & Εγκατάσταση:  Τα βερίκοκα εμβολιάζονται σε υποκείμενα.  Τα υποκείμενα επιλέγονται σύμφωνα με κάποια χαρακτηριστικά όπως ανοχή σε ασθένειες, ανοχή στο ψύχος , ανοχή στην ξηρασία κ.α. Στην Ελλάδα τα υποκείμενα μπορεί να είναι, της βερικοκιάς, της ροδακινιάς,  της δαμασκηνίας κ.α.

Η επιλογή του υποκειμένου δεν είναι μια παίξε γέλασε υπόθεση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο γεωπόνο, άλλα υποκείμενα είναι κατάλληλα για βαριά εδάφη, άλλα για ελαφριά, μπορούν να γίνουν πολλά λάθη και να μην έχουν καλή ανάπτυξη τα δέντρα, επίσης κάποια υποκείμενα είναι επιρρεπή στα σπασίματα στο σημείο του εμβολίου όταν συντρέχει κακοκαιρία κ.α.

Η εγκατάσταση νέας φυτείας γίνεται κυρίως τέλος φθινοπώρου έως αρχές της άνοιξης, όταν ο καιρός είναι κατάλληλος για φύτευση.

Κλάδεμα- Αραίωμα:  Το κλάδεμα βοηθά στο να έχουμε υγιή δέντρα, να αερίζονται, να τα <βλέπει> ο ήλιος, στο να του δώσουμε το κατάλληλο σχήμα (σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε για τα σχήματα που θέλουμε να δώσουμε στα δέντρα μας), το κλάδεμα είναι απαραίτητο σε παραγωγικά δέντρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καρποί παράγονται από βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς ή μικρούς κλάδους. Κλαδεύουμε ξερούς κλάδους, γερασμένους, ασθενικούς.

Το κλάδεμα κυρίως γίνεται τον χειμώνα όταν επικρατούν κατάλληλες συνθήκες, κάθε περιοχή έχει τις ιδανικές ημερομηνίες για αυτή την διαδικασία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.Τα σχήματα που προτιμώνται είναι κυπελλοειδές ή αμφίπλευρη παλμέτα κ.α.

Απαραίτητο το αραίωμα ώστε να έχουμε καρπούς με το κατάλληλο εμπορικό μέγεθος, υπάρχουν συστάσεις για το πώς γίνεται το αραίωμα ανά ποικιλία, αφήνουμε <χώρο> ανάμεσα στους καρπούς κάποια εκατοστά συνήθως 4-5 και συνήθως αφαιρούμε τους μικρότερους σε μεγέθους καρπούς. Το αραίωμα γίνεται περίπου 30-50 ημέρες από την ανθοφορία.

Άρδευση: Αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ποιότητας και της παραγωγής.  Η βερικοκιά είναι σχετικά απαιτητική σε νερό για ομοιόμορφη και πλούσια παραγωγή. Μεγάλες ανάγκες τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού που οι αρδεύσεις προγραμματίζονται σύμφωνα με τις υπάρχουσες κλιματολογικές συνθήκες. Μεγάλες ανάγκες σε νερό και μετά την συγκομιδή, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λίπανση:  Πριν την εγκατάσταση καλό είναι να υπάρχει εδαφική ανάλυση ώστε να γίνει η κατάλληλη λίπανση, στην συνέχεια όσο μεγαλώνουν τα δέντρα πρέπει να γίνει και φυλλοδιαγνωστική. Έχει μεγάλες ανάγκες σε κάλιο, προσοχή με το πολύ άζωτο, προβλήματα με ελλείψεις ιχνοστοιχείων (βορίου) διορθώνονται με διαφυλλικούς ψεκασμούς..

Δεν θα κάνουμε κάποια σύσταση όσον αφορά παραγωγικά δέντρα υπεύθυνος σε αυτή την σοβαρή διαδικασία της λίπανσης πρέπει να είναι ο τοπικός γεωπόνος.

Για τους κήπους λίπανση με βιολογικά σκευάσματα όπως κομπόστ, κοπριά, του εμπορίου κ.α κυρίως αρχές της άνοιξης και αν δείτε ελλείψεις κάποιων στοιχείων ο τοπικος γεωπόνος μπορεί να σας προτείνει κάποιους διαφυλλικούς ψεκασμούς.

Εχθροί: Στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου προσβάλλονται από πληθώρα έντομων τα σημαντικότερα είναι καρπόκαψα, ανάρσια, αφίδες, κοκκοειδή κ.α

Ασθένειες: Προσβάλλονται από αρκετούς μύκητες όπως μονίλια, κλαδοσπόριο, κορύνεο, σκωρίαση κ.α

Σε παραγωγικά δέντρα η άμεση επικοινωνία με τους τοπικούς γεωπόνους για να ελέγχετε γρήγορα τα προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς. Οι επεμβάσεις και η επιλογή του κατάλληλου φυτοπροστατευτικου προϊόντος πρέπει να γίνεται από τοπικό γεωπόνο για αποφυγή μοιραίων λαθών και επιβάρυνση της προσωπικής/ δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι κύριες στρατηγικές καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών για τους κήπους μας είναι η βιολογική αντιμετώπιση τους. Δεν θα θέλαμε να βάλουμε κάποιο χημικό σκεύασμα, υπάρχουν βιολογικά φυτοφάρμακα (φυσικό πύρεθρο, αζαδιραχτίνη, χαλκός, ζεόλιθος, στάχτη κ.α) που δρουν είτε κατασταλτικά είτε απωθητικά και μπορούνε να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες που θα προκύψουν. Επίσης θα πρέπει να συμβουλεύεστε το τοπικό γεωπόνο.

Συγκομιδή: Για νωπή κατανάλωση καρπός συγκομίζεται όταν αποκτήσει το τελικό  μέγεθος και χρώμα. Για την βιομηχανία συνήθως όταν είναι πιο ώριμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ζητάνε. Μεγάλη προσοχή στην συγκομιδή να μην έχουμε χτυπήματα στους καρπούς και υποβάθμιση του προϊόντος.

Πηγη φωτογραφίας: photo1, photo 2

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Εσπεριδοειδή: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο

Απάντηση