Η ζωή στον Κήπο

Καλλωπιστικά του καλοκαιριού με πανέμορφα λουλούδια για τον κήπο μας

Ποιος δεν θέλει να πάει στον κήπο του ή στο μπαλκόνι το καλοκαίρι όπου βράζει ο τόπος και να δει ανθισμένα πολλά λουλούδια. Σίγουρα έχετε απογοητευτεί πολλές φορές βλέποντας τα καλλωπιστικά στα φυτά σας να κάθονται σαν <καημένα> μαραζωμένα,  να έχετε ξηράνσεις  και να μην γίνονται όλες οι βιοχημικές διεργασίες του φυτού, να μην έρχονται σε ανθοφορία κ.α. Πολλές φορές ευθύνεται η λάθος επιλογή φυτών για το καλοκαίρι.

Σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε μερικά φυτά που έχουν ανοχές στις υψηλές θερμοκρασίες, στην ηλιακή ακτινοβολία, στην υπεριώδη ακτινοβολία και καλλωπίζουν το κήπο σας ή το μπαλκόνι σας. Μετά απο κάθε παρουσίαση των φυτών μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό άρθρο για τις καλλιεργτικές τεχνικές του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα (ορθολογικό πότισμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του φυτού), στην περιποίηση του (καθαρισμός ξερά κ.α.), στις ανάγκες του για λίπανση κ.α.

Γιασεμί

Η νύχτα μυρίζει γιασεμί λέει το τραγούδι του Θέμη Αδαμαντίδη, ένα πολύ ωραίο τραγούδι καλοκαιρινό που ταιριάζει με το μεθυστικό άρωμα του γιασεμιού συνδυασμένο με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις μας. Όλοι έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος με την έντονη μυρουδιά του γιασεμιού. Είναι μια καλή πρόταση να φυτέψετε έναν τέτοιο θάμνο στον κήπο σας η το μπαλκόνι σας για να μυρίσει όλος ο ντουνιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φράχτης.

Το γιασεμί είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος πολυετήςαναρριχώμενος, είτε αειθαλής είτε φυλλοβόλος. Είναι ένα καλλωπιστικό που ενδείκνυται για αρχάριους.

Η ανθοφορία ξεκινάει τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Βουκαμβίλια

Από τα δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά. Είναι φυλλοβόλος θάμνος και δημοφιλής για την μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Μπορεί να γίνει ένας υπέροχος φυτοφράχτης. Πληθώρα χρωμάτων έχουν τα άνθη του με άσπρο στήμονα. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του -3 . Κυρίως φύεται στην Νότια Ελλάδα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η ανθοφορία ξεκινάει από τους ανοιξιάτικους μήνες, συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι έως τα πρώτα κρύα του φθινόπωρο.

Ιβίσκος

Λατρεμένα πολυετή φυτά με πανέμορφα λουλούδια. Οι ιβίσκοι είναι φυτά που ανήκουν στο γένος Hibiscus, όπου εκεί συναντούμε από δέντρα έως θάμνους και είναι καλλωπιστικά φυτά αλλά και λαχανικά (μπάμια). Η μπάμια παρότι κηπευτικό έχει πανέμορφα άνθη.

Το γένος έχει πάνω από 200 είδη και τα πιο γνωστά είδη του ιβίσκου που γνωρίζουμε όλοι είναι ο Συριακός Ιβίσκος και ο Σινικός Ιβισκος, με πολλά και διάφορα χρώματα ανθών, με μονά ή διπλά άνθη (πιο εντυπωσιακά). Είναι ένα εύκολο καλλωπιστικό για τους κήπους. Τον συναντάμε τόσο σε κήπους όσο και σε μπαλκόνια.

Το φυτό καλλιεργείτε για εμπορικούς σκοπούς για το αιθέριο έλαιο του. Στους κήπους το προτιμούμε για την ανθοφορία του. Η ανθοφορία ξεκινάει στο τέλος της άνοιξης. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου. Για περισσότερες πληροφορίες για τον ιβίσκο πατήστε εδώ

Πετούνια

Από τα δημοφιλέστερα ετήσια καλλωπιστικά φυτά του κήπου και της βεράντας, με τα υπέροχα λουλούδια και το ωραίο άρωμα τους, αναπτύσσονται εξίσου καλά σε παρτέρια καθώς και σε γλάστρες.

Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Για περισσότερες πληροφορίες για την πετούνια πατήστε εδώ

Γεράνι

Μας αρέσουν τα γεράνια, δίνουν ένα έντονο χρώμα στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια τους είναι εύκολη, είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται σε πολλές διαφορετικές συνθήκες, ένας λόγος που το συναντάμε παντού στο Ελλαδικό χώρο, το συναντάμε και ως αυτοφυές σε κάποιες περιοχές. Είναι ποώδη καλλωπιστικά φυτά, μπορεί να φτάσει ύψος από 30 εκατοστά έως και ένα μέτρο (κάποιες ποικιλίες). Η ιδιαιτερότητα που τα ξεχωρίζει είναι τα πανέμορφα μεγάλα άνθη (με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς) και η μεγάλη περίοδος ανθοφορίας τους τα καθιστά ιδανικά για διακόσμηση κήπων και μπαλκονιών.

Η ανθοφορία ξεκινάει τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από την αρχή της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου. Για περισσότερες πληροφορίες για το γεράνι πατήστε εδώ

Καλέντουλα

Είναι πολύ γνωστό πολυετές φυτό από την αρχαιότητα, το συναντούμε ως αυτοφυές αλλά και στους κήπους και στο μπαλκόνι με τα χαρακτηριστικά κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη του με ένα ιδιαίτερο άρωμα. Το χρησιμοποιούν ακόμα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του, υπάρχουν πολλά τοπωνύμια όπως  κίτρινη μαργαρίτα, κατιφές κ.α. Δίνει ένα ωραίο χρώμα στον κήπο μας επίσης καλλιεργείτε σε μικρή κλίμακα για εμπορική καλλιέργεια (κυρίως ως μονοετές) για τα άνθη του ως εδώδιμα ή ως αιθέριο έλαιο. Μερικοί σεφ τα χρησιμοποιούν για καλλωπισμό των πιάτων τους, στην αρωματοποιία χρησιμοποιούν το αιθέριο έλαιο της.

Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Τριαντάφυλλά

Η τριανταφυλλιά, είναι καλλωπιστικά φυτό θαμνώδεις και δενδρώδεις, που έχει πανέμορφα άνθη.

Στην οικογένεια Rosaceae ανήκουν χιλιάδες είδη φυτών θάμνοι, βότανα και δέντρα. Η τριανταφυλλιά ανήκει στην συγκεκριμένη οικογένεια και χρησιμοποιείται ευρέως για πολλές χρήσεις. Για καλλυντικές χρήσεις, για καλλωπιστικές, για ιατρικές χρήσεις, και το πιο βασικό χαρακτηρίζεται το άνθος του έρωτα η ο βασιλιάς των λουλουδιών και προσφέρεται ως δώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια πατήστε εδώ

Ζέρμπερα

Ζέρμπερα γνωστό σε όλους ετήσιο λουλούδι, εντυπωσιακό και συνήθως τo συναντάμε σε ανθοδέσμες. Τι πιο ωραίο αυτό το φυτό να το έχουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι. Δίνει ένα ωραίο χρώμα στον κήπο με πολλά διαφορετικά χρώματα, επίσης καλλιεργείτε σε μικρή κλίμακα για εμπορική καλλιέργεια για τα άνθη του ή ολόκληρα φυτά στην ανθοκομία. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας και είναι ένα καλοκαιρινό λουλούδι. Είναι πλέον πολύ δημοφιλές ανθοκομικό φυτό λόγω των πανέμορφων ανθεών του αλλά και ότι η διατηρησιμότητα του στον ανθοδοχείο είναι μεγάλη.

Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Για περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια πατήστε εδώ

Ηλίανθος

Photo by Susanne Jutzeler on Pexels.com

Ηλίανθος ένα κατα το πλήστον καλοκαιρινό φυτό με πανέμορφα άνθη. Υπάρχουν πολλές καλλωπιστικές νάνες ποικιλίες στο εμπόριο που δεν γίνονται ψηλές όπως οι ηλίανθοι που προορίζονται για κτηνοτροφία ή βιοντιζελ κ.α. Και έχει περίοδο ανθοφορίας σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

Απάντηση