Η ζωή στον Κήπο

Φθινόπωρο και Λαχανικά

Photo by Andrey Grushnikov on Pexels.com

Το φθινόπωρο φτάνει και οι περισσότεροι ίσως να θέλετε να αφήσετε τα γάντια της κηπουρικής για την επόμενη άνοιξη, ενδεχομένως να νομίζετε ότι δεν θα μεγαλώσουν τα λαχανικά σας το φθινόπωρο.

Μην το κάνετε ακόμη υπάρχουν πολλά λαχανικά που μπορείτε να έχετε στον κήπο σας, στο παρόν άρθρο θα σας μιλήσουμε για μερικά ανθεκτικά φυτά στο κρύο που μπορούν  να σας δίνουν λαχανικά έως την επόμενη άνοιξη.

Σκόρδο

Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Θεωρείται από το λαό μας σαν ένα ισχυρό <φάρμακο> με έντονη μυρωδιά και πολύ αγαπημένο σε σάλτσες  κ.α

Καλλιεργείτε σε όλη την Ευρώπη, περιέχει το σκορδέλαιο (αιθέριο έλαιο) που του δίνει την ιδιαίτερη οσμή. Χρησιμοποιείται σε πληθώρα φαγητών και από την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θεωρείτε μία εύκολη καλλιέργεια που μπορεί να αναπτυχθεί την κρύα περίοδο του χρόνου και να είναι έτοιμο την άνοιξη. Αρέσκεται σε ελαφριά χώματα και απαιτεί πολλά θρεπτικά.

 Για καλλιεργητικές τεχνικές πατήστε εδώ

Σπανάκι

Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

Ποιος δεν γνωρίζει ότι ποπάυ τρώει σπανάκι για να είναι δυνατός; Ένα εξαιρετικό λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά.

Το σπανάκι είναι φυτό που αναπτύσσεται όλες τις εποχές πλην του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Μεγάλη αντοχή στην χαμηλές θερμοκρασίες. Οι σπορές μπορούν να γίνουν από τέλη Αυγούστου έως και αρχές Απριλίου.

Για καλλιεργητικές τεχνικές πατήστε εδώ

Ραδίκι

Το ραδίκι είναι παραπλήσιο με το σπανάκι. Το Ραδίκι είναι φυτό που αναπτύσσεται όλες τις εποχές πλην του καλοκαιριού. Μεγάλη αντοχή στην χαμηλές θερμοκρασίες.

Για καλλιεργητικές τεχνικές πατήστε εδώ

Κρεμμύδια

Photo by Flora Westbrook on Pexels.com

Φυτό του χειμώνα, όπου έχει εξέχουσα θέση το προϊόν του στην διατροφή μας. Έχει ομοιότητες με το σκόρδο, είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τα περισσότερα φαγητά στην Ελλάδα, πολύ γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το χαρακτηριστικό του άρωμα είναι αυτό που το προσδιορίζει και οφείλεται σε αιθέρια έλαια. Ο βιολογικός κύκλος του κρεμμυδιού ολοκληρώνεται μετά από 2 χρόνια (παραγωγή σπόρου).

Για την παραγωγή βολβού και φρέσκου κρεμμυδιού καλλιεργείται ως μονοετές σε μία καλλιεργητική περίοδο

Για καλλιεργητικές τεχνικές πατήστε εδώ

Πράσινες Σαλάτες

Photo by John Lambeth on Pexels.com

Πως θα σας φαινόταν να έχετε κάθε μέρα την δική σας σαλάτα γεμάτη με αρώματα και διαφορετικά χρώματα. Όταν εννοούμε φρέσκες σαλάτες αναφερόμαστε κυρίως στα μαρούλια (όλων των ειδών και όλων των χρωμάτων) και γενικά στα φυλλώδη λαχανικά.

Αν και είναι δύσκολο να καταφέρουμε να έχουμε πράσινες σαλάτες σε δύσκολες περιόδους όπως το χειμώνα και το καλοκαίρι όπου έχουμε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες πέραν τον ιδανικών. Με κάποιες καλλιεργητικές τεχνικές (πανί για προστασία από το κρύο)  θα μπορέσετε να έχετε σαλάτες ακόμα και τον χειμώνα.

Για καλλιεργητικές τεχνικές πατήστε εδώ

Μπροκολο

Photo by Buenosia Carol on Pexels.com

Το μπρόκολο είναι φυτό που τρώγεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Το καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας αρχίζει το βάζει στην διατροφή του και αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του. Με κάποιες τεχνικές αντέχει στο κρύο

Για καλλιεργητικές τεχνικές πατήστε εδώ

Υπάρχουν και άλλα λαχανικά τα οποία αναπτύσσονται το φθινόπωρο αλλά προτιμήσαμε να αναφέρουμε τα πιο εύκολα και πιο δημοφιλή

Απάντηση