Ημερολόγιο εργασιών Κήπου

Δεκέμβριος και Κήπος: Εργασίες του Κήπου

Photo by freestocks.org on Pexels.com

Ήρθε ο Δεκέμβριος,  αυτόν τον μήνα έχουμε τις λιγότερες εργασίες στον κήπο. Αυτήν την περίοδο μπαίνετε σε κατάσταση λήθαργου. Αλλά ακόμα έχει να σας προσφέρει λάχανα, κουνουπίδια, σπανάκι κ.α

Έμειναν λάχανα, μπρόκολα, κάνα κρεμμυδάκιΜην νομίζετε ότι δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο.  Πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες:

Έρχονται παγωνιές, είναι ο μήνας τους

  • Έλεγχος όλων των σωληνώσεων που έχετε ( σταγονίδια, λάστιχα) ώστε να μην έχουν καθόλου νερό.
  • Τακτοποίηση μηχανημάτων και εργαλείων κήπου σε σημεία που δεν θα εκτίθενται στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Ένας θυελλώδεις άνεμος μπορεί να προκαλέσει χάος στον κήπο μας. Επίσης πρέπει να προβλεφθούν να γίνουν κλαδέματα στα μεγάλα δέντρα για να μην σπάσουν κλαδιά και δημιουργηθούν προβλήματα.
  • Καταγράψτε τις εμπειρίες σας τώρα που ακόμα είναι νωπές στην μνήμη σας από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο. Πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε τις αποφάσεις σας για τον σχεδιασμό του κήπου σας την επόμενη χρονιά.
  • Καθαρίζουμε καλά τον κήπο μας από κάθε μορφής οργανική ύλη (πεσμένα φύλλα, πεσμένα φρούτα από δέντρα και ότι υπολείμματα υπάρχουν από προηγούμενη καλλιέργεια). Μάθε πως κάνουμε κομπόστ εδώ.Είναι σημαντική αυτή η διαδικασία του καθαρισμού γιατί μειώνονται οι θέσεις διαχειμάσεις πολλών εχθρών επειδή δεν μπορούν να προφυλαχθούν. Άρα λιγότερα έντομα την επόμενη χρονιά. 
  • Προστασία των τριαντάφυλλων από τις παγωνιές. Μία τεχνική είναι όταν βλέπουμε παγετούς να έρχονται πάνω από τις ρίζες να τοποθετούμε φύλλα, για να μην υπάρχει πρόβλημα παγετού στο ριζικό σύστημα της τριανταφυλλιάς.
  • Βάλτε τις γλάστρες σας με τα λουλούδια σε προστατευμένους χώρους.
  • Ελέγξτε τις πατάτες σας στην αποθήκη. Φροντίστε ο χώρος αποθήκευσης να μην έχει θερμοκρασία κάτω του μηδενός γιατί θα παγώσουν οι πατάτες. Απαραίτητη υψηλή σχετική υγρασία. Αν δεν την έχετε βάλτε μία κατσαρόλα με νερό κοντά στις πατάτες.
  • Ελέγξτε για ζημίες από ποντικούς στους κορμούς των δέντρων. Εξαλείψτε τα ζιζάνια που είναι καταφύγια τους και όπου απαιτείται χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα ποντικοφάρμακα.

Σπορές λαχανικών στον κήπο:  Σπανάκι, ραδίκι, μεταφύτευση μαρουλιού, αρακάς κ.α.

Συγκομιδές καρπών: Λάχανα, μαρούλια, μπρόκολα, καρότα, παντζάρια, κουνουπίδι, ραπανάκια, κρεμμυδάκι πράσινο και στην νότια Ελλάδα συγκομίζουμε μανταρίνια, πορτοκάλια.

Υ.Γ Καλό είναι όλες οι εργασίες να γίνονται όσο υπάρχει ήλιος, δεν χρειάζονται υπερβολές, χειμωνιάζει.

Απάντηση