Αρωματικά φυτά

Δαφνη σε Κήπο ή σε Μπαλκόνι

Τα φύλλα της Δάφνης χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες και είναι συστατικό σε πολλές συνταγές (στιφάδο, σε κρέατα, σε σούπες κ.α) τι πιο ωραίο να το έχετε στην κουζίνα σας από τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

 Στην ιστορία έχει μείνει το Δάφνινο Στεφάνι ως σύμβολο της δόξας και της νίκης. Θάμνος η μικρό δέντρο, αειθαλής με χαρακτηριστικά φύλλα και σπουδαίο άρωμα.

Είναι εύκολη στην καλλιέργεια της τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρα μπαλκόνι και διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Λατινική ονομασία:  Laurus nobilis ανήκει στα γένος Laurus στην οικογένεια Lauraceae

Ποικιλίες: Δάφνη του Απόλλωνα που καλλιεργείτε στην Μεσόγειο, υπάρχουν και κάποιες άλλες ποικιλίες όπως της Καλιφόρνιας κ.α.

Εποχή σποράς: Η φύτευση η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται κυρίως Μάρτιο έως τον Μάιο μετά τους τελευταίους παγετούς.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα ή με καταβολές ή σπόρο. Εύκολα μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε αν πάρουμε ένα μόσχευμα (20 εκατοστά βλαστός κομμένος διαγώνια που δεν έχουν ανθοφορία)  και το βάλουμε σε μία γλάστρα με <καλό φυτόχωμα>. Η διαδικασία αυτή γίνεται τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ένα με ενάμιση μήνα και στην συνέχεια τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Η ανθοφορία της είναι την άνοιξη.

Photo by Dids on Pexels.com

Μεταφύτευση γλάστρας: Γενικά επιλέγουμε βαθιές γλάστρες με μεγάλες τρύπες αποστράγγισης. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί μετά τους 12 πρώτους μήνες και περίπου κάθε δύο χρόνια χρειάζεται να γίνει μεταφύτευση ώστε να αλλάξουμε το χώμα (ώστε να μην έχουμε ελλείψεις θρεπτικών).

Πώς κάνουμε την μεταφύτευση: Σταματήστε το πότισμα λίγες ημέρες πριν για να είναι στεγνή η γλάστρα. Σκαλίζουμε γύρω από την Δάφνη το χώμα για να γίνει πιο χαλαρό το μέρος, τραβάμε το δέντρο έξω. Στην καινούργια γλάστρα έχουμε ήδη τοποθετήσει λίγο χώμα στον πάτο της γλάστρας (για βελτίωση της αποστράγγισης βάζουμε περλίτη κ.α). Μπορούμε να προσθέσουμε κομποστ κ.α Τοποθετούμε την Δάφνη και το υπόλοιπο χώμα. Διατηρούμε την συνεχόμενη υγρασία για μερικές εβδομάδες. Αν τυχόν το δέντρο είναι μεγάλο για να γίνει μεταφύτευση σε άλλη γλάστρα αντικαθιστούμε το μισό χώμα με <<καινούργιο>> χώμα

Ιδανικές θέσεις φύτευσης στον μπαλκόνι και στον κήπο: Η δάφνη αγαπά ηλιόλουστες θέσεις ή μερικώς σκιασμένη περιοχή του κήπου, δεν έχει μεγάλη αντοχή σε θερμοκρασίες χαμηλότερες του -5°C.

Ιδανικές θέσεις για τις γλάστρες: Η δάφνη που καλλιεργείτε σε γλάστρες προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αλλά να μπορεί να μετακινηθεί όταν ο χειμώνας έρθει σε πιο προστατευμένες θέσεις (μία καλή λύση είναι να βάλουμε αντιπαγετικό πανί).

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:

Ευαίσθητα στους παγετούςτις γλάστρες τις βάζουμε το χειμώνα σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου, ελάχιστη θερμοκρασία  περίπου 4 °C.

Εδαφολογικές συνθήκες:

Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Επίσης αρέσκεται σε πολλών τύπου εδάφη ακόμα και σε δύσκολα εδάφη με άλατα . Εδάφη που δεν φέρουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά χρήζουν εδαφοβελτίωσης.  

Προσθέτουμε κοπριάπερλίτης, τύρφη ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό. Το ιδανικό pH για την δάφνη είναι 5,8 με 7,5.

Για όσους έχουν την Δάφνη σε γλάστρες περίπου κάθε δύο χρόνια κάνουμε αλλαγή σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Πότισμα: Πότισμα τακτικό αλλά να στραγγίζει το χώμα μετά το πότισμα, μόλις χάσει την υγρασία του το ποτίζουμε ελαφριά σχεδόν κάθε δύο με τέσσερις μέρες το καλοκαίρι (αναλόγως τον καιρό, θα βλέπετε πρώτα αν έχει υγρασία). Δεν θέλει πολύ νερό γιατί θα έχουμε μυκητολογικά προβλήματα μετά, βάλτε την εμπειρία σας και το μυαλό σας να δουλέψει, εσείς θα κρίνετε αν χρειάζεται η όχι νερό. Το χειμώνα λιγότερες ανάγκες σε νερό.

Πότισμα σε γλάστρες:  Μια γενική οδηγία για το πότισμα σε γλάστρα, δεν αφήνουμε να λιμνάζει το νερό στο πιατάκι της γλάστρας ειδικά το καλοκαίρι (και για λόγους ανάπτυξης του φυτού και για το ότι θα είναι πηγή κουνουπιών).

Η Δάφνη όπως και τα άλλα φυτά σε γλάστρες  πρέπει να ποτίζονται τακτικά το καλοκαίρι, ελέγξτε το χώμα αν είναι στεγνό μερικά εκατοστά και αν ναι χρειάζεται νερό ποτίστε το μέχρι να δείτε να βγαίνει νερό στο πιατάκι. Βασικό να ελέγξετε αν έχει η γλάστρα καλή αποστράγγιση θα αποφύγουμε μυκητολογικές ασθένειες.

Κλάδεμα:

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο την άνοιξη ή το καλοκαίρι για να του δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Την άνοιξη κάνουμε το κύριο κλάδεμα σε σχέση με το καλοκαίρι που κάνουμε ένα ελαφρύτερο με σκοπό μόνο την διαμόρφωση του σχήματος.

 Με το κλάδεμα αερίζεται το φυτό και καθορίζεται  το σχήμα. Καθαρίζουμε από ξερά άνθη κλαδιά Υπάρχει η επιλογή να κρατήσουμε τα φυτά μας χαμηλά ή να τα κάνουμε ψηλά και να δημιουργήσουμε σχήματα κατά το κλάδεμα.

Λίπανση: Ανάγκες για θρέψη την άνοιξη και το καλοκαίρι. Προσθέτουμε κόμποστ ή κάποιο χημικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης  την άνοιξη και το καλοκαίρι, επίσης υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά αν χρειαστεί (τροφοπενείες) κ.τλ.

Πολλές φορές έχουμε ελλείψεις θρεπτικών και κυρίως αζώτου και τα φύλλα παίρνουν  ένα κίτρινο χρώμα.

Εχθροί:  Οι βασικοί εχθροί της καλλιέργειας είναι οι κοκκοειδή, , αφίδες, κ.α

Η αντιμετώπιση των εχθρών μόνο όταν έχουμε μεγάλα προβλήματα μπορεί να γίνει με βιολογικά σκευάσματα (φυσικό πύρεθρο , θερινούς πολτουςκ.α). Σε μεγάλους πληθυσμούς συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο

Ασθένειες: Λίγα προβλήματα κυρίως ανθράκνωση, ωίδιο, τα σαπίσματα ριζώνβλαστών από διάφορες ασθένειες κ.α. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα μικρή ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Συγκομιδή: Όλο τον χρόνο συγκομίζονται φρέσκα τα φύλλα της Δάφνης. Αλλά αν θέλετε να αποξηράνετε καλύτερη εποχή είναι να τα μαζέψετε το καλοκαίρι γιατί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τα φύλλα έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Η καλύτερη ώρα συγκομιδής των φύλλων της Δάφνης είναι το πρωί μόλις φύγει η δροσιά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Γιασεμί: Κήπος και μπαλκόνι

Ζέρμπερα: Κήπος και μπαλκόνι

Καλέντουλα: Κήπος και μπαλκόνι

Χρυσάνθεμα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Γεράνι: Κήπος και μπαλκόνι

Απάντηση