Τρόφιμα και Υγεία

Μπρόκολο: Οφέλη για την υγεία και θρεπτική αξία

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που η κατανάλωσή του γενικά θεωρείται ότι κάνει καλό στην υγεία. Ήξερες όμως ότι εκτός από μαγειρεμένο τρώγεται και ωμό;; Ωστόσο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αν μαγειρευτεί στον ατμό για λίγη ώρα έχει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία

Το μπρόκολο αποτελείται από:

 • 90% νερό
 • 7% υδατάνθρακες (κυρίως φρουκτόζη, γλυκόζη και σουκρόζη και μικρές ποσότητες λακτόζης και μαλτόζης). Ωστόσο η ολική περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες είναι χαμηλή για την συνιστώμενη ημερήσια δόση των υδατανθράκων.
 • Φυτικές ίνες (2 g/100gr). Είναι περίπου το 5-10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των φυτικών ινών
 • Ω-3 λιπαρά οξέα (0,02 g/100gr)
 • Ω-6 λιπαρά οξέα (0.02 g/100gr)
 • 29% πρωτεΐνες. Θεωρείται ότι σε σύγκριση με τα άλλα λαχανικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ωστόσο επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό η μια κούπα μπρόκολο παρέχει μόλις 3g πρωτεΐνης.
 • Βιταμίνες C, K1, B9, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μικρές συγκεντρώσεις
 • Αντιοξειδωτικά. καροτενοειδή, σουλφοραφάνη κ.α.

Οφέλη για την υγεία

 • Αντικαρκινική δράση. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει το μπρόκολο και κυρίως της σουλφοραφάνης. Έχει αποδειχθεί ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
 • Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης. Το μπρόκολο περιέχει κάποια συστατικά που συνδέονται με τα χολικά άλατα και τα βοηθάει να μην «φύγουν» από το στομάχι. Τα χολικά άλατα βοηθούν στην αφομοίωση/χώνεψη των λιπών και αυτό μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερίνη στο σώμα.
 • Βελτίωση όρασης. Λόγω του ότι περιέχει διάφορα καροτενοειδή. Έχει αποδειχθεί ότι τα καροτενοειδή μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ματιών και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα μάτια και την όραση.

Γενικά το μπρόκολο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και έχει υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών ινών και πρωτεϊνών σε σύγκριση με τα άλλα λαχανικά. Η κατανάλωσή του είναι συνδεδεμένη με την μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και βελτίωση της όρασης.

Δικαίως λοιπόν είναι από τα πιο διάσημα λαχανικά τα οποία κάνουν καλό στην υγεία!!

Tip: Τρώμε ωμό μπρόκολο, μαγειρεμένο για λίγο στον ατμό ή βρασμένο για 7 λεπτά το πολύ!! Γενικά δεν το αφήνουμε για πολύ ώρα σε μεγάλη θερμοκρασία!! (αν διαβάζεις geoponoi.gr ξέρεις ότι οι περισσότερες βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα ιχνοστοιχεία , οι φυτικές ίνες κλπ δεν είναι θερμοάντοχα και με τις υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζονται, μειώνονται ή καταστρέφονται)

Καλλιεργητικές τεχνικές μπρόκολου πάτησε εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Αλάτι Ιμαλαίων: Μύθοι και αλήθειες.

Ξηρή ή νωπή μαγιά; Και πως τις χρησιμοποιούμε σωστά

Γλουτένη: μύθοι και αλήθειες

Κατηγορίες μελιού – Ευεργετικές ιδιότητες

1 reply »

Απάντηση