Η ζωή στον Κήπο

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τον κήπος σας;

close up photo of hose watering a plant
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Πρώτή σκέψη σε αυτό το ερώτημα είναι να δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το πότισμα:

Ποτίζουμε σκεπτόμενοι τους παρακάτω παράγοντες

  • Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις απώλειες που θα προκύψουν από το πότισμα. Απώλειες προκαλεί η επιφανειακή απορροή που συμβαίνει κυρίως σε επικλινή εδάφη, η πολύ βαθιά εισχώρηση του στο έδαφος και η εξατμισοδιαπνοή.
  • Τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, το είδος του φυτού, τον τύπο του εδάφους
  • Τα παχύφυτα φυτά (οικογένειας κακτοειδών) έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό για την ανάπτυξη τους. Υπερβολικό πότισμα αυτών των φυτών τα καταστρέφει.
  • Στα ελαφριά εδάφη οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από ότι στα πιο βαριά εδάφη.

Κάθε κηπουρός ακόμα και πρωτάρης αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι το πότισμα για τον κήπο του. Με το κατάλληλο σε ποσότητα νερό ένας κήπος μπορεί να μεγαλουργήσει. Από την άλλη πλευρά συνήθως γίνονται λάθη με υπερβολικό πότισμα ή ελλιπές πότισμα.

Μας θέτετε συχνά το ερώτημα πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε έναν κήπο και πόση ποσότητα νερού είναι αρκετή;

Η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι ότι εξαρτάται.

close up photo of watering of plants
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Όλα τα φυτά σε έναν κήπο δεν έχουν την ίδια ανάγκη σε ποσότητες νερού. Μερικοί κάκτοι μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμα και όταν το νερό είναι λιγοστό, ενώ τα λαχανικά απαιτούν συχνό πότισμα.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για το πότισμα των φυτών. Ο καιρός στην περιοχή σας είναι καθοριστικός, πότε βρέχει , ποιες περίοδοι του χρόνου, πόση ώρα ηλιοφάνεια έχετε, τι είδους έδαφος έχετε ( αμμώδες; αργιλώδες; κ.τ.λ).

Πρέπει να προσαρμόζεστε με τον καιρό αλλά για να γίνει αυτό μετά από μία βροχή θα πηγαίνετε στον κήπο να εξετάζετε πόσο έβρεξε και αν είναι αρκετό. Για να το καταλάβετε πιάστε το χώμα να νιώσετε την υγρασία.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου απαιτούν λιγότερο πότισμα από τα φυτά εξωτερικού χώρου. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες σε νερό και είναι προφανές το γιατί συμβαίνει αυτό. Για να καταλάβετε πάλι αν ένα φυτό εσωτερικού χώρου έχει ανάγκη μπορείτε να πιάνετε το χώμα

Όταν κάνουμε μεταφύτευση πρέπει να εκλάβουμε όλους τους παραπάνω παράγοντες, ένας μπούσουλας ποτίσματος είναι να ποτίζουμε  έως ότου υγρανθεί σε βάθος του εδάφους περίπου 6 με 12 cm αναλόγως τον τύπο του εδάφους. Έτσι το χώμα όταν στεγνώσει σχετικά γρήγορα θα ωθήσει τις ρίζες να αναζητήσουν μόνες τους για νερό.

Γενικός κανόνας δεν υπάρχει στο πότισμα, άλλοτε κάνουμε συχνά ελαφριά ποτίσματα και άλλοτε κάνουμε πιο λίγα αλλά καλά ποτίσματα εκλαμβάνοντας τους παραπάνω παράγοντες.

Τα νεαρά φυτά που ποτίζονται βαθιά αλλά όχι συχνά έχουν ισχυρές ρίζες ενώ τα φυτά που ποτίζονται ελαφρά και συχνά έχουν ρηχές και αδύναμες ρίζες. Οι ανάγκες ποτίσματος διαφέρουν από το στάδιο του φυτού, λιγότερες ανάγκες στην φύτευση, περισσότερες στις ανθοφορία και καρπόδεση.

Η εδαφοκάλυψη με  σάπια φύλλα, πέτρες, θα μειώσει την εξάτμιση από γυμνές επιφάνειες γύρω από δέντρα, σε επικλινή εδάφη.

Το πότισμα γίνεται στους κήπους νωρίς το πρωί για αποφυγή της εξατμισοδιαπνοής ή νωρίς το απόγευμα. Στο χωράφι αποφεύγουμε τις μεσημβρινές ώρες και τα βαριά ποτίσματα το βράδυ για αποφυγή ασθενειών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα:

Πως ποτίζουμε το καλοκαίρι όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες;

Παράγοντες που επηρεάζουν το πότισμα

Απάντηση